Az Instagram eladja a lelkedet!

instagram1-590x410.jpgLegalábbis szeretné...Tegnap robbant mindenfelé a hír, hogy az Instagram képmegosztó megváltoztatta a felhasználási feltételeket, méghozzá oly módon, ami azonnal fióktörlési hullámot indított el.

A módosítás lényege az volt, hogy gyakorlatilag tulajdonba veszi az összes képet és jogot, ami a feltöltött képekkel kapcsolatos, és azt bárkinek bármikor bármennyiért eladhatja. Persze anélkül, hogy neked fizetne érte bármit. És ez még nem elég, megfejelte azzal, hogyha 30 napon belül törlöd a profilodat a tartalmaiddal együtt, akkor hajrá, de utána hiába törölsz mindent, ő továbbra is felhasználhatja a képeidet. Mármint amiket Te azt hiszed, kitöröltél. Az ötlet (az ő szempontjukból) jó volt, de a felhasználókban azonnali reakciót váltott ki, és instant profiltörlésbe csapott át. Az ok érthető: ahogy a G+-on valaki találóan megjegyezte, ülsz békésen az orvosi váróban, kellően pocsékul nézel ki, a szembeülő posztol egy képet rólad, majd a következő pillanatban te leszel a kampányarca a neten egy gombásodás/nemibetegség/krónikus hasmenés elleni gyógyszernek. Te szeretnéd?

Több tízezer júzer azonnal a feltételek változásának elolvasását követően nyomott egy kövér delete-et, és már a National Geographic is közölte, hogy a helyzet tisztázásáig nem posztol ott, így az Instagram elkezdett visszavonulót fújni.

Kicsiny közleményükben kihangsúlyozzák, hogy "meghallották a felhasználók szavát" (persze, elég riasztó lehet a tömeges törlés...). Egyelőre még csak magyarázzák a bizonyítványt, hogy ők nem is úgy gondolják, meg szinte semmi sem változik, de már belengetik, hogy a feltételek néhány pontján minden bizonnyal változtatni fognak, hogy egyértelmű legyen. Kicsit azért sántít a magyarázkodás, mert míg azt állítják, hogy ők semmilyen jogot nem vesznek el a felhasználótól, ez csak féligazság: persze, hogy nem veszik el, TE ADOD ODA, és abba is beleegyezel, hogy bármilyen más tartalmi környezetbe illesszék a képedet.

Ha valakit érdekel az eredeti agymenés, itt találhatóak: Privacy Policy (muhaha) és Terms of Use.

Végezetül néhány vélemény erről az okos ötletről képekbe öntve:

insta.jpg

74f.jpg

instagram-privacy.png32094867.jpg382092_563912480290411_2142218177_n.jpg

work-free-terms-of-service-instagram-workplace-ecards-someecards.png

Köszönet Sanchonak sok hasznos infóért a cikkel kapcsolatban.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!

Címkék: Android iOS Hirek