iMito MX1 - Android mini PC

imito-mx1.jpgMint azt már korábban írtam, egy ilyen kütyü került a kezembe, és egyből bele is szerettem, annyira, hogy vissza sem adom. Hogy miért? A továbbiakban kiderül.

A mini PC vagy Android TV néven nevezett készülékek nem túl rég jelentek meg nagyobb számban. Közös jellemzőjük, hogy vagy az Allwinner, vagy a Rockchip gyáraiból kerülnek ki (legalábbis a "lelke", a chipset), és hazánkban egyelőre még kevéssé ismertek. Olyannyira, hogy néhány fórumon kívül hallani sem lehet róluk, nemhogy megvásárolni valamely üzletben. Az áruk általában 50-70 dollár között mozog (plusz postaköltség), de ez csak maga a készülék. Felkészülhetünk arra, hogyha nincs otthon megfelelő perifériánk (billentyűzet, egér, játékkonzol stb.), még legalább ugyanennyit fogunk áldozni Android-mániánk eme legújabb üdvöskéjére.

Mi található a dobozban?

A doboz egyszerű, letisztult dizájn, mondhatni Apple-stílusú, minden fölösleges cicoma nélkül. Benne található maga az MX1 (piros, fekete, ezüst, barna, narancs), egy 2000 mAh teljesítményű táp, amely amerikai szabványú villákkal rendelkezik, de jár hozzá egy egyszerű átalakító is, amellyel rögtön az európai konnektorokba is dughatóvá válik. Találunk még egy kb 20 centis HDMI hosszabbítót és egy OTG kábelt. Na meg persze egy használati utasítást, ami persze kb. semmire sem jó, hiszen könyveket lehet teleírni az Android használatáról, nem egy A5 méretű lapot…

pack.jpg

content.jpg

Input/Output

Az MX1 egy gyönyörű, alumínium házas pendrivehoz hasonlít, csak épp USB helyett HDMI véggel. A hátulján található a táp microUSB bemenete, valamint egy normál USB port. Az oldalán található az OTG microUSB portja, mellette pedig a microSD kártya helye, ahol 32 GB-tal bővíthető a tárhely. A készülék -mint már írtam- teljes méretű HDMI csatlakozóban végződik, mellette pedig egy pici lyuk található, ami a készülék romjának flashelése céljából vehető igénybe.

Specifikációk

  • NAND méret: 8 GB
  • Processzor: 1,6 GHz Dual-core Cortex A9 (Rockchip 3066)
  • GPU: Mali 400
  • RAM: 1 Gb
  • WiFi b/g/n,
  • BlueTooth
  • Android: 4.1.1

imito.jpg

Első lépések

Rádugva egy Panasonic plazmatévére hamarosan meg is láttam a szokásos Android indítót, azonban rögtön felfigyeltem egy lényeges különbségre. Az értesítési sávon található két gomb, ami általában nincs androidos készülékeken, ez pedig a kikapcsológomb, illetve a sáv elrejtésére szolgáló gomb. Ezeket azonban meg is kellene nyomni valamivel, így hát rádugtam egy USB egeret. Így már rögtön tudtam is kezdeni valamit a felülettel, bár gyorsan beláttam, hogy olyan, mint Zuzu Petas-szal beszélgetni: enyhén szórakoztató, de inkább fájdalmas (à la Ford Fairlane). Később be is szereztem hozzá egy Logitech K 400-as rádiós taccspad+billentyűzet kombót, így ezzel már remekül vezérelhető az eszköz. Persze az összes ilyen billentyűzettel kompatibilis a készülék, valamint a hadonászós egerekkel, és a kifejezetten az ilyen készülékekhez gyártott kisméretű távírányítókkal is. Amennyiben billentyűzetet használunk, érdemes feltenni az External Keyboard Helper Pro alkalmazást, amely azon túl, hogy kapásból ismeri a magyar billentyűzetkiosztást, képes a gombok újraprogramozására is, így például az androidon értelmetlen F1….F12 billentyűkre lehet funkciókat (menü, hangerő, play/pause stb.) vagy épp direkt alkalmazásindításokat mappelni.

Egyelőre azonban még ott tartottam, hogy egér és pötyögés, ami nem tetszett annyira, így némi kutakodás után meg is találtam a RockchipRemoteControl fájlt, illetve a Google Playen a MK802 III progit, amivel másik androidos készülékről is tudtam vezérelni szépen az MX1-et. Akinek ez nem elég, az rootolás után egy DroidMote Server + Kliens kombinációval minden igényt ki tud elégíteni.

Összefoglalóan a készülék vezérlése háromféleképp oldható meg:

  • fizikai egeret és billentyűzetet kötünk rá USB porton (vagy USB HUB-on) keresztül
  • vezetéknélküli rádiós (vagy BT) egeret és billentyűzetet kapcsolunk hozzá
  • másik androidos készülékről irányítjuk különféle szoftverek segítségével

Tapasztalatok

Launcher

A készülék gyárilag kétfajta indító alkalmazással érkezik. Az egyik egy viszonylag kevéssé testreszabható android launcher, a másik meg egy szinte egyáltalán nem testreszabható, lebutított valami, de első ránézés után inkább töröltem, mert nem láttam semmi értelmét, így erről mesélni sem nagyon tudok. Lényeg, hogy inkább rögtön ráraktam a Holo Launcher tabletekre szánt változatát, ezzel már nagyon kényelmesen, gyorsan lehet dolgozni, és mindenki a saját igényei szerint tudja vele alakítani a felületet.

lancher.png

Filmek

Tekintettel a nagy képernyő nyújtotta előnyökre, elsősorban médiatartalmak fogyasztására szánják, ezért nevezik android TV-nek is bizonyos fórumokon. A filmeket több helyen tárolhatjuk, lehet magán a készüléken, a belső vagy külső tárhelyen, de együttműködik NAS-sal, a számítógépünk megosztott mappáival is, vagy épp FTP szerverről vagy az internetről streamelve is nézhetünk vele filmeket. Ez így összefoglalóan igen jól hangzik, azért a készülék korlátai ezt némileg behatárolják. Az MX1 WiFi antennájára többen panaszkodnak, ugyanis bár egy sima avi filmet szépen visz, a 720p vagy 1080p felbontású mkv-k hálózaton keresztüli lejátszása nem épp zökkenőmentes. Ez a probléma több módszerrel is áthidalható, a legnépszerűbb talán az a megoldás, amikor egy egyszerű ethernet-USB átalakítóval vezetékre kötik az MX1-et, így az adatátviteli teljesítmény az átlagos 5-10 Mbit/sec-ről 100-150 közelébe kúszik fel. Persze akadnak olyan vállalkozó szellemű felhasználók, akik kivezetik, és külső antennát forrasztanak a készülékre (ezzel kb 40-50 Mbit/sec sebesség érhető el), bár ezt a megoldást kissé bizarrnak találom, de ha nincs más…

Tehát visszatérve a filmekre: az egyszerű avik szépen futnak, a HD tartalmakat azonban érdemes rámásolni a készülékre, így megelőzhető bármilyen akadás, probléma.

A filmfogyasztás új dimenzióit nyitotta meg előttem az android platformon még béta állapotban leledző, de szerencsére a Rockchip készülékeket már támogató XBMC. Aki nem tudná, hogy ez micsoda, az fussa át a Wikipedia szócikket, és rögtön megérti, miért lettem olyan lelkes, hiszen ez a lejátszó (vagy inkább Média Center) pont erre a célra, "okostévésítésre" lett kitalálva. Az XBMC jelenleg még nem támogatja az MX1-en a hardveres dekódolást, de erre is létezik már átmeneti megoldás, mégpedig a külső lejátszó (MX Player) használata.

Böngészés, közösségi élet

Facebook, Google+, Twitter, Instagram (hopp, arról töröltem magam…), szóval a népszerű appok táblagép nézetben jelennek meg rajta, jól áttekinthetően, olvashatóan, nagy felületen. A Chrome, Flipboard, Gmail, Tapatalk futására sem lehet semmi panasz, de hát miért is lenne? Ez a készülék erősebb hardverrel rendelkezik, mint a legtöbb mai okostelefon, simán leveri a Samsung Galaxy S-et is, pedig az még két éve a csúcsok csúcsa volt. Bár jómagam nem rendelkezem hardverrel hozzá, azonban bizonyos webkamera/mikrofon kombókkal együttműködik, így a Skype/G+ Hangout is elérhető, de ebben válogatós, érdemes nézegetni fórumokat, mik működnek és mik nem rajta.

Játékok

Ezen a területen kissé bajban vagyok, márpedig azért, mert itt nem igazán a készülék az, amely behatárolja a lehetőségeket. Kipróbáltam több EA Games játékot, azonban mindegyik befuccsolt a játékadatok letöltésénél, mert gondjuk akadt a felbontással. Ez bizonyos esetekben a képernyődenzitás állításával, vagy épp custom rom felrakásával orvosolható, azonban nem biztos, hogy ez minden felhasználó álma, így ezt most nem részletezném. Az olyan egyszerű játékok, amelyhez valóban nem kell más, mint az egér, simán futnak, így nincs gond sem az Angry Birds-zel, sem a Cut the Rope-pal, bár egérrel azért nem lehet minden esetben olyan gyorsan klikkelni, mint az szükséges egy nehezebb pályán.

Azonban azok a játékok, amelyekbe beépítették a billentyűzetes, vagy konzolos vezérlést, szépen mennek, és a négymagos Mali400 GPU-ra most sem lehet semmi panasz. Akadás nélkül fut a GTA III, a Shadowgun, NFSMW,  Anomaly Warzone Earth HD, Beach Buggy Blitz (miután beállítottad a kontrollokat), Carcassonne, Fruit Ninja, Jetpack Joyride, Tower Defense. Ha ezeket nem billentyűzetről, hanem másik androidos telefonról vezéreljük, elérhetővé válik a giroszenzor általi vezérlés is, így akár a telefonunk lehet a kormány egy autós játékban.

Ha nagy játékosok vagyunk, és vezetéknélküli Xbox konzollal vezéreljük a kütyüt, akkor az igazán ütős játékok még élvezetesebbek lesznek. Mivel nekem ilyen nincs (kb. 20k-ért kicsit drágállom), így csak egy videót tudok nektek erről mutatni (az ott használt készülék egy mk808, de ez senkit ne zavarjon, az MX1 ugyanaz, csak abban nincs BT modul):

Összefoglalás

A 15-20.000 forintért (ki honnan szerez be ilyesmit) egy igen kiváló, erős hardverrel rendelkező android készüléket kap az ember. Az MX1 külsőleg szép, belül pedig okos, ez a párosítás -bár manapság már nem olyan ritka- nálam nyerő. Érdemes megvenni csak úgy, hogy legyen, ha az ember szereti az andoidos kütyüket, érdemes megvenni filmezés céljából, hogy ne mindig a laptopunkat dugdossuk és cipeljük a tévéhez, érdemes megvenni játék céljából, hiszen a mini PC-k térnyerésével a fejlesztők is figyelni fognak rá, egyre több és több kompatibilis játékot adnak majd ki, frissítik a meglevőeket. Az MX1-et még nem sikerült megakadásra bírnom, pedig erősen próbára tettem a multitask képességeit. A hálózati funkciók egy részéhez (cifs, smb megosztások mountolása), Samba szerver futtatásához, vagy épp a DroidMote-hoz sajnos elengedhetetlen a root hozzáférés, de szerencsére ez sem egy nagy kihívás, számos tutorial foglalkozik ezzel a neten. Egyedüli gyengesége a WiFi, bár ebből én semmit nem vettem észre, lévén hogy nálunk a router pont a TV mellett helyezkedik el.

Szerintem mindenképp megéri az árát, nekem már sok örömet okozott, és ez valószínűleg a továbbiakban sem fog változni.

Végezetül hasznos linkek a mini PC témakörben, és egy teszt videó angol nyelven:

 

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!