Te is lehetsz DJ

Mint legutóbbi zenei cikkünkben, ebben is iOS applikációról lesz szó. Sőt, mi több, applikációkról!

dj.jpg

De nem a "klasszikus" DJ applikációkról, a tekerős lemezjátszókról, és társaikról ejtünk pár szót, hanem azokról az appokról, amiket akár remix appoknak is nevezhetnénk.

Az Apple érintős eszközeit már a legelején kipécézték gyártók és egy újabb zenei platformot láttak benne. Jól látták. Mivel többen így látták, ezért az is lett. Hiszen nem az Apple tette azzá, hanem azok, akik kiegészítőket éa applikációkat készítettek iPhone-hoz, de főleg az iPad-hez.

Nem hagyták ki azokat a lehetőségeket sem, melyekkel remixelhetünk zenéket, illetve esetünkben inkább zenei stílusok loop-jait. Ezt akár élőben is művelhetjük, mint a dj-k.

A most következő applikációk mind azonosak abban, hogy egy-egy stílust, vagy zenét loop-okra osztva, majd azt bármikor elindítva, effektekkel fűszerezve mi lehetünk az új Armin Van Buuren, vagy Tiesto. Persze ehhez azért szükség lehet még saját loop-okra is, de a lehetőség adott.

Na nézzük:

1. Novation Launchpad

A Launchpad előbb öntött fizikai formát, mint ahogy érintős applikációként megjelent. A lényeg ugyanaz, csak az eszköz más. Kapunk néhány stílust, ezekben rakat loop-ot, amikre használhatjuk az effekteket és még néhány fűszert. Az alapcsomag ingyenes, de ha saját loop-okat szeretnénk, vagy azokra is effekteket, akkor picit a tárcánkba kell nyúljunk, de pénzért kapunk újabb loop csomagokat is, ha inkább azt szeretnénk.

Most már picit másképp néz ki az app, mint ezen a bemutató rövid videón, de a lényeg nem változott.

2. RemixLive

Szinte egy az egyben az előbbi Launchpad megoldása, sőt még az üzleti modell is ugyanaz, azaz az alapcsomag ingyenes, a többi fizetős. Ha próbálgatunk, töltsük le mindkettőt, hiszen más-más loop-okat használhatunk. 

3. Yamaha Music Remixer

Az applikáció nem önálló, hanem a fantasztikus Yamaha Synth Book full ingyenes applikáció részeként érkezik. A Synth Book tartalmazza még a szuper AN2015 virtuál analóg szintetizátort is, mely a klasszikus AN1X szoftveres megfelelője, tehát mindenképpen töltsük le az appot.

4. Garageband

Hogy jön ide ez a zeneszerkesztő szoftver? Hát úgy, hogy a 2-es verzióban behozták az ún. Live Loops-okat. amivel rögtön szerkeszthetünk is és kombinálhatjuk más sávokkal. Csupán 5 dollár az ára (nálunk 5 euró), új eszközökre viszont az alapszoftver eleve telepítve van. Az Apple saját megoldása szerintünk előző hármat simán veri, mivel ezért az árért mindent kapunk, saját loop-okat olvashatunk be (sőt kreálhatunk is), az effekteket korlátlanul használhatjuk és ráadásul kombinálhatjuk más szerkesztő eszközökkel, szintikkel, stb.

Jó zenélést, csodás mixeket kívánunk Neked, bármelyik appot is választod, vagy akár egy ötödiket, hatodikat! :-)

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!