Google I/O élő beszámoló

Kezdődik a Google I/O konferencia, amiről igyekszünk itt élőben beszámolni. A poszt folyamatosan frissülni fog, frissítsétek néha.

googleio2013-0013.jpg

Egy izgalmas vetítéssel kezdenek, tele programsorokkal, térképpel. Megkezdődött a keynote. Elsőként Sundar Pichai fog mesélni az újdonságokról. Elsőként a személyi számítógépek visszaszorításáról mesél, majd a mobil eszközök térhódításáról.

googleio2013liveblog6439.jpg

2 évvel ezelőtt elérték a 100 millió Android aktiválást, idén már 400 900 milliónál tartanak. Erről egy nagyon látványos filmet vetítetenek éppen.

A következő év állítólag nagyon csodálatos lesz a a fejlesztőknek. Lássuk a Google Play szolgáltatásokat:

A Google Maps API elérte a V2 verziót, ami egy teljesen vektoros térképet jelent, mely 3D-ben is kitűnően működik. Teljesen új helymeghatározó rendszer is lesz. Lesz Geofencing is, amiről még nem derült ki, mi lesz valójában. Lesz aktivitás felismerés is. Attól tartok, ezeket majd a hét folyamán tudjuk jobban megismerni.

googleio2013liveblog6470.jpg

Lesz egy Fancy nevű szolgáltatás is, melyet bármelyik eszközünkhöz hozzáadhatunk majd, és aranyos (fancy) dolgokat fogunk tudni elérni rajta. Lesz Google Cloud Messaging (jelenleg az appok 60%-a használja). Fontos újítás, az értesítések szinkronizálva lesznek a készülékek között.

A játékok területén lesz Cloud save, melyre menthető lesz a játék állása, achievment-ek, amiket el lehet érni, és leaderboard, vagyis eredménytábla, melyen rang lesz előre kerülni. Lesz multiplayer mód is, köszönhetően a Cloud folyamatos kapcsolattartási lehetőségének. És mindez, ellentétben az iOS-szel, cross-platform lesz.

googleio2013-0066.jpg

Új fejlesztőeszközt is ígérnek, az az Android Studio, melyben teljesen új dolgokat lehet művelni. egyszerre több felbontású képernyőn is meg lehet nézni a képernyőképeket, több képernyőn az összes lokalizációt, és egyéb nyalánkságokkal is kecsegtet.

googleio2013liveblog6501.jpg

Most a Developer konzolról esik szó, mely nemrég teljesen megújult. Újabb lehetőségeket vázolnak, mint pl. az optimizációs tipp, hogy végre lehessen tablet appokat is letölteni bőven. Lesz App Translation Service, mely jó pénzért, 100 dollárért nyelvenként lefordítja a programunkat (remélhetőleg nem a Translate szolgáltatással). Azt is lehet követni, hányan ajánlották az appunkat, honnan jöttek a látogatók. Lehetővé teszik az Alfa és Béta tesztelést is a Play Store-ban. A megjelenést is lehet szabályozni, egyszerre ne tölthesse le mindenki.

googleio2013liveblog6520.jpg

A Google Play-ben vannak zenék, magazinok és filmek is, mint megtudtuk, de ezek sajnos számunkra nem sokat jelentenek. A Google Play Music is megújul, sok-sok új szolgáltatással, az USA-ban 10 dollárért, nálunk sehogy.

googleio2013liveblog6551.jpg

A Samsung Galaxy S4 lesz a legújabb Nexus, fogják árulni eredeti Android operációs rendszerrel is, ami egy hihetetlen hír.

googleio2013-0118.jpg

Az Android platformról egyelőre nincs több hír, most a Chrome-ról beszélnek, ami nem érinti közvetlenül oldalunkat. Természetesen, amint a mobiltelefonokat is érintő hír lesz, egy újabb posztban beszámolunk róla.

A képek az Engadget oldalról származnak.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!