Ötletbörze kezdőknek 3 - Indítók (launcherek)

Mi az, amit kivétel nélkül mindenki használ? Bizony az a felhasználói felület, az "Indító" alkalmazás, vagy ahogy a zimbabwei tevepásztorok mondják: launcher. Ez a felhasználói felületünk lelke, a nagy gyártók mind készítenek sajátot belőle, de ez nincs kőbe vésve, ha bármikor igazán testre kívánjuk szabni a küllemet, akkor érdemes nekiesni, hiszen mindig jobbak, mint a gyári. Persze, hogy kinek mi a jó, nem tisztem eldönteni, de itt van néhány tipp, miket érdemes használni. Ha valamelyiket alapértelmezettnek állítjuk be, ne essünk kétségbe, későbbiekben az beállítások/alkalmazások/mind fülön megkereshetjük az adott launchert, és ott törölhetjük az alapértelmezéseket. Ha annyira elvetemültek vagyunk, hogy egyszerre többfajta launchert akarunk használni, akkor közöttük a váltást a Home Smack nevű alkalmazással könnyen meg lehet oldani.

A launchereket két nagy csoportra osztom. Először néhány AOSP - azaz natív android indító alapra építkezett launchert mutatok be. Ezek nagyban hasonlítanak egymásra, apróságok vannak csak, amelyekben különböznek, de lehet, hogy valakinek épp az a fontos. A második felében jönnek azok a launcherek, amik teljesen egyediek, unikumok a piacon.

Egy kaptafa

ADW Launcher

Az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb indító. Gyakorlatilag mindent testre tudunk vele szabni, a kinézettől a rácsszerkezeten keresztül az animációkig. Témák, ikoncsomagok tölthetőek hozzá, mint ahogy a többihez is.

Apex launcher

Tisztára, mint a többi, könnyűsúlyú versenyző, natív android felület, szép, egyszerű, gyors. Persze a fizetős verzió az igazán ütős, ott megjelenik az átfedésben lévő widget támogatás, egy-két ujjas gesztusokkal történő vezérlés, csoportos műveletek, témák, stb. Szóval ha fizet az ember, minden az övé lehet.

Nova Launcher

Persze-persze, ha fizetsz itt is minden a tiéd. Kicsit más van ingyen, mint az Apexnél, és másért kell fizetni, de az élet már csak ilyen.... Ez is tud mindent, mi szem-szájnak ingere.

Go Launcher EX

Ezzel zárom a kaptafa sort, szintén mint az előbbiek, mindent tud, ha fizetsz. Amiben többet nyújt, az egy ökoszisztéma, amit felépített, hiszen a "GO" családba nem csak a launcher tartozik, hanem például SMS app, vagy Task Manager, vagy épp egy Névjegyzék app. Ezeken felül számos widget és megoldás tartozik a rendszerhez, így aki szereti, biztosan megtalálja a magának valót.

Primo Launcher

Ha eddig elolvastad, itt van jutalmul az a launcher, amelyik a fenti dolgokat mind tudja, de fizetni nem kell érte semmit. Friss, ropogós, annyit kell csak tenned, hogy az XDA fejlesztői fórumra beregisztrálsz, és felkeresed ezt a témát: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1999774

És most jöjjenek az igazán egyedi Launcherek!

Lightning Launcher Home

Az Indítóknál megszokhattuk, hogy lapozgatjuk a főképernyőnket jobbra-balra. Na itt nem. Ez kérem egy szép, nagy, kifeszített lepedő. Egy tetszőleges nagyságú felületen bárhova rakhatunk bármit. Ha akarjuk, akkor rácsvonalakhoz igazodva, ha akarjuk, akkor teljesen szabadon. Az ikonok, widgetek mérete is teljesen eltérő lehet, ahogy az ikonok képét, tükröződését, áttetszőségét is szabadon változtathatjuk. A létrehozott mappákban nem csak appok lehetnek, hanem widgetek is... Nincs mit többet mondanom, ki kell próbálni, megéri!

SPB Shell 3D

Ínyenceknek való, hardverigényes indító, de megéri! Igaz drága, de ezért érdemes fizetni, hiszen gyönyörű, egyedi és 3D. Saját fantasztikus 3D-s widgetekkel, máshol nem látható animációkkal érkezik ez a launcher. Hardcore felhasználóknak és azoknak való, akik igazán villogni akarnak a kütyüjükkel.

Launcher 7

Aki ellenállhatatlan vágyat érez, hogy a Windows Phone 7 képernyőjét lássa, az próbálja ki ezt az alkalmazást. A csempék színe szabadon, mérete 2x1-ig változtatható. Bár én nem rajongok az ennyire szigorú megkötésekért, van akinek ez tetszik, méghozzá már több, mint egymillió ember töltötte le a Google Playről, így mindenképp van létjogosultsága!

Espier Launcher

És persze azoknak az iPhone júzereknek, akik döcögve térnek át androidra, álljon végül itt egy jó kis iPhone kinézetű indító. Persze annál csak jobb lehet, hiszen ez Android ;) Nem kell aggódni a screenshotokban és a fejlesztő honlapján megjelenő karakterektől, angol nyelven kitűnően ért az alkalmazás!

Képek:

   
   
   
   
   
   
   
   
   

 

Nagy Marcell

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!

Címkék: Android Alkalmazás