Védd magad a Cryptojacking ellen!

A bányászok már a zsebedben vannak, vagy fordítva?

bitcoin-perfecthue.jpg

Egyre többet hallani a kriptovalutákról, amelyek már több évtizede léteznek, de ma már egyre nagyobb teret hódítanak el. A kriptovaluta egy banki rendszerektől független fizetőeszköz, amely szabályozások híján van. 2017 júliusában a kriptovaluták teljes tőkepiaci értéke több mint 100 milliárd dollár, a lebonyolított napi mozgás több mint 6 milliárd dollár. Ezek a virtuális pénzek nagy hatással vannak a globális gazdaságra.

A legnépszerűbb ilyen valuta a Bitcoin, amelyet bárki előállíthat, ha rendelkezik egy számítógéppel. Ez csak eddig hangzik jól, ugyanis rendkívül erőforrás igényes a folyamat, amely rengeteg áramot is fogyaszt. Egy átlagos otthoni PC ilyen célú működtetése jóval nagyobb számlát generál, mint amennyi értéket termelne. De hogyan csinál pénzt a számítógép egyébként is? A bányászathoz egy speciális szoftverre van szükség, amely matematikai feladatokat végez folyamatosan. Minél többen használják, annál több erőforrásra van szükség egy feladat megoldásához, így egyensúlyozzák az értékét.
A kezdetekben egy átlagos számítógép is elegendő volt erre a célra, azonban most már direkt erre építenek gépeket, amelynek ez az egyetlen célja, hogy 0-24 teljes kapacitással "bányásszon".

Azonban vannak olyanok, akik más számítógépeit akarják felhasználni a valuta megszerzéséhez. Léteznek olyan weboldalak, amelyek megtekintése során olyan kódok futnak a háttérben, amely tulajdonképpen a látogatás idejére a látogató számítógépét bányászatra használja fel. A gyanútlan érdeklődő csak annyit vehet észre, hogy a gép lelassult és a ventilátorok hevesen kezdenek dolgozni. Akár teljesen alkalmatlan hardverek is csatlakozhatnak egy ilyen oldalhoz, amik önmagukban nehezen tudnának előállítani bármit, de rengeteg látogató esetén ez mind összeadódik. Kihasználják a számítógépünk erejét.
És ez már elérte a mobiltelefonokat is. Léteznek olyan alkalmazások az áruházban, amely egyszerű rejtvényfejtőnek álcázva magukat képes a mobiltelefonok - ami PC-hez mérve ugyan lényegesen kevesebb -  erőforrásait felhasználva ideiglenesen a készítők malmára hajtani egy kis vizet.
Mobiltelefonból nagyon sok kell, hogy helyettesítsenek egy erős számítógépet, de egy elnagyolt számolás alapján, ha 500.000 felhasználó (az említett rejtvényes alkalmazást 1-5 millió ember töltötte le) 10 percet tölt egy nap az alkalmazással, akkor 100 dollár értékben bányásztak a tudtukon kívül.
Ez a kalkuláció abban az esetben lenne aggasztó, ha nem egy olyan alkalmazás tenné, amellyel 10 percet töltünk el összesen, hanem órákat.

coin.jpg

Reméljük, hogy nem terjednek el az ilyen weboldalak és alkalmazások. Anyagi kár akkor jelentkezhet egy ilyen esemény következtében, ha a túlzott igénybevétel miatt meghibásodna a készülék, illetve az akkumulátort is igénybe veszi rendesen. Firefox és Chrome böngészőkben például bővítmények segítségével már tudunk védekezni a kéretlen kódok ellen és mindig győződjünk meg a letöltött alkalmazások forrásairól.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!