Egy zenei applikáció, amiért önmagában érdemes egy iPad-re beruházni

Ez a cikk azoknak szól, akik az iPad-re nem úgy tekintenek, mint pusztán egy netes kommunikációs eszközre, hanem úgy (is), mint egy zenei hardverre, vagy akár csak szívesen hallgatják az elektronikus zenét.

Igen, jól hallottad, az iPad aktuális verziói most már annyira erősek, hogy minden gond nélkül futtatnak 4-5 számításigényes applikációt is egyszerre. Persze nem csak az iOS eszközök erősek, hanem más gyártóké is, csak az Apple eszközeit pécézték ki előbb zenei platform gyanánt a zenei eszközök és applikációk gyártói, így ezekre speckós kiegészítők is készültek már és természetesen tengernyi applikáció.

Az iPad és az iPhone korábbi verziói is alkalmasak voltak olyan appok futtatására, mint ami cikkünk tárgya is, de most már egy iPad Air, Air2, vagy a Pro pedig pláne, több ilyen appot is tud egyidőben futtatni késleltetés mentesen (low latency).

Most gondold el, fogod a szintetizátorodat, vagy egy MIDI vezérlő billentyűzetet, ami USB csatlakozóján keresztül és az Apple Camera Connection Kitjén is áthaladva eljut az applikációig, az feldolgozza milyen magas hangról van szó (és persze regiment más paramétert is figyel) és végül megszólaltatja azt a hangkimeneten, azaz a fejhallgatón. Ha komoly kiegészítőnk, dokkolónk van, akkor ez a hangkimenet a 30 tűs, vagy Lightning kimeneten is visszamegy és a kiegészítő DA konverterén át ballag ki a hangszóróra. Ugye milyen hosszú út ez? Most már az iOS eszköz képes mindezt szinte késés mentesen megtenni, azaz leütöd a zongorabillentyűn a hangot és azonnal megszólal a hangszórón, de akár 10 hang is egyszerre és bármilyen gyors futamokat játszva. Akár, mint egy hardver szintetizátor.

De térjünk rá cikkünk appjára, ami nem más, mint a Sunrizer, melyet a BeepStreet nevű kis cég készített. A Sunrizer egy szoftver szintetizátor applikáció, mely nem a "megszokott" hullámtábla szintézissel, gigabájtok felhasználásával ad ki számtalan hangot, hanem ún. virtuál-analóg eljárással, azaz a 70-es 80-as években elterjedt analóg hangkeltés digitális leképezésével. Így az app még 30 megabájt sincs, mégis csodákra képes.

Az appot a legendás Roland JP8000-es VA szinti ihlette, szinte ugyanazon hangok, arpeggio-k és még számos szépségek megszólaltathatók vele. A kezelőfelület is szinte ugyanaz, csak néhány ablak és csúszka segítségével elfér az iPad képernyőjén. Még a színe is az a kékes szín, mint a JP8K-é. A JP8000-et olyan neves együttesek és zenészek építették be hangzásukba, mint a Depeche Mode, a Prodigy, ATB, Faitless, vagy éppen Scooter. A techno és trance szerelmesei egy új kánaánt fedezhettek fel a JP8000-rel.

Ez az az ominózus supersaw hangszín, amely önmagában elég volt sok esetben ahhoz, hogy a zenész beruházzon a hangszerre:

Na és így tudja ezt a Sunrizer applikáció az iPad-en:

Hogy mi minden szép hangot tud még ez a szoftveres cucc? Tessék még két videó ennek bemutatására: 

A JP8000 1996-ban jelent meg, 1500 dolláros áron. Igaz, hogy most már 500 dollár alatt is hozzájuthatunk egy kóbor példányhoz, de azért ne bízzunk abban, hogy elöntik a használt JP-k az internetet. Akinek ilyen van, nem adja el. Akinek nincs, az vesz egy iPad-et és a mindössze tíz dolláros (nálunk 10 euró) Sunrizer-t és hasonló hangzásokat valamint hasonló minőséget kap, ráadásként pedig az iOS-os kényelmet és kompatibilitást más (pl. hangrögzítő) szoftverekkel.

A Sunrizer elérhető az App Store-ban, de minden centet megér, sőt egy iPad-et is, ugyanis Androidra nem létezik. A Sunrizer-nek PC-s verziója van még, de az sokkal drágább, viszont ha kiépített PC-s házi stúdiód van, akkor Neked az is jó választás lehet. Ha nincs kiépített stúdiód, és most gondolkodsz számítógépes zenélésben, akkor a legjobb, ha beruházol egy iPad-re, egy dokkolóra, egy MIDI billentőre és néhány applikációra (Garageband, pár effekt, stb.) és már kész is vagy...

START MUSIC!

:-)

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!