WWDC 2013 - iOS 7

Új köntösben az iOS

Most ért véget a WWDC iOS 7 bemutatója, ami engem igazán pozitív meglepetésként ért, azok után, hogy milyen koncepciós terveket láthattunk az interneten. Első ránézésre ugyan elég furcsán hatott, főleg az aero stílus miatt, ami egy áttetsző felületet biztosít a rendszer nagy részén.

1306pijbesfgvijbefg_pre.jpg

Az első funkció, amit bemutattak, az maga az operációs rendszernek az élet telisége volt. Itt gondolok az animációs képernyőzárakra, illetve azt is megoldották, ami engem már régóta zavart, hogy az ikonok szinte teljesen kitakarták a hátteret. Ez mostantól megváltozik, mert a telefon mozgatásával és döntésével a háttér is mozog, így egy teljesen 3D-s hatást kelt a felhasználókban.

apple-wwdc-2013-liveblog8085.jpg

A másik gyakori probléma az előző verzióknál, hogy több oldalnyi alkalmazásunk van, vagy ha mappákba szeretnénk őket tenni, akkor is több oldalt elfoglalt, így az egész átláthatatlan lett, nem lehetett tudni, hogy melyik mappában van a számunkra érdekes program. Az iOS 7-ben ezt olyan módon orvosolták, hogy  a mappák, amiket létre tudunk hozni, azok lapozhatóak, így egyetlen mappába sokkal több elem fér el, mint eddig, így aki szereti az átlátható kijelzőt, azoknak ez igazán egy nagyon remek fejlesztés.

applewwdc2013-0215.jpg

A következő nagy módosítás az úgynevezett Control Center, amivel könnyedén elérhetjük a legfontosabb beállításokat, mint például a hangerőszabályzó, a zenelejátszót is irányíthatjuk, egy gombnyomással bekapcsolhatjuk a Ne zavarj módot, valamint a Wi-Fi és Bluetooth is egy gombnyomással bekapcsolható. A Control Center-t a képernyő aljáról történő felfele húzással lehet elérni, illetve ami még különleges benne, hogy mind a Control Center, mind a Notification Center elérhető akár a zárolt képernyőről.

apple-wwdc-2013-liveblog8082.jpg

Az eddigi iOS verziók ugyan tartalmaztak multitaskingot, ám ezek mégsem voltak tökéletesek, mert folyamatosan futottak az alkalmazások a háttérben, egészen addig, amíg ki nem kapcsoltuk. Az új iOS egy olyan remek funkcióval érkezik, ami tartalmazza az intelligens multitaskingot, ami annyit jelent, hogy ha egy alkalmazást csak esténként szoktunk megnyitni, akkor a rendszer estére előkészíti a programot a háttérbe, hogy a felhasználó bármikor el tudja indítani, legyen az egy műsorújság, vagy akár a rendszeresen használt Facebook kliens. A kétszeri Home gomb megnyomására való reakciója is változáson ment át, mert most már sokkal interaktívabban láthatjuk, hogy mi is megy a háttérben, valamint a programokat ténylegesen csak a háttérbe teszi, ezért itt úgy lapozhatunk a megnyitott alkalmazások között, hogy láthatjuk, mi is van az alkalmazás képernyőjén.

applewwdc2013-0226.jpg

Eddig személy szerint nem nagyon szerettem a Safari használatát, inkább töltöttem le a Chrome-ot. Eddig. Az új frissítésben olyan funkciókat adtak hozzá, amiktől a lélegzetem is elállt. Ezek közül az egyik az új lapkezelés, ami teljesen térhatású lett, gyorsan lehet a segítségével váltogatni a megnyitott lapok között, és amennyire észrevettem a Keynote bemutatóján, nem is frissíti be minden egyes váltáskor a lapokat, amik jelentősen felgyorsítják a használatát is.

applewwdc2013-0231.jpg
A kamera alkalmazás is átment egy kisebb-nagyobb változáson, vagyis most már a gyári alkalmazás segítségével is tudunk szűrőket beállítani, tudunk négyzet alakú képeket készíteni (levágja a tetejét és az alját), valamint a panoráma funkció is gyárilag be van építve. Az új kameraalkalmazáshoz új Fényképek alkalmazás is dukál, ami szinte teljesen más, mint az eddig megszokott. Egészen idáig csak a mappák alapján tudtuk őket valamilyen szinten rendszerezni, de őszintén szólva az nem a legjobb megoldás. Az iOS 7-ben már nem kell az összefolyó képek között keresgélni, hanem ott helyben csoportosíthatjuk őket, illetve különböző kollekciókat is csinálhatunk (intelligens, illetve év alapján). A képeket mostantól nem csak a megszokott módon oszthatjuk meg, hanem Air Drop-on keresztül is, ami annyit jelent, hogy azoknak a készülékeknek is megoszthatjuk a képeket, amik a közelben vannak és engedélyezve van rajtuk az Air Drop szolgáltatás, viszont ez a funkció csak a legújabb készülékeken fog futni, mint az iPhone 5, iPad 4, iPad Mini és az 5. generációs iPod Touch.

A Siri-t se hagyták teljesen érintetlenül, ugyanis az eddig csak női hangon megszólaló szolgáltatás most már férfi hangot is kapott.

Az App Store is át lett varázsolva. Az egyik legfontosabb újítás, hogy korosztályok szerint is lehet keresni, valamint a populáris fülnél ki lehet választani, hogy melyik területen belül szeretnénk megnézni, hogy mi a legnépszerűbb alkalmazás. Kényelmi szempontból is módosult, mert eddig az App Store ikonjánál a frissítendő alkalmazások száma egyre csak nőtt, de mostantól nem kell velük foglalkoznunk, mert automatikusan letölti a frissítéseket.

applewwdc2013-0253.jpg

A zenelejátszóba is belenyúltak, vagyis fektetett módban most már sokkal átláthatóbb felületet kapunk, hallgathatjuk zenéinket és megnézhetjük videóinkat az iCloud-ról, illetve megjelenik az úgynevezett iTunes Radio. Ez annyit jelent, hogy hallgathatjuk a már létező rádiókat, létre is hozhatunk, valamint az előzményeknél megnézhetjük a már meghallgatott számok címeit, amiket megvásárolhatunk az iTunes-ból. Ez a funkció teljesen ingyenes, viszont egyenlőre csak Amerikában fog elindulni, majd szépen lassan a többi országban is.

applewwdc2013-0258.jpg

apple-wwdc-2013-liveblog8127.jpg

Kapott az új verzió egy kis biztonsági kiegészítést is, vagyis ha az iCloud.com weboldalon keresztül lezárjuk a készüléket, akkor azt nem lehet egyáltalán bekapcsolni egészen addig, amíg be nem írják a megfelelő Apple ID-t és a hozzá tartozó jelszót.

apple-wwdc-2013-liveblog8134.jpg

Az iOS 7 maga szerencsére nincs a legújabb készülékekre korlátozva, hanem iPhone 4, iPad 2, iPad mini, és 5. generációs iPod Touch készülékekre lesz elérhető, illetve a fejlesztők számára már most elérhető a developer.apple.com weboldalról, legalábbis ha be tudnak lépni, mert az Apple szervere jelenleg túl van terhelve, így elég nehéz még megszerezni az új iOS-t.

Képek forrása: engadget.com LiveBlog

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!