Minden idők legfontosabb, Magyarországon is elérhető kütyüinek listája

Az apropó abból született, hogy a Time magazin tegnap közzétette minden idők legfontosabb elektromos kütyüinek listáját, amik leginkább meghatározták a fejlődést, illetve befolyásolták az emberek életét. Tessék itt van a magyar verzió! :-)

Mi nem a fontossági sorrendet követtük, inkább megpróbáltunk időrendi sorrendben haladni, legalább nagyjából. Természetesen nem vettünk azért mindent számba, álljon itt egy tízes lista, könnyebben emészthető. A picit ironikus felhangot is reméljük halljátok. :-)

1. Sokol rádió: a 60-as 70-es évek népszerű és pofonegyszerű szerkezete a világ (egyes részeinek) zenéjét hozta a strandokra, sőt bulikba is. Nélkülözhetetlen kelléke volt a bőr hordozó tok. A rádió mindössze hét tranzisztorból állt. (kép forrása: wikipédia)

 

2. Szmena fényképezőgép: a legendás 8M sokaknak megörökítette a legfontosabb eseményeit. A lényeg itt is a bot egyszerű szerkezet és strapabíró kivitel volt, azaz a piaci igények kielégítésére nagy mennyiségben, kiváló tervteljesítéssel elő tudták állítani. (kép forrása: fotonlog.hu)

 

3. Orion tv: a Tavasz és más tévéket előbb fekete-fehér, majd színes tv-k váltották. A legnépszerűbbek a KGST piac Orion és Videoton tévéi voltak (és nem kínai, tehát ez az orion nem az az orion). A robbanós változat aztán később jött... (forrás: retronom.hu)

 

4. Robotron írógép: sok iroda és munkahely nélkülözhetetlen kelléke lett a manuális írógép (pl. Erika) után. Az újabb verziók aztán egy butított komputert is tartalmaztak, mellyel javítani és újranyomtatni (automatikusan) lehetett pl. egy oldalt. (kép forrása: retronom.hu)

 

5. Commodore64: a számítógépes játékok ikonikus szereplője lett A "komodor" (nagy A-val). A másik szál volt a Plus4, de jóval kevesebb követőt vonzott, mert hiányzott a jobb hang és a "szprájtok", azaz a mozgatható figurák hardveres támogatása. Munkára kevésbé volt alkalmas, bár próbálták sok mindenre, de azért ekkor a tárhely és a tárolási módok akadályokat gördítettek. (forrás: wikipédia)

 

6. 486-os PC: A szuperlassú XT-k, majd 286-osok és 386-osok (pl. SX33 mono VGA-val) után jött végre a használható 486-os, melyen már normálisabb játékok is elfutottak a hangkártyák megjelenésével egyetemben. Sok-sok processzorsebesség és szorzó mellett elég sokáig fennmaradt, aztán váltották az 5x86-os procis gépek illetve a Pentiumok. (forrás: retropages.hu)

 

7. Epson mátrixnyomtató: a HP (és más kisebb gyártók) később megjelent csendesebb tintás és lézeres nyomtatói előtt sok iroda csendjét verték fel a harsány és lassan nyomtató mátrixnyomtatók. Ebből a legtöbb helyen az Epson-t, abból is a picit gyorsabb változatot, az FX-et használták. (forrás: matrixnyomtato.hu)

 

8. 450 Mhz-es telefonok: nálunk a férfi, majd női táskányi méretű, később féltégla, 450-es frekvenciát használó telefonok vertek gyökeret egy időre és előzték be a GSM telefonokat, a 0660 körzetszámot kisajátítva. Aztán a 900-as frekvencia váltotta le, ami sokkal több lehetőséget rejtett magában. (kép forrása: hwsw.hu)

 

9. Sony Playstation: a "komodoros" játékőrület folytatódott, több karácsony szólt szinte csak a Sony játékgépeiről. (kép forrása: webuy.com)

 

10. Nokia GSM telefonok: a 2000-es évek elején szinten mindenhol csak Nokia telefont lehetett látni, esetleg még a Siemens rúgott labdába. (kép forrása: portfolio.hu)

 

---------------------------------

Neked lenne még valami a saját, 10-es magyar kütyü listádon? Kihagynál, vagy betennél valamit?

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!