EVOLVEO Strongphone Q4

Az igazi strapa telefon

A készülék kiadása előtt már érdeklődtem, hogy mikor is kaparinthatom meg, mivel egy igazán érdekes telefon. Miután megkaptam végre kiderült, hogy megérte várni. Az elvárásaimat hozta, és remélem a gyártónak ez egy sikeres készüléke lesz. A gyártó annak idején ezzel a strapa vonallal kezdte, és most vegyíti az okostelefon vonallal. A lehetőséget ezúton is köszönjük az Evolveo-nak.

_DSC0109.JPG

Doboz, külső, tartozékok:

A gyártótól megszokott dobozban érkezett a készülék, bár most azért kicsit nagyobb a megszokottnál. Felnyitás után a készülékkel találjuk szembe magunkat, alatta töltőfej, adatkábel, fülhallgató (sajnos nem a megszokott agybadugós) és egy kis lemezke a hátoldali csavarok kicsavarásához, bár inkább egy csavarhúzót javasolok.

_DSC0098.JPG

A készülék külseje igen masszívnak hat, de ez a kategóriájában elvárás is, viszont kompakt a maga 140 x 76 x 17 milliméteres dimenzióival, a súlya 240 gramm de ezt a felépítése igazolja. A borítás fém, gumi és műanyag egyvelege és mikor megfogjuk tudjuk, hogy nem egy szappantartót fogunk. A készülék ütésálló vagyis elvileg 2 méterről betonra ejtve sem sérül meg, továbbá IP67-es vagyis por nem jut a készülékbe és 1 méteres vízben vígan elvan fél óráig. A szokásos gombokon kívül elöl feltűnnek a már-már feledésbe merülőben lévő híváskezelő gombok, ráadásul a hívásmegszakító gombbal lezárhatjuk vagy feloldhatjuk a készüléket. 

_DSC0110.JPG

A kijelző 4 hüvelykes IPS LCD 480 x 854 pixel felbontású, amivel nem egy ppi bajnok, de bőven elég. Betekintési szögei rendben vannak minden fényviszonyban jól kivehető. A kijelző fölött 1,3 megapixeles másodlagos kamera, mellette pedig egy értesítő led. A készüléket körbejárva láthatjuk, hogy recézett gumiborítás veszi körbe és a kis csavarokat is látjuk. jobb oldalon találjuk a hangerő szabályozó gombokat, bal oldalon az SOS gombot, amihez tudunk többféle funkciót rendelni. Felül találjuk a lezáró gombot, és egy vastag gumi ajtó mögött találjuk a jack csatlakozót és a töltő csatlakozót.

_DSC0107.JPG

A hátlap szerintem iszonyat jól néz ki, a két nagy csavarral lekaphatjuk az akkufedelet, és itt találjuk a microSD kártya foglalatot és a két normál méretű SIM kártya helyét is. Persze a hátoldalon van még a 8 megapixeles kamera led vakuval ellátva.

Hardver, szoftver:

Kategóriájában, nincs még egy ilyen erős készülék, hiszen ARMv7 architektúrájú MediaTeK MT6589 lapkészlet van a burkolat alatt. A négymagos processzor magjai egyenként 1,2 GHz-esek, a grafikus feladatokért pedig PowerVR SGX544MP felel. A RAM mérete 1 GB, és a belső tárolóhely mérete 4 GB amiből 1,9 GB-ot kezelhetünk, ám hiába az ennyi hely, kötelező memóriakártyát beletennünk ha médiafájlokat akarunk menteni, ám sajnos ezt nem kapunk a készülékhez, igaz ma már ez aprópénzes tétel. A készülék nagyon gyors, és egy ilyen készülékbe ennél erősebb már nem kell. Geekbench: Single-core:297, Multi-core:863, Antutu: 13505, Smartbench: 3614/3133, Quadrant: 4029.

2014-01-14 12.47.29.png 2014-01-14 12.47.57.png

 

A készülék szoftvere 4.1.2 teljesen gyári felülettel, és így nem nagyon vesszük észre hogy nem a legfrissebb Android verzió. A gyártó nem sok extrát tett bele, csak az SOS gomb, amihez sokféle funkciót rendelhetünk akár hívást, akár programindítást is rendelhetünk hozzá. 

2014-01-14 12.47.34.png 2014-01-14 12.47.48.png

Alkalmazásokból nem sokat kapunk, csupán az alap Google appokat A zseblámpa a már megszokott a gyártótól, és a Notepad a szokásos jegyzetelést teszi lehetővé. 

Multimédia, kamera:

A kamera 8 megapixeles képeket, és 720p felbontású videókat képes felvenni, a stock Androiddal a kamera szoftver is megmaradt, így minden megszokott beállítást elérhetünk. Tehát a fehéregyensúlyon keresztül a fókuszmódot és minden apróságot babrálhatunk ha akarunk. A kamera ügyesebb, mint amit a gyártótól megszoktunk, az egyetlen gyengéje a vakuval készült képek, valahogy sosem tökéletesek.

_DSC0101.JPG

A zenelejátszó minden szükséges dolgot tud, albumborítókon keresztül a listákat is kezeli van eq is. A készülék hangos, nagyon. Bármikor meghalljuk ha csörög. Fülest érdemes beszerezni egy normálisabb darabot, mivel az FM-rádióhoz szükség lesz rá. A készülék videólejátszás terén sem kispályás, hiába a kis kijelző de a FullHD videókat is könnyedén megjeleníti, és ugyan a gyári app nem képes DivX formátumú videókat lejátszani ezt könnyen lehet orvosolni.

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés:

A készülék legfontosabb eleme talán a GPS amit GLONASS-al is megfejeltek nekünk, a navi gyors és az iránytű is tökéletes. Wi-Fi-ből b/g/n szabványokat ismer, Bluetoothból pedig 4.0-át kapott. Mobilhálózatokon 21,1 Mbps letöltési és 5,76 Mbps feltöltési sebesség a maximum amit a kicsike tud. A két SIM sajnos csak készenlétben képes egyszerre működni, amikor telefonálunk akkor a másodlagos lekapcsol. 

_DSC0103.JPG

A készülékház elég nagy, de kell is a hely a 2800 mAh-s akku számára. A gyártó nem aprózta el, igazi túlélő telefon lett. Átlagos felhasználással 2-3 napig bírta egy töltéssel, mikor jobban megizzasztottam akkor is csak 2 nap után kért tápot, ami kiemelkedő eredmény.

_DSC0092.JPG

Véleményem szerint a gyártó egy remek készüléket dobott piacra, és az hogy konkrét vetélytársa nincs jó lehet. Akiknek eddig kompromisszumot kellett volna kötnie hogy strapa telefont vagy jót akar, most megtalálhatja a tökéleteset ebben a készülékben.

 

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!