Megtaláltuk a legjobb online képszerkesztőt. Nyugi, magyar!

A piacvezető cégek eléggé spórolósan bánnak online grafikus alkalmazásaik funkciókínálatával. Nem csoda, hiszen óriási pénzeket akasztanak aduászaikból, mint pl. az Adobe a PhotoShop-ból, ezért miért tennék bele ingyenes funkcióként online programokba az adott effekteket? Múlt héten azonban ez a helyzet gyökeresen megváltozott.

elobbi_orange_reteg.png

Egy magyar startup cég kiadta online képszerkesztő applikációját, ami annyira, de annyira durva, hogy bármelyik más online programot, vagy mobilos applikációt állva hagy. Így a korábban a HVG által legjobbnak online applikációnak titulált Adobe cuccot, az Aviary-t is kiüti a nyeregből. De ugyanúgy félpályán hagyja a többi online képszerkesztőt is, úgysmint DeviantArt Muro, Picmonkey, Pixlr, vagy akár a PhotoShop Express.

De nem csak online porondon startolt azonnal az első helyen a szóban forgó magyar fejlesztés, hanem sok asztali programmal is simán versenyre kelhet a funkciók jó részében (persze nem mindenben), úgysmint PhotoShop, vagy GIMP, ráadásul úgy, hogy effekt "hadereje" ellenére nem akar PhotoShop lenni, mint oly sok más online program. Mindez egy böngészőben, és ez a legnagyobb dolog. Sok-sok olyan PhotoShop effekt/hatás van, aminek elsajátításához, az effekt saját képen való megvalósításához sok oldalas írásos, vagy 5-10 perces video tutorial szükséges, az oaPIX-ben viszont csak 1 kattintás. Hihetetlen.

Tehát egyszerűsége ellenére a motorház óriási dolgokat rejteget. A manuális rétegzés, az EXIF kiolvasás, hisztogram, színgörbék, vagy színátmenetekkel való újraszínezés csak néhány a funkciópaletta hatalmas kínálatából.

300 körüli szűrő- és effektszámmal rendelkezik, amelyek szinte kivétel nélkül egykattintásos formában is használhatók, de a legtöbb szűrő és effekt néhány csúszkával testre is szabható, sokmilliós szintre emelve a variációs palettát. Az effekteken és szűrőkön túl azonban olyan dolgokat is a tarsolyában tart, melyeket egyetlen más online képszerkesztő program (de még sok asztali program) sem, mint pl. a Kreatív Festők, 3D és FX Text vagy ContextFree futtatás és még több dolgot említhetnénk.

Nem húzzuk tovább az idegeket, az oaPIX-ről van szó, teljes nevén: oaPIX Online Photo & Art App. A tulajdonos startup cég elég "halkan" indította el az applikációt, de ami késik, nem múlik, a cucc akár organikusan is nagyon gyorsan elterjedhet.

Ha már próbálnád is, itt a link: www.oapix.com A Szerkesztő pont alatt éred el magát az applikációt, a kísérőoldalon találsz segítséget is, de ezekre valószínűleg nem lesz szükséged, mert annyira egyszerű az oaPIX használata.

Ami külön jó, hogy nem kell Flash-et telepítgetni (illetve folyamatosan frissítgetni), mint a legtöbb online képszerkesztő esetén, így az oaPIX Apple cuccokon is használható azonnal. Valószínűleg semmilyen eszközön nem lesz panasz a sebességre, hiszen az applikáció sok effekt és szűrő esetén a WebGL erejét sem nélkülözi.

Szlogenjük: "Kitoltuk a kreativitás határait". Valóban, és megdöbbentő, mennyivel kitolták. Annyival, hogy tesztelgetés közben nem kaptunk szikrát.

Rendkívül széles funkciókínálata ellenére az oaPIX egyedi, egyszerűen kezelhető, mobilon és tableten is azonos küllemmel rendelkezik, de desktop böngészőkben mutatja meg igazi erejét. Ja, és ingyenes. Ez jellemzi összefoglalva ezt a nagyszerű, új online fotós/művész eszközt, az oaPIX-et.

A fenti néhány mintán túl ebben a Facebook képalbumban találsz további raklapnyi képet, amelyek mind-mind az oaPIX-szel készültek, vagy egy fotóból, vagy az applikációban lévő demó képekből, vagy pedig a semmiből...

A tulajdonostól kapott infók alapján tőkeinjekciót várnak a nemzetközi berobbanáshoz, nagyon szerencsés lesz az a befektető, aki nem sajnálja a pénzét beletenni. Már az angol nyelvű verzió is kész, heteken belül indulhat a nemzetközi start.

Egy újabb magyar sikergyanús cucc ez az oaPIX, biztosak vagyunk benne, hogy hamarosan csatlakozik a Prezihez, és a LogMein-hez, mint a legnagyobb magyar tech sikerekhez.

Még egyszer a link (az applikációt a Szerkesztő pontban éred el):

www.oapix.com

 

 

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!