Osmos HD - a nyugalom és a béke játéka

Sejtfejlődés, vízesés zenére :)

Untitled.pngNapjainkban irgalmatlanul sok játék jelenik meg mobil platformokra, egyre jobb a grafika egyre komolyabb a játékélmény, de sokszor egy nagyon fontos dolog hiányzik; a teljesen új és egyedi ötlet. A játékok többsége egy régi nagy előd szebb, kicsit jobb újraértelmezése. Most egy különleges, kifejezetten a nyugis, ügyes játékosoknak és az ambient (chill out) zene kedvelőinek mutatok be egy igazán egyedi alkalmazást. Ha szerettétek a SPORE -ban a sejtfázist és nem kedvelitek az ide-oda csapok játékokat, akkor ezt különösen ajánlom nektek. Végre nemcsak PC-n, hanem mobil kütyüinkön is élvezhetjük az alkalmazást. A játék pár napig harmada árért kapható, kemény 1 dollárért, a cikk elolvasása után ne késlekedjetek a beszerzésével )!

Indítás, menü

A játék műfaji besorolására már a címe is utal, fizikán alapuló játék (physics based game), a játékbemutató videóknál egyértelműen kiderül miért is . A játékot elindítva egy szép letisztult menü tárul elénk, középen 2 nagy sejtet látunk, itt tudjuk kiválasztani a játékmódot Odissey (kampány, sztori mód), Arcade (klasszikus egypályás mód). Az Arcade mód eléréséhez meg kell csinálnunk az Odyssey módot.

  • Odissey: 27 pályán keresztül válhatunk a legkisebb organizmusból retteget 'ragadozóvá'
  • Arcade: 8 eltérő világban, 72 pályán tehetjük próbára ügyességünk, 9 nehézségi szinten
  • 6 arénában győzhetjük le, multiplayer vagy gépi ellenfelünket
mzl.imxrbjjq.480x480-75.jpg mzl.pxnllolf.480x480-75.jpg
mzl.ctrvkyub.480x480-75.jpg mzl.hrbnuniw.480x480-75.jpg

Számos lehetőség - játékélmény hosszú órákra - fokozatosan nehezedő irányítás

A főképernyő tetején 5 (6) kis fehér gombot láthatunk, melyek az alábbiak: fogaskerék (játékbeállítások), kupa (a megcsinált, engedélyezett, még lezárt pályák listája), kormány (irányítás konfigurálása), sapka (infó a készítőkről) hangjegy (zene). Az iOS-es verzióban, a felső menüben még van egy 2 kis levelecskét ábrázoló menüpont (Openfeint), ahol csetelhetünk, megnézhetjük a rajongói klubot, kik játszanak éppen, valamint éppen, hogy állunk barátainkhoz képest a pontlistán. Az Openfeint-ből megoszthatjuk eredményeinket, élményeinket a közösségi hálók felé.

Játékban 

Rákattintva az Odissey módra legördül egy kis menü, ahol az irányítást, és a pályakiválasztást, indítást tudjuk beállítani. Kezdjünk az első pályával, tap a Floating feliratra! Indítás után kijelzőnkön rengeteg kisebb - nagyobb sejtecske tűnik fel. Egy kettős ujjmozdulattal zoom-oljunk ki, a középen lévő kis fehér gömbbel vagyunk. A kis gömb valamelyik oldalára kattintva látjuk, parányi fehér csóva lövell ki belőle, amely a kattintással ellentétes irányba indul el, pl.: a golyócska keleti szélére tapolunk, akkor nyugat felé indul. Érdemes végigvinni a tutorial módot, mindent részletesen szemléletesen elmagyaráz, olyan jól, hogy még angolul se kell tudni hozzá. A lényeg, hogy mindig csak a nálunk kisebb sejtekkel érintkezzünk, a nagyobbakat kerüljük el. A játék nevében is benne van az ózmozis szó, melynek szabályain alapul az alkalmazás. A kisebb sejteket elemésztve egyre nagyobbá és nagyobbá válunk.

unnamed (4).jpg unnamed (1).jpg


Ej, ha ez nem lesz egyszerű - mindenhonnan lesnek ránk - csepp a tengerben

A következő pályán már mozognak vetélytársaink és változatosabb a méreteloszlásuk is. Gyakran használjuk a 2 ujjas ki - be zoom-olást, sokat segít. További pályák rátok várnak, nem lövöm le a poénokat. Első pár pálya akár unalmasnak is tűnhet a játék, de ne hagyjuk abba, mert egyre nehezebb és összetettebb lesz! A képernyő jobb alsó sarkában kis segítő ikont látunk, mely tippeket ad a játékhoz. Néha az az érzésünk, mintha egy Petri csészében lévő háborúba, máskor pedig egy naprendszer keletkezésébe csöppentünk volna bele :).

Frenetikus játékélmény - bemutató IPaden

A videon 2:05-nál látható egy komolyabb, nagyon szép pálya. Egyszerűen tényleg nagyon különleges és letehetetlen (addiktív) játék.

Grafika

Kifejezetten szép, részletes a grafika, érdekes a színvilág, nekem különösen a mélykék háttér és a sejtecskék áttetsző színeinek összhangja jön be. Némelyik összetett pálya egészen szürrealisztikus elvont festményre emlékeztet. A kis objektumok kidolgozása nagyon részletes, a sejtek szinte atomi szintig láthatóak ). Néha zoom-oljunk mélyen a játékba, a grafika szépsége akkor jön ki igazán. Egy 10.1 inch-es nagyfelbontású amoled kijelzőn olyan érzésünk van, mintha enyhén 3D-s lenne az alkalmazás. Ha jobb minőségű TV-vel rendelkeztek és kisképernyős mobil kütyütök van, javasolnám a kettő összekötését. A frenetikus élményt a térbeli házimozi teszi teljessé.

Zene

A chill out és ambient (relaxációs kikapcsoló zenék) kedvelőinek, a nyugalomra vágyóknak igazi csemege a játék zenéje. Ismertebb dj-k, akik alkotásait hallhatjuk a játékban: Loscil, GasHigh Skies, Julien Neto, Biosphere. Az alkalmazásban a zene szerepét az is mutatja, hogy egyes fórumokban írják; sokan csak egyszerűen bekapcsolják és hallgatják, úgy hogy közben nem is játszanak :). A YouTube-on kifejezetten vannak olyan videók is, melyek a játékban hallható track-ekt mutatják be:

Ritka, hogy a zene íly módon illeszkedik a játékhoz - jobb felső sarokban elérhető a többi rész is

A főmenüben beállíthatjuk, mely zenéket szeretnénk hallani. Alig tudtam betelni a zene és a képi világ nyújtotta élménnyel, leginkább egy tripart-ra (zene és kép harmóniája művészi megfogalmazásban) tudtam hasonlítani. A játékélményben a zene legalább akkora súlyú, mint maga a játék a teljes extázist a nagyképernyő és a minőségi audio hardver teszi teljessé. Mobil eszköz esetén erősen ajánlom fülhallgató használatát. Vigyázzunk, nehogy elfelejtsünk leszállni a buszról, vagy  piros lámpánál tabletünkkel a kézben vágjunk át, mert igen addiktív játékról van szó :).

Kezelhetőség

Először kisképernyős mobiltelefonomon, SONY U-n próbáltam ki, nem volt egyszerű az irányítás, majd egy 7 Inch-es Waytech tabletre váltva folytattam a játékot, itt már nem volt gond a sejtecske kezelése. Nagykezű játékosoknak már szükség lehet 10.1 es tabletekre is. Viszont, ha gyorsak vagyunk, akkor rengeteg ki-be zoom-olással kisképernyőn is el lehet boldogulni, de szerintem ez keményen lerombolja a játékélményt. A játék multiplayer módban is játszható, ezt a funkciót sajnos nem tudtam kipróbálni.

Összegzés

Ez egy tényleg nagyon jó játék, mindenkinek ajánlanék egy legalább fél órás megelőlegezett próbajátékot, utána már úgysem tudjátok letenni :)! A Google Playen, iTunes-on is nagyon jó az értékelés súrolja az 5 csillagot.

awards.png

A meghatározó nagy kütyü és játékportálok is dicsérik az alkalmazást, pl. az IGN ezt írja: "The best iPad game yet" . A játék megkapta az év játéka címet 2012-ben mobile multiple kategóriában.

Kedvcsináló kisvideó - a harmónia és a nyugalom játéka

Paraméterek

Mobil operációs rendszerek Android 2.2 vagy újabb, iOS 4.3
Ár Androidra és iOS-re 1 dollár (még néhány napig) amúgy 3 dollár
Telepítési méret Androidra (eszköztől függ), iOS 18.8 MB
Letöltési lehetőség Androidra, iOS-re:

playstore-icon.png appstore-icon.png

httpsplay.google.comstoreappsdetailsid=com.hemispheregames.osmos
Webolda: www.apportable.com/ 
Értékelésem 5*/ 5

Boldog ózmozist)!

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!