Milyen lesz 2018-ban egy csúcstelefon?

Megkíséreljük vázolni, mire készülhetünk 2018-ban, ha egy csúcstelefon vásárlására adjuk a fejünket.

1_iormyzf52njknwfo4aex1q.png

Processzor: A "köznyelvben" nem beszélünk hertzekről már elég régóta, csak szimplán egyre jobb és gyorsabb processzorok jönnek, és egyre több mobilgyártó áll elő saját fejlesztésű processzorral. Összemosódni látszik (alulról) a mobiltelefon az asztali számítógépek teljesítményével, hiszen pl. egy számításigényes online applikáció esetén lassan nem lesz különbség egy csúcstelefon és egy középkategóriás laptop teljesítménye között. Már szinte csak a fizikai billentyű és a képernyőméret, meg persze a könnyebb bővíthetőség jelenti a különbséget.

RAM: Memória terén túl sok előrelépés nem igazán várható (de nincs is rá különösebb szükség), szinte minimum lesz a 8GB. Beköszön majd néhány 10 vagy esetleg 12GB-os telefon is, melynek a játékosok örülnek majd különösen. Nem csoda a teljesítménybeli közeledés az asztali gépekhez, hiszen egy átlag laptop is 8GB memóriával kerül a gazdájához.

Háttérmemória: Csúcsmobil esetén 128 GB lesz az alap, de egyre gyakoribb lesz a 256 GB-os "normál" verzió.

Kijelző: Úgy tűnik, hogy a trend a keskenyítés, azaz a 16:9-es képernyők helyett a 17:9-es és 18:9-es kijelzők szerepelnek majd egyre gyakrabban. Az egyre nagyobb átmérőjű kijelzók korában kell is a keskenyítés, hogy az egykezes használat könnyebben megoldható legyen. Képernyőméret téren 5,5 col és afelett várhatók a csúcsmobilok, egyre csökkenő (vagy szinte nulla) káva mellett. Az iPhoneX és Mi Mix2 után egyre több telefon jön majd, ami keret nélküli lesz, sőt az iPhone X-től eltérően a kamera és érzékelők is a képernyőbe lesznek építve.

Kamera: ez az egyik terület, amelyik a legjobban fejlődik utóbbi időben, a kompakt fényképezőgép kategória szinte teljesen eltűnik, átveszi a helyét a mobilos fotózás, manapság sok esetben egy jó mobillal jobb kép lőhető, mint egy olcsó kompakt masinával. Továbbra is csak az optikai zoom az, ami miatt az emberek olcsóbb digitális fényképezőgép mellett döntenek. 4K felvétel, lézeres fókusz, képstabilizátor, most már mind alap lesz egy csúcsmobilban.

Az ismert gyártók - Apple, Samsung, Huawei, Sony, Nokia, Oppo, Xiaomi, OnePlus - mellett továbbra is feltűnnek majd kevésbé ismert nevek is, saját csúcsmobiljaikkal (pl. Ulefone). Újabb Windows mobilok pedig nem készülnek majd, a Microsoft végképp búcsút intett a mobilos ágazatnak.

 

Kép forrása: freecodecamp

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!