Mégis készül hivatalos Google térképalkalmazás iOS-re

A Forbes kiszivárogtatott néhány fotót a Google még titkos és be nem jelentett Google Maps projektjéből. A jelentés szerint az alkalmazás már most szupergyors, tartalmazni fogja a Google Earth szolgáltatás is, és a térképeket vektor formátumban tárolja, mely sokkal kisebb méretű és ezért jobban is kíméli a mobil adatforgalmat.

Ez most miért is olyan érdekes? A Google ezelőtt erősen tagadta, hogy szándékában állna visszatérni natív alkalmazással az iOS készülékekre és végig azt az álláspontot védte, hogy az Apple döntéséről őket előzőleg nem értesítették, mi több, még egy évig érvényes szerződés volt életben a két cégóriás közt. Meglátásom szerint ez az ügy korántsem a térképekről szól, hanem inkább arról, hogy kiderüljön, az Apple Steve Jobs után mennyire támadható. A Google úgy látta jónak, itt az idő lépni amíg lehetőségük van rá.

Amíg Jobs vezette a vállalatot, addig még az Adobe sem tudott nyomást gyakorolni a cupertinoi óriásvállalatra a Flash támogatásával kapcsolatban, most pedig egy térképalkalmazás képes volt bizonyos értelemben véve térdre kényszeríteni az Apple-t, amire ezelőtt senki sem számított volna. Az Apple támadható vált, vagyis ő sem sérthetetlen és ott kapták a legnagyobb döfést, amiben a leginkább erősnek érezték magukat, vagyis a felhasználói élmény magas minőségében, és kénytelenek voltak egy késznek egyáltalán nem mondható, a vásárlók haragját kiváltó alkalmazással előhozakodniuk. A navigációs szoftver lecserélése várható lépés volt, de korántsem az iOS 6 eljövetelével. Az Apple minden ilyen lépés előtt tíz vagy akár száz milliókat költ arra, hogy minden oldalról megtámogassa a projektet. Lásd az A6 processzor kifejlesztése, mely 4 évbe és 400 millió dollárjukba került. A térképekkel és navigációval foglalkozó cégek, licencek felvásárlása pedig még láthatóan a kezdeti stádiumában volt.

Steve Jobs biztosan kiharcolta volna a Google-nél, hogy az iOS felhasználók számára is tegyék elérhetővé ugyan azokat a szolgáltatásokat a Google Maps alkalmazásban, melyeket az Android tulajdonosok is élveznek, de most már nincs olyan karizmatikus vezető az Apple élén, aki akár egy telefonhívással el tudna intézni ilyen ügyeket. Ezt viszont a volt vezető halála után rögtön nem lehetett volna megtenni, hisz a piac felismerte volna a valódi szándékot mögötte, és eddig az Apple sem adott ekkora támadható felületet, mint az új készülék és a vele kötelezően érkező újabb szoftverfrissítés.

Képek:

   
   
   

 

Töltésy Dávid

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!

Címkék: iOS Hirek