2017 legizgalmasabb mobil jövevényei

Összeszedtük (körülbelül), mely telefonok tarthatnak minket izgalomban 2017-ben.

2017mobil.jpg

Mivel utóbbi években eléggé uniformizálódtak a mobilok formailag és alkatrészek terén is, nem jöhet ki középkategóriától felfelé olyan új telefon, ami ne tartalmazná a top alkatrészek valamelyikét, biztos, ami biztos. Ilyen mobil élet közepette felüdülés olyan mobilokat látni, amelyek valamiben igazán kiemelkednek, valami újat hoznak, esetleg forradalmat indítanak el.

Természetesen ezek a mobilok rendszerint a felsőkategória képviselői, de azért előfordulnak érdekességek bőven a 100 ezres álomhatár alatt is, főleg a kínai gyártmányok között. Ez a "kínai" jelző egyáltalán nem negatív jellegű, hiszen rég túlmentek a gyártók azon, hogy a kínai egyenértékű az olcsó gagyival. Igenis, a kínai gyártók felnőttek a nagyokhoz, jót alkotnak, sokszor masszívabbat, megbízhatóbbat, mint a picit nagyképűvé vált "nagyok". Köszönhető ez a kiváló alkatrészellátásnak, helyi megoldásoknak és olcsó munkaerőnek.

1. Samsung Galaxy S8

A Note7 visszahívás ellenére talán ez 2017 legjobban várt mobilja. Sok kósza hír jár, amiben soha nem lehetünk biztosak, talán még PC-ként is használható lesz, külső monitorral, billenytűzettel és egérre, ki tudja. Elvileg 4K megjelenítője lesz, a személyi asszisztense alázni fogja az Apple féle Siri-t. Elvileg lesz Pro változat is és az is lehet, hogy csak hajlított kijelző lesz. Semmi sem biztos. Bizakodunk, és várjuk. Talán nem fog sorozatban kigyulladni, mint a Note7.

2. iPhone 8

A tízéves évfordulóra nem készülhet akármilyen iPhone az Apple-nél. Valószínű a hajlított OLED képernyő. Mivel egyre többen jönnek ki 4K-val, itt is ez lehet majd, vagy valami speckós felbontás, mint a többi almás eszközön. Most is garantált a többféle változat, csak hogy tudjunk választani. 

3. Xiaomi

Nem írunk konkrét modellt, de a Mi Mix mintájára valószínűsíthető egy újabb keret nélküli modell, talán Mi Mix 2 néven. A Xiaomi benne van a top5 gyártó között, szóval van mit megvédenie 2017-ben is, tehát mindenképpen egyre több Xiaomi-ról hallunk majd.

4. Huawei

A P9 utódja, a P10 esetén is ívelt kijelzőre számíthatunk, valamint vezeték nélküli töltésre. Valószínű, hogy most is több variáns lesz, a P10 mellett lesz P10 Pro is.

A P10-en kívül várható a Mate 9 utóda is, gyanítjuk, hogy Mate10 néven. :-)

Az is előfordulhat, hogy bevált "szokásuk" szerint házon belül teremtenek még újabb konkurenst, csakhogy a Huawei-t válasszuk, bárhová nézünk. Aminek van is esélye, mert a Huawei egyre jobb mobilokat készít és egyre nagyobb célokat ér el mind gyártás, mind minőség terén.

A Huawei a Honor almárkával is hozhat meglepetést, ahogy tette azt a 2016-ban debütáló, kis példányszámban készülő Honor Magic koncepciótelefonnal.

5. HTC Ocean

A HTC mélyrepülése után muszáj valamit villantaniuk. Ennek szánják az Ocean-t. Hajlított kijelző, "általános", 5,5-6 col körül. Minimalizált keret, így valószínűleg nem lesz fizikai Home gomb, ahogy nem lesz 3,5 mm-es analóg audio kimenet sem.

6. LG G6

Az LG is hajlamos különlegességeket építeni mobiljaiba, így itt is számíthatunk akár meglepikre is. Sajnos a szappan külső szinte borítékolható. A kijelző 5,3 col lesz 4K felbontással, dupla kamerára is számíthatunk, és írisz szkennerre is. Várhatóan a nemrégi debütált Snapdragon 835-öt kapja majd és 6GB memóriát.

7. Más gyártók

Nem kapott saját sorszámot a Sony, mivel eléggé gyengén teljesít mostanában, illene ráerősítenie. Talán az XZ után jön másik népszerűbb mobil is.

Várjuk még az OnePlus, az Oppo, a Zuk, a LeEco és a Lenovo termékeit, valamint kíváncsiak leszünk az újra kopogtató Nokiára is, ahonnan elvileg egy Nokia P csúcsmobilra számíthatunk majd.

Biztos, hogy berobban valamelyik alkatrész terén is olyan mobil, ami villant valami nagyot, akár kameráról, akár akku méretről, akár víz/ütésállóságról van szó.

Az is lehet, hogy már 2017 meghoz valami brutális szörnyeteget, ami dupláz, vagy tripláz valamely jelenlegi paramétert, értjük ezalatt a memóriát, háttértárat, vagy akku kapacitást.

Általában készülhetünk a 6 és 8 GB memóriával, valamint 128 és 256 GB háttértárral felszerelt csúcskészülékekre, a 64 GB szinte alap lesz a felső szinten. Egyre több 4K kijelző lesz, és egyre több dupla kamera fényerős lencserendszerrel, képstabilizátorral és lézeres fókusszal. A biztonság terén is lépnek a gyártók, alap lesz az ujjlenyomat olvasó és jönnek az írisz szkennerek is. Egyre több mobilból marad el majd a 3,5 mm-es audió csatlakozó. Jön a Bluetooth 5. Akku terén még mindig lemaradás van, a grafén hibrid megoldások jelentik egyelőre a fényt az alagútban, amik gyorsabb töltést, és nagyobb számú tölthetőséget hoznak a korábbi akkukhoz képest.

Kiegészítés: Egy olvasónk megjegyezte, hogy a Windows-zal mi lesz? A Windows Phone piaca egyre zsugorodik, a két vezető oprendszert (Android és iOS) működtető telefonok osztják fel / veszik át azt, de természetesen kíváncsiak lennénk valami nagy Windows Phone-os durranásra is. Azonban ez egyre kevésbé valószínű, mert nagyon úgy tűnik, hogy a Microsoft is felismerte: nincs igazán keresnivalója itt és újra erősebben gyúr rá az asztali gépekre (Surface) és tabletekre, valamint a számítástechnika más elágazásaira (pl. 3D). Igazi innovációval igenis nagyot tudnának alkotni (az új Surface is ilyen), erőforrás is bőven van hozzá, de sajnos mégsem fog bekövetkezni nagy valószínűséggel, mert az áraikkal folyamatosan "gond van", sokkal magasabbak a versenytársak hasonló paraméterekkel rendelkező termékei mellett, értendő ez minden szegmensre.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!