Milyen gyorsan olvasol?

Egy alkalmazás felruházhat a képességgel, hogy végezz egy könyvvel egy óra alatt.

book.jpg

Hogyan olvasunk általában? Mondjuk éppen ezt a szöveget? A szemünk vándorol szóról szóra és keresi azt a pontot, melyre fókuszálva az agyunk felismeri azt és ezután irányítja a következőre. Minden szóban van egy optimális felismerési pont, amit megtalálva tudjuk feldolgozni a jelentését. Ez a "hagyományos" olvasás során fel sem tűnik, csak ösztönösen mozgatjuk a szemünket és értelmezzük a tartalmat.

Mivel valaki mindig gyorsabban szeretne megoldani egy adott tevékenységet és kiszámolták, hogy a szem mozgatása mennyivel lassítja az olvasás folyamatát, ezért született egy roppant egyszerű alkalmazás, mellyel - kellő gyakorlás mellett - többszörözhetjük az olvasási sebességünket.

Bemutatjuk a Spritz-et.

Tömören: A kívánt szöveget szavakra - vagy a hosszabb szavakat tördelve - bontva mindig csak egyet tár elénk, valamint egy betűt pirossal emel ki, amire nekünk csak rá kell szegeznünk a tekintetünket.
A fenti animáción látható szöveget 250 szó / perc sebességgel olvashatjuk, ami az átlagos gyorsaságtól picit feljebb található érték. Rövid gyakorlással ezt az értéket felemelhetjük, és az első ránézésre érthetetlenül villogó szöveget is érteni fogjuk, például 350 szó / percben.

Bővebben lehet olvasni a részletekről, de a lényeg igazából ennyi. Egyszerű és működik. Az egyetlen hátránya, hogy egyelőre csak 10 nyelven érhető el. Nagyjából öt éve tart a program fejlesztése, amivel különböző Samsung termékeken találkozhatunk, például az okos órákon. A kis méretű kijelzőn ideális, hogy nem kell a rövid szöveges üzeneteket vagy híreket görgetni, csak pár másodpercig figyelni a szavakat.

Készítettek egy gyorsan elérhető, böngészőben használható verziót, amivel az interneten bárhol kijelölt tartalmakat küldhetünk bele és máris gyorsan olvashatjuk. Ebbe bele tudunk tuszkolni magyar szöveget is annak ellenére, hogy nem támogatja (hosszú ékezetes betűket nem is jeleníti meg) és bizonyára a pirossal kiemelt betűk nem is azok a pontok, amire fókuszálnunk kell, viszont ki lehet próbálni érdekességnek.

Jól hangzik, ha azt mondják, hogy egy regényt kivégezhetünk egy óra alatt, de ahhoz megállás nélkül kell egyetlen kupac pixelre figyelnünk pihenés nélkül, ami a könyvek olvasása során körénk épülő világot nem engedi létrejönni és az agyunk akaratlanul is elkalandozna közben, miután vissza kell tekernünk 200 szót, hogy onnan folytathassuk, ahol elvesztünk. Az ajánlott felhasználás a hírekre, rövid cikkekre és üzenetekre vonatkozik. Apró kijelzőkre kifejezetten remek opció. Várjuk a Spritz további fejlesztéseit és támogatott nyelveit.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!