Slusszkulcs

Milyen szerepet játszik a mobiltelefon az autós világban?

teslab-4.jpg

Régen mechanikusan védelmeztük az autóinkat, amelyet kulccsal tudtunk feloldani. Elterjedtek hamar a kényelmesebb, távirányítású zárak majd nem sokkal később az érintés nélküli megoldások, amelyhez még mindig szükségünk volt egy "kulcsra", de már nem is hasonlítható össze a funkciója a régi társaival. Nem újdonság, hogy a modern irányítók már nem csak az ajtók feloldására és a jármű beindítására valóak, hanem a klíma kezelésére, csomagtér felnyitására vagy a tükrök mozgatása.
Az elektromos autók megjelenésével bővültek a lehetőségek, amelyet legjobban a Tesla legújabb modelljeivel lehet megfigyelni. Az új Model 3 például nem rendelkezik semmiféle hagyományos kulccsal, teljesen elegendő egy mobiltelefon a működtetéséhez. A Tesla alkalmazása lehetővé teszi, hogy az autó a mobillal kommunikáljon és ezzel azonosítsa a tulajdonost.
A gyakorlatban ez úgy fest, hogy a zsebben hordott mobiltelefont az autóhoz közelítve az érzékeli, kihajtja a tükröket és feloldja az ajtókat. Beülve pedig a fékre lépve az autó máris menetre kész azaz "bekapcsolt" állapotba kerül.
Elég gyér alkalmazás lenne, ha csak ennyiben kimerülne a tudása, szóval ezeket tudja még:
Fényszóró kapcsolása, duda megszólaltatása, töltöttségi információ, töltés kezelése, helymeghatározás, a belső tér hőmérsékletének monitorozása és a klíma irányítása (akár automatikusan), megidézés (egy lassú előre/hátra gurulás, amely szűk helyre vagy helyről való parkolást teszi könnyebbé anélkül, hogy bárki ülne az autóban) és elérhető egy Valet mód, amely egy korlátozott "vendég" üzemmód, ha esetleg más vezetné átmenetileg, akkor például nem haladhat meg sebességkorlátot.

new-tesla-app-header.jpg

Belsőégésű motoros autóknál is léteznek remote start funkciók, tehát nem elektromos autóhoz járnak csak ezek a kényelmi lehetőségek, szóval bizonyára a közeljövőben ezek is alapfelszereltségnek fognak számítani. 

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!