Hogyan irányítanak egy drónt?

Ma már bárkinek elérhető egy mini repülő, amit mobillal kezelhetünk.

dron_k.jpg

A profi, filmekhez használt drónokon kívül biztosan szüksége lehet a felhasználónak egy mobiltelefonra, amellyel teljes mértékben vagy legalább részben irányíthatja a szerkezetet. Alacsony árkategória mellett távirányító nélkül árulják a drónt, mivel mindenki zsebében van erre megfelelő eszköz. Az egyetlen hátránya, hogy kis hatótávval működik és kevésbé reszponzív a kezelőfelület, ami alatt az analóg karok hiányát értjük elsősorban.

A készítők által fejlesztett applikáció letöltésével a telefonunkból pillanatok alatt egy irányítópult lesz, amin keresztül kommunikálhatunk a drónnal. A DJI Phantom sajátját vesszük példaként az alábbi ismertetőben.

A Phantom sorozathoz jár távirányító, amelyet kiegészíthetünk okostelefonnal vagy tablettel. Nélküle is tudjuk irányítani a drónt, viszont fontos információkról és lehetőségekről maradunk le hiányában.

Az applikáció segítségével kibővült lehetőségeink:
Információ a drón helyzetéről és állapotáról. Magasság, sebesség, távolság az irányítótól (horizontálisan). Megtudhatjuk az akkumulátor töltöttségét, a térerő minőségét és a várható repülés időtartamát.

s2-ipad-fdcef78b9fdbe819e23319f315331788.png
A Fotó / videó mód állítása és olyan alap extrák, amit egy mobiltelefon kamerájánál már megszokhattunk. Ennek az élő képét továbbítja a drón a képernyőre és megfelelő térerő mellett nyomon követhetjük a felvételt a távolból.

Élő térkép GPS alapján, ami felveszi a pontos megtett utat, dokumentálva minden információval abban az adott pillanatban (például sebesség és magasság).

Gyorsbillentyűk, amikkel egyetlen mozdulattal lehet elvégezni a felszállást vagy landolást. Minden indulás előtt érdemes megjelölni a helyzetünket úgynevezett Home point-ként. Ha bármi oknál fogva a drón elveszíti a kapcsolatot az irányítóval, akkor erre a pozícióra fog visszatérni.

Extra funkciók, amik megfűszerezhetik a felvételeinket. Ezek közé tartoznak a Course Lock (korlátozhatjuk a drón mozgását egy képzeletbeli sín mentén, melyről nem térhet le), a Point of Interest (egy adott pontból kiindulva, meghatározott rádiusszal kezd körözni úgy, hogy a kamera végig befelé néz), a Follow me (a drón tud minket követni, ha mozgásban vagyunk), a Home Lock (a mi helyzetünkhöz mérten korlátozza a mozgást) és a Waypoints (egy teljesített útvonalat megtesz magától, amelyeket előtte pontokban határoztunk meg).

Videó felvételről van szó, tehát lehetőségünk van szerkeszteni azokat magán a mobil eszközön, illetve a DJI saját közösségi oldalán megosztani a kész alkotásokat.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!