Gigászi csata az óriások között

A Google 8,8 milliárd dollárral tartozhat az Oracle-nek az Androidhoz használt kódok miatt

google-vs-oracle.png

A Google megsértette az Oracle szerzői jogait, miszerint olyan kódokat használtak fel, ami fair use, a tisztességes felhasználás joga által védettek.
Bár 2016-ban úgy döntöttek, hogy a Google eleget tett a fair use-nak, azonban a napokban ennek az ellenkezője ismét felmerült.

Az Oracle már 2010 óta állítja, hogy a Google jogtalanul használt Java kódokat alkalmazott az Android fejlesztése során. Az eredeti vádak szerint nem tartották be a licencelési előírásokat, és megsértették az alapelvet, amit a kód átalakítása során kellett volna alkalmazni (write once and run anywhere). Az Oracle szerint ezzel a nem csak a szabadalmak lettek megsértve, hanem a felhasználókon át a fejlesztőkig, sőt az eszközgyártóknak is káruk adódott ebből. A 2000-es évek közepén a Google annyira sietősen készítette el az operációs rendszerét, hogy a jogdíjak és az ehhez kapcsolódó ügyek rendezésére nem fordítottak figyelmet.
A Google reakciója erre egyszerűen az volt, hogy az Oracle szimplán féltékeny az Android sikereire. Azt is állították, hogy a Java főleg asztali számítógépekre lett fejlesztve, ezért tulajdonképpen nem lehet köze egy mobil operációs rendszerhez.

Az Android hatalmas sikere miatt a perben megfogalmazódott kárpótlás összege a történelem egyik legnagyobb ilyen téren felmerülő pénzmennyisége. 

Az efféle jogi küzdelmek ismerősek lehetnek nagy mobilgyártók között, amikor leginkább szabadalmak jogtalan felhasználása miatt éveken át viaskodnak egymással.

 

Forrás

 

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!