Navigálj épületen belül!

Mapstack, navigáció beltérre – (Where is the toilet, please!?)

mapstack.pngMár szinte mindennapossá vált, hogy ha el akarunk jutni egy számunkra ismeretlen helyre, akkor előrántjuk a mobiltelefont, tabletet és benyomjuk a GPS-t, megtervezzük útvonalunkat. Számos lehetőségünk van, rengeteg webes alapú térkép és tengernyi navigációs szoftver közül választhatunk. Beltéri navigációnál már nem vagyunk ennyire elkényeztetve. Gyakran előfordul, hogy ügyeink intézése, munka, tanulás, egyéb esemény miatt, hatalmas épületkomplexumokban kell bolyonganunk. Táblák és kevésbé informált emberek útvesztőjében kellene megtalálni a kijelölt termet, épületszárnyat, e problémára nyújt megoldást a Mapstack magyar alkalmazás.

A Mapstack egy beltéri navigációs rendszer, mely segítségével 2D-s és 3D-s épületekben navigálhatunk. A fejlesztő csapat és az aktív Mapstack közösség folyamatosan bővíti a bebarangolható épületek listáját. Jelenleg elérhetjük szinte az összes nagyobb budapesti bevásárlóközpontot, a Vidámparkot, a Budapesti Állatkertet, és BME épületeit. Az aktuális épületlistát  itt találjátok. A legújabb térképet a Műegyetemi Állásbörzéhez készítik el, valljuk be, nagyon könnyű eltévedni az egyetem hosszú folyosóin, pavilonok, pultok útvesztőiben. Az alkalmazás érdekessége, hogy nem csak előre elkészített térképeket használhatunk, hanem mi magunk is megcsinálhatjuk saját épület alaprajzunkat, térképünket üzletünkről, iskolánkról. Kérésünkre az alkalmazás készítői saját épületünket is megcsinálják.

map0.jpg map02.jpg map01.jpg

Hol és mit keresünk, lokalizáció, lehetőségek tárháza

Használat

Letöltés és indítás után, megnyílik egy Google Maps-es felület ahol kis jelölők mutatják mely épületekről érhető el térkép. Rákattintva a jelölőre meglátjuk az épület alaprajzát. Kedvenc épületeinket listába felvehetjük, a listából kijelölve egyből előjön a kért objektum alaprajza. 3 dimenziós áttekintő képet kapunk, szintekre lebontva, az egyes szinteket 2 dimenzióban látjuk. A navigációt az alul található kicsinyítés, nagyítás, forgatás ikon könnyíti meg. Az egyes épület térképeken rengeteg információ áll rendelkezésre, pl.: toalettek, recepció/porta, liftek lépcsők, szoba számok, megnevezések stb. Szövegesen is rákereshetünk az információkra, melyeket mi is bővíthetünk az egyre szélesedő felhasználói közösséggel együtt. Az egyes épületeket értékelhetjük. Miután szövegesen lekerestük célpontunkat és megadtuk jelenlegi helyünket az app kis útvonalat generál, melyet jól áttekinthetünk,  kis (piros) vonal jelöli az elérni kívánt objektumok elérhetőségét, a 3D-s áttekintő és a 2D-s szinteket bemutató térképen is.

map1.jpg map2.jpg map3.jpg

3D-s áttekintő, részletes 2D-s szinttérkép, útvonalterv 3D-ben - akkor mehetünk is!

Szerkessz saját épület térképet!

Mint említettük mi is rajzolhatunk épülettérképet, a rajzolásban a honlapon lévő részletes leírás és kis videó segít. Be kell jelentkeznünk a térképszerkesztő minialkalmazásba, regisztrációval vagy Facebook fiókunk segítségével. Néhány paraméter megadása (hely, cím, név, szintek száma) stb. után kapunk egy egyszerű CAD-es jellegű felületet, nekiláthatunk az alkotásnak. Aki valaha használt már valamilyen CAD-es vagy egyéb más tervezőprogramot annak nagyon könnyen kézre fog állni. Egymás után, szintről szintre építhetjük fel a kívánt objektumot, kijelölve a lehetséges útvonal variációkat, megadva egyéb információkat, melyre később mások is rákereshetnek. Ha már van meglévő alaprajzunk, akkor feltölthetjük és pillanatok alatt bedigitalizálhatjuk. Mikor elkészültünk alaprajzunkkal utána rá kell igazítani a Google térképre. Végül legenerálhatjuk a teszttérképet és kipróbálhatjuk, minden rendben van-e, ha igen akkor a nagyközönséggel is megoszthatjuk tervünket.

Rajzold meg kiszemelt épületed alaprajzát és oszd meg a nagyközönségnek, várd értékelésüket :)!

Néhány hasznos programfunkció a teljesség igénye nélkül, (részletesen lásd itt a weboldal közepén)

Külső Google térképen elérhető funkciók:

  • Egyszerű keresési lehetőségek Google Maps térképen
  • Meglévő épületek közötti keresés
  • Épületekhez rendelt adatok közötti keresés
  • Felhasználók által megadott adatok közötti keresés lehetősége
  • GPS navigáció
  • Közösségi integritás
  • Kedvenc helyek kiemelése

Belső épületen belül elérhető funkciók:

  • Kicsinyítés-nagyítás, forgatás, emeletek közötti gyors lépkedés -->
  • Különböző nézetek közötti gyors váltás (3D-s áttekintő térképek, 2D-s szintek között)
  • Hasznos információk megosztásának lehetősége
  • Kedvenc térképek listája, térképek értékelhetőségének lehetősége
  • Beépített iránytű
  • Helyek jelölhetőségének lehetősége
  • Saját információink térképhez adása
  • Szöveges alapú keresés lehetősége a térképeken
  • Kezdő pozíció megjelölése, cél megjelölése
  • Útvonaltervezés GPS jel nélkül!
  • Többféle beállítási lehetőség a navigáció optimalizálásához

Kedvcsináló kisvideó - ezután már nincs indok a késésre :)!

Egy nagyon jópofa, igazi hiánypótló alkalmazás került kezünkbe, mely szinte egyből beszippantott ... az éles terepi tesztről hamarosan írni fogonk.

Paraméterek:

Mobil operációs rendszerek: Android 2.1 vagy újabb
Ár: Androidra ingyenes
További extrák: épületrajzoló mini béta alkalmazás : http://editor.mapstack.hu/?lang=hu
Telepítési méret: Androidra 1,7 MB,
Letöltési lehetőség: Androidraplaystore-icon.pngWeboldal: http://mapstack.hu/
Értékelésem: (az éles teszt után)

Hú, hol is van a lift, rohanom kell, mert elkések!

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!