Helyi, friss termékeket vásárolhat a 30km.hu-n

Nyár végi indulása óta már több mint 4400-an regisztráltak egy új, civil szerveződésből indult honlap és mobil alkalmazás, a www.30km.hu szolgáltatására. A mobil alkalmazás segítségével bárki megnézheti, hogy közvetlen környezetében milyen zöldséget, gyümölcsöt termelnek, vagy épp milyen kézműves termékeket állítanak elő. Majd akár egy gombnyomással felveheti a gazdával a kapcsolatot, hogy hogyan tudná beszerezni azokat. A fejlesztés eredményeként több helyi termelőknél megnövekedett az érdeklődő vásárlók száma.

„A szolgáltatás iránti nagy érdeklődés igazolja az ötlet létjogosultságát” – mondja Vöröss Levente, a 30km alapító tagja. Akkor született meg a fejében az ötlet, amikor egy augusztusi napon leugrott a közeli szupermarketbe paradicsomot vásárolni. „Az áruházban csak külföldről származó, éretlen paradicsomot lehetett venni, miközben a szupermarketből kijőve láttam, hogy az épület melletti kertekben gyönyörű paradicsom terem. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy olyan rendszert kellene kitalálni, ami segít a helyi őstermelőket megtalálni, ha valaki friss, magyar, lehetőség szerint egészséges terméket szeretne vásárolni. Ráadásul a vevő ezzel a helyi termelőt segíti.”

30km_stab.jpg

 

30km.hu stáb (balról jobbra: Krepelka Ágnes, Vöröss Levente, Hámori Zsuzsa)

Ezzel az igénnyel nem volt egyedül, hamarosan csatlakozott hozzá két másik alapító tag, Hámori Zsuzsa és Krepelka Ágnes. Ők, bár gyerekeikkel vidéken élnek, jobb híján szintén a külföldről származó termékeket kénytelenek vásárolni a helyi közértben, s ezzel régóta elégedetlenek.

„A szolgáltatást azért hoztuk létre, hogy a lakosságnak lehetősége legyen könnyen és gyorsan, versenyképes árakon helyben termelt friss, egészséges, magyar élelmiszerekhez hozzájutni.” - magyarázza Hámori Zsuzsa. „Célunk továbbá az is, hogy a kis- és helyi termelők is megtalálják felvevőpiacukat, ne kelljen áruikat több száz kilométert utaztatni a fogyasztóig.”

Az alkalmazás működése igen egyszerű: belépés után rögtön rákereshetünk azokra a termékekre (gyümölcs, zöldség stb.), melyeket szeretnénk megvásárolni, a rendszer pedig GPS koordinátáink alapján megadja, hogy a közelünkben hol, kitől és mennyiért szerezhetjük be azokat. Termelői oldalról regisztrálva a profiladatok kitöltése után minden fontosabb információt megadhatunk a termékünkről, és arról is, hogyan érhetnek el bennünket a vásárlók, vagy vállalunk-e esetleg kiszállítást, kiszolgálunk-e nagyobb tételre érkező rendelést is.

„Az ötletet európai uniós támogatással tudtuk megvalósítani” – mondja Krepelka Ágnes. „Android és IOS készülékeken is működik az alkalmazás, sőt, magán a www.30km.hu  weboldalon is lehet böngészni. Eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptunk, bár tudjuk, hogy még szükség van némi finomhangolásra. Volt olyan termelő is, aki elmondta, hogy kifejezetten a 30km-re történt regisztrálás hatására számos új vevője érkezett, és jelentősen megnövekedett a forgalma.”

Részletek:

Weboldal: http://www.30km.hu

Facebook oldal: www.facebook.com/30km.hu

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!