Android SDK Tools, Revision 21

Az Android 4.2-vel egyidőben a Google kibocsátotta a legújabb SDK Tools verzióját, melyben komoly újdonságok szerepelnek, melyek állítólag megkönnyítik a fejlesztők életét. Első ezek közül a Multi-Config Editor, mely a grafikus tervezést könnyítené meg azáltal, hogy miközben tervezed a felületet, egyszerre több felbontás és orientáció alatt mutatja meg a program kinézetét. Ez egyrészt nagyon jónak tűnik, másrészt viszont így is alig lehet elférni egy FullHD képernyőn, nem vagyok meggyőződve róla, hogy ez biztosan segítség, hiszen át lehet váltani a felbontást most is.

A második újítás, hogy 3 új alkalmazás template-et kapunk az eddigiek mellé, egy újfajta fullscreen Activity-t, egy settings Activity-t, és egy login Activity-t. Ez biztosan jó azoknak, akik nem a kályhától szeretnék felépíteni az alaklmazást, ám személy szerint én az egyszerű megoldások híve vagyok, és nemigen használok template-eket.

Az UI Automator Test Framework opció lehetővé teszi a felhasználói felület tesztelését, hogy megfelel-e az elvárásoknak. Tesztelés után majd fogok tudni róla véleményt mondani, addig sajnos nem.

Az új AVD Creator párbeszédablak lehetővé teszi, hogy még az eddiginél is jobban tesreszabhassuk a virtuális eszközöket, így akár egyetlen esetre is szűkíthetjük a tesztet, ami néha bizony jól jöhet, ha egy program egyébként mindenhol jól teljesít, csak egy készüléken vannak problémái. Szintén lesz lehetőség egy gombnyomásra SDK-t telepíteni, ha még nincs letöltve a gépünkre.

És végül, újabb Lint szabályok jönnek. Ha például az ikon nem megfelelő a Design Guide szerint, jelezni fogja. És itt eljutottunk a számomra legfontosabb problémához. Mivel épp benne vagyok 2 projektben, nem fogom letölteni a frissítést, mivel ez akár napokkal is hátrébb vetheti a projekt elkészültét azáltal, hogy az újabb szabályok miatt kell értékers órákat tölteni a guglizással. Akit pedig jobban érdekel az Androidos fejlesztés nehézsége a folyamatos, több szereplős változtatások miatt, az jöjjön el a Szabad Szoftver Konferenciára, és nézze meg az erről szóló előadást!

Forrás: Android Developers Blog

Képek:

   
   
   

 

Rusznyák Gábor

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!

Címkék: Android Fejlesztés