Beszédfelismerés magyarul

Kaptunk egy magyarul is tudó beszédfelismerőt

17494523_s.jpg

Kaptunk nemrég egy emailt r0llertől, aki megmutatta a szabadidejében készített alkalmazását, amely magyarul is képes hangutasításokat értelmezni.

Napjainkban a mobiltelefonokban elérhető személyi asszisztensek könnyedén megértik az angolul beszélő felhasználókat és egyre összetettebb feladatokat képesek ellátni, azonban az olyan kis országban, mint a miénk, - ahol ráadásul a legnehezebb tanulható nyelvek egyikét használjuk - a nyelvi akadályok miatt ez a lehetőség gyerekcipőben jár.

Erre nyújthat megoldást az, amikor nem egy konkrét nyelvre készítünk felismerő programot, hanem a program alkalmazkodik a nyelvekhez.

"A program teljes mértékben saját felhasználásra készült, közzétételének egyetlen oka, hogy ha valaki épp ilyet keres, legyen:) Az app gyakorlatilag a https://github.com/r0ller/alice/wiki oldalon ismertetett projekt keretében fejlesztett nlp interpreter androidos kliense.

Az interpreter nyílt forráskódú, bárki által módosítható, bővíthető, de a programozói ismereteken túl némi nyelvészeti ismeret is szükséges ha valaki a nyelvi modellbe szeretne belenyúlni, ugyanis ez a program nem fixen bedrótozott, előre megadott alakú szavakra reagál, hanem morfológiai, szintaktikai és szemantikai elemzéseken alapul a programozott reakció.

Jelenleg ugyanakkor, az egyetlen dolog, amire hangvezérléssel képes az az, hogy utasításra telefonhívást kezdeményez. Minden hangutasítás előtt meg kell érinteni a képernyőt ahhoz, hogy a hangfelismerő program elinduljon, ami szöveggé alakítja az utasítást, amit aztán az interpreter értelmez, végül pedig az eredmény a kijelzőn látható. Itt jegyezném meg, hogy a felhasznált hangfelismerő nem a programhoz tartozik, nem saját fejlesztés, az android rendszer része."

A program letölthető az áruházból próbaképpen, illetve r0ller GitHub oldalán is találunk bővebb leírást az alkalmazásról.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!