A tegnapi Apple Keynote margójára

A tegnapi Apple Keynote margójára írva rá szeretnék mutatni pár olyan fontos, mégis kevésbé emlegetett tényre, mely mind befolyásolták a tegnap bejelentett új eszközök fejlesztését és szoros ok-okozati viszonyban állnak az Apple (Steve Jobs kora utáni) üzleti stratégiájával.

Az Apple, mint ahogyan arról már írtunk itt a NapiApp.hu-n, az elmúlt négy évben több mint 500 millió dollárt költött egy új és teljesen saját felügyelet alatt álló chipfejlesztő gárda toborzására, licencek megvásárlására és magának az A6 processzornak a fejlesztésére, mellyel lényégben megszüntette a függést más gyártóktól. Hogy megéri-e neki fél milliárd dollárt beleölni? Karácsonyig kb. az ötszörösét fogja behozni csak az iPhone 5 miatt és így alig marad olyan alkatrész eszközeikben, melynek fejlesztését és gyártását ne tudnák úgy ellenőrizni és befolyásolni ahogyan azt igazán szeretnék.

Az iPad mini is egyértelműen egy okos lépés volt a részükről. Viszonylag olcsó, kicsi, mindent tud, amit egy iPad és fokozatosan bontja le vele maga mögött a hidat az Apple, és még a konkurenciát is hátráltatja azzal, hogy lefoglalva tartja a chipgyártók kapacitásait az A5 igényeivel. Azt is kevesen veszik észre, hogy a 3. generációs iPad-ről nem sok szó esett. Az Apple azzal, hogy ilyen gyorsan lecserélte és mégis meghagyta egy elődjét, lényegében beismerte, hogy hibázott és most végre mindenhol 4G az a 4G.

Az is kevesek szemét ütötte meg, hogy az iPad 2-ből fura mód ismét lesz 3G-s verzió is, hisz előzőleg az "új iPad" piacra dobásakor csak az alap wifi-s 16GB-os modellt hagyták meg a kínálatban mint egy belépőszintű modellt. Ezt a stafétát az iPad mini veszi át tőle, de mégis inkább ez marad a boltok polcain, mintsem a retina kijelzős hármas. Aki jobban odafigyelt, az felismerte azt is, hogy az LTE támogatottságra külön is kitértek anélkül, hogy szóban is beismerték volna a hibájukat az előző generációval. Azt pedig végképp senki sem vette észre, hogy az új iPad helyett a negyedig generációs iPad nevet használták.

Steve Jobs halála óta ezzel együtt ez már a második hibás döntésük kijavítása. Lásd az új iPod Nano, mely visszatért az előd bár vonzó és ötletes, mégis lényegében a céljára használhatatlan "kocka" kialakításától az eredeti széria funkcionalitásához. Az optikai meghajtót is lassan sírba küldik Cupertino-ban, a Mac Mini-t pedig még nem igazán demózták ekkora elánnal, főleg nem kitérve arra, hogy szervernek is mennyire közkedvelt.

Az utána következő mondatok viszont inkább a részvényeseknek, mintsem a vásárlóknak szóltak, ezért is volt fontos többször is elismételni a cég elsőbbségét és sikereit mind az asztali, mind a hordozható IT eszközök piacán. Bár igaz a mérsékelt képességekkel megáldott, inkább az új piacot felmérni kívánó iPad mini nem nyerte el a tetszésüket és a többit elengedték a fülük mellett. Ezekkel a lépésekkel az lehet a céljuk, hogy bebetonozzák a már megszerzett pozícióikat, tehát a jövő a kiszámíthatóság és fenntarthatóság jegyében köszöntött ránk. 

Az Apple már egyértelműen egy teljesen új úton halad, hiába próbálja meg a részvényesek és a márka hű vásárlók miatt is azt látszatot fenntartani, hogy ezt mindet Steve álmodta meg. Tim Cook vezérlésével egy megfontolt és lassan, de biztosan terjeszkedő óriásvállalat van születőben. Jobs, vagyis a zseniális látnok kora már nem jön vissza többé. A világot alapjaiban megrengető és megváltoztató újdonságokat felváltják a kicsi, de biztos és jól megtámogatott lépések.

Képek:

   
   

 

Töltésy Dávid

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!

Címkék: iOS Hirek