Mobilok 2013-ban

Eljött az új esztendő, mindenki évet értékelt, fogadkozott, kijózanodott és kitalálta, mihez kezd majd 2013-ban. Nincs ez másképp a telekommunikációban sem, sok cég jelentett be világmegváltó eladási célokat, de van aki már csak a túlélésért küzd a folyton változó erőviszonyok közt. A szezon zászlóshajói már mind négy maggal, FullHD 5 colos kijelzővel, 13 megapixeles kamerával érkeznek majd, de pár napon belül itt az idei év első szórakoztató elektronikai kiállítása, ahol több mobiltelefon gyártó is megvillantja majd, milyen csúcstelefonnal készül idén letarolni a piacot. Nézzük, kitől mire számítunk és számíthatunk idén, a teljesség igénye nélkül, természetesen.

Google és az Android

Az Android előnye vitathatatlan, pár év alatt meghódították az okostelefonos piacot, tavaly közel 70%-os részesedésre tettek szert. Az alulárazott Nexusoknak nagy szerepe volt ebben, idénre már 100$ alatti Nexus 7-et rebesgetnek, és új 5.0-ás Androidot Key Lime Pie néven. Persze beindult a találgatás is, hogy melyik gyártó lesz idén a Google kedvence, aki elkészítheti a következő Nexus telefont, fellendítve ezzel az eladásait, a tavalyi Sony Nexus X hoaxtól eltekintve is leginkább a japán gyártó esélyes erre.

Sokáig nem lehetett tudni, mit tervez a hatalmas szabadalmi portfólió miatt megvásárolt Motorolával a Google, egyre több részleget adott el, vagy épített le belőle tavaly, azonban a legutóbbi információk szerint a telefonok fejlesztése nem áll le, sőt, a Moto mérnökei szabadkezet és hatalmas erőforrásokat kapnak a fejlesztésekhez. Állítólag az Apple taktikáját követve a prémium szegmensben készülnek az idei évre kizárólag összesen egy, design, technológia és anyaghasználat szempontjából is egyedülálló telefonnal és egy tablettel.

A Samsung sem áll le, sőt, a tavalyi 400 milliós eladásokat 500 millióra szeretné idén növelni a cég, így elkezdik a piacra szórni a készülékeiket már az év elején. Érkezik egy olcsóbb Note, egy nagy kijelzős, kétkártyás mobil, és “valami nagy” is egy hét múlva, a reklámvideó szerint. Hogy ez arculatváltás, Galaxy SIV vagy egy új kütyü lesz, még nem lehet tudni. Benchmarkokból kilesett infók alapján sokan várják a 7 colos Note-ot, amely a 10.1-es testvére hardverét örökli majd (a kijelző kivételével persze), mindenesetre a tabletjeik frissítése már nagyon esedékes. A tavalyi menetrend alapján a legtöbben áprilisra várják az új Galaxy SIV-et, ami az idei trendek alapján legalább öthüvelykes AMOLED kijelzőt, négymagos Exynost és 13 MPX-es kamerát kap majd, és valószínűleg S-Pen-t is csomagolnak hozzá. A Galaxy Camera is tízmilliós eladásokat hozott a karácsonyi szezonban, biztos, hogy számíthatunk (néhány) utódra. Érkeznek a Samsung által gyártott hajlékony kijelzők is, amelyek remélhetőleg az év vége felé már elindítják a hajtogatható, fizikailag is méretezhető telefon-phablet-thablet koncepciókat is hódító útjukra.

Samsung-Galaxy-S4-ReleaseDate-Price-Specs.jpg(Galaxy SIV koncepció - www.geekchunk.com)

A Sony is jó évet zárt tavaly, nem szállt be a “kinek van nagyobb?” villongásokba, sem a szabadalomháborúba, hanem csendben felzárkózott a legtöbb telefont értékesítő gyártók közé. A Samsungtól tanultak alapján széles  készülékportfóliót dobott a piacra jól bevált hardverrel, nem kísérletezett semmilyen kockázatos újdonsággal, hanem összeszedte magát a szoftverfrissítések terén, és fennakadás nélkül átszervezte az immáron Ericsson-mentes mobiltelefon-részleget. Idén a gyártó végre a csúcskategóriában is harcba száll, az öthüvelykes, 1080p-s kijelzővel, négymagos processzorral szerelt gépek értékesítése már január közepén elindulhat, és most is rágyúrnak majd a nagy számokat hozó tömegtelefonokra is: hamarosan érkezik a kétkártyás alsókategóriás Xperia E, és a cég HD kijelzős mobillal készül a középkategóriában is.

A HTC az idei évre az M7 néven érkező, alumínium unibody készülékházzal és titkos újításokkal felvértezett szupertelefonnal készül, és sokat akarnak eladni belőle, az év elejére 6 milliós gyártókapacitást foglaltak le. A pár napon belül bemutatásra is kerülő, 4,7 colos, FullHD megjelenítővel szerelt 1,7Ghz-es négymagos telefon specifikációi alapján nem derül ki, mitől is lesz olyan nagyon menő, de reméljük, a számításaik bejönnek, mert a tavalyi, barátságosra sikerült One széria sem hozta meg a várva várt fellendülést, a cég jelenleg a WP8-as telefonjai sikeréből él.

bgr-htc-vivid-121.jpg(HTC M7 koncepció - bgr.com)

Az LG is készül egy Galaxy Note-konkurenssel, az Optimus G2 névre keresztelt 5,5 colos FullHD, keskeny, vékony, faltól-falig kijelzős telefon a legerősebb Snapdragonnal érkezik majd az év első felében. Remélhetőleg mást is tudnak majd mutatni idén a FullHD-s kijelzők mellett.

A kínaiak tavaly felzárkóztak, és nem csak az alsó-, és középkategóriában jelentősek, hanem a felső szegmensben is kopogtatnak a kellemes árú, de igen erős készülékeikkel. A ZTE már be is jelentette az idei évre szánt csúcsmodelljeit, melyek jellemzően "hagyományos kínai stílusban" hódítanak majd. Hogy ez csak jól hangzó reklámszöveg, vagy az eszköz tényleg kézzel festett antik porcelán lesz, a jövő héten kiderül. A hardver hozza az idei év eleji kötelező számokat (öt col, négy mag, 13 megapixel), a Grand S esetében a különlegesség, hogy a kerámia alapú burkolat vékonyabb lesz, mint a konkurensek termékei, a nagytestvér Nubia Z5 pedig unibody alumínium készülékházban érkezik majd.

5 colos FullHD telefonnal támad a Huawei is, a D2 néven bejelentett készülék 3000MAh-ás akksival, és egyedi, Emotion felhasználói felülettel próbál betörni a piacra. Vele együtt érkezik még az Ascend Mate, a phablet 6,1 colos Full HD kijelzőjével a Note II ellenfele lesz, négymagos, 1,8Ghz órajellel, és számíthatunk idén is a szokásos korrekt, jó ár/értékarányú alsó és középkategóriás telefonokra is.

huawei-ascend-mate_1356626673.jpg(Huawei Ascend Mate - www.digitalversus.com)

Apple: iPhone 5S és iPad 5

2013 az iPhone-osoknak csak 2012S, tartja a mondás, hiszen várhatóan a szokásos módon frissül az Apple portfóliója idén is: marad ugyanaz a design, de korszerűsített belsővel érkezik az új iPhone, A6X processzor, jobb akkumulátor, jobb kamera,  iOS 7. Újratervezett értesítések, jobb térképek, jobb eszközök közötti adatátvitel, és javított multitasking. A tavalyi két új iPad után egy ráncfelvarrásra mindenképp számítunk ezen a fronton is, hiszen a Google és az Amazon letarolta a tablet piacot, és a jó 20% piaci részesedést vesztett Apple-nak valamit villantania kell, ha meg szeretné őrizni elsőségét ebben a szegmensben. De a kütyük még mindig trendik, menők, és ha apróbb lépésekben is, de folyamatosan fejlődnek.

iphone-5-ipad-mini-ipad-back-640x4801.jpg(iPhone5, iPad mini és iPad 4 - iphoneclub.hu)

Microsoft: WP8

A Microsoft végre lépett egyet a piac után, és egy (vagyis három) tetszetős rendszert tett le az asztalra. A WP8 sikere az eladásokon fog múlni, egyenlőre alig több, mint 150 ezer alkalmazás érhető el, és ez csak akkor fog nőni, ha lesz elég felhasználó, akiknek érdemes lesz appokat fejleszteni. Ebben lehet segítség az állítólag érkező saját márkás Surface Phone, és az Apple-éhez hasonló bolthálózat is végre beindulhat.

A Nokia huzamosabb ideje elég rosszul áll, a Samsung le is taszította a piacvezető posztról tavaly, a leépítések folyamatosak, még a székházukat is kénytelenek voltak eladni. A fordulatot az új WP8-as telefonoktól várják, és bár Lumiák szép eladásokat hoztak karácsonykor, a cég jövője még mindig igen kétséges. Van aki máris temeti a Nokiát, a Forbes szerint akár ki is szállhatnak a mobil bizniszből idén, hogy a készülékgyártást a Microsoft, a többi mobilos érdekeltséget pedig a Huawei vegye át. Addig is, a WP 7.8 megérkezett, a frissítések elkezdődtek, és hamarosan táblagépekre is számíthatunk a gyártótól.

A HTC is megkapaszkodik a WP8 lendületében, a WP8-as mobilok sikere fellendítette a céget, így ezek mellé egy 7 és egy 12 colos, Windows RT-t futtató olcsó táblával készülnek az év második felében.

 gsmarena_001.jpg

(HTC tablet koncepció - gsmarena.com)

RIM: BlackBerryk billentyűzettel és anélkül

A RIM elég rossz évet zárt tavaly, az utolsó negyedévben közel egymillióval lett kevesebb  a BlackBerry szolgáltatásra előfizetők száma, és csak 7 millió telefont adtak el. Ennek oka az lehet elsősorban, hogy egyre csökken a céges, flottás előfizetések száma, a legtöbb nagyvállalat már nem ad okostelefont a dolgozóinak, hanem a meglévő magán mobilokat kapcsolják be a vállalati infrastruktúrába, így a felhasználói élmény adja el elsősorban a készülékeket, nem az üzleti célokra optimalizált szoftver. Erre remek válasz a BB 10-es operációs rendszere, amin android alkalmazások is futni fognak, így a felhasználói élmény is javul, és az üzleti biztonság is megmarad. A napvilágot látott fejlesztői bemutatók alapján a rendszer nagyon gyors, a böngésző még a nem végleges verziójában is simán odaveri az Apple és a Microsoft megoldásait, a gyártó pedig előszeretettel hangsúlyozza a virtuális billentyűzet kényelmét, logikáját,  használhatóságát. Január 30-án lesz a BB10 és az új telefonok hivatalos bemutatója, és a gyártónak életbevágóan fontos lesz az előzetesek alapján meggyőző új rendszer sikere.

 blackberry_l10.jpg

(BlackBerry L10 - bberry.mindfields.ro)

ZTE Mozilla Phone

A kínai gyártó a pletykák szerint az amerikai szoftvercéggel kötött megállapodása alapján az idei év első negyedévében fogja útjára indítani a "Boot to Gecko" rendszert futtató telefonjait. A Mozilla már tavaly szeptemberben bemutatta egy ZTE készüléken az operációs rendszerét, és állítólag több szolgáltatóval is megállapodtak már a forgalmazásról.

Ubuntu Phone OS

Tegnap került hivatalosan is bejelentésre az Ubuntu mobil verziója, ami Android alapokra épül, viszont nem használ Java platformot, így a hardver erőforrásait sokkal jobban ki lehet használni, ráadásul teljesen kompatibilis a jelenlegi Androidos telefonokkal is. Legkorábban jövőre jelenhet meg az első Ubuntut futtató telefon, de pár héten belül már elérhető lesz néhány ROM Galaxy Nexusra, amellyel már ki lehet próbálni az első kiadásokat, és később egészen biztosan több telefonon is tesztelhető lesz az új operációs rendszer.

Facebook Phone

Bár a Facebook minden platformon elérhető, és mindenki mindenhonnan folyamatosan tagadta, hogy készülne FB telefon, tavaly év végén mégis elég gyorsan elterjedt, hogy a HTC fogja a vasat adni az ötlet alá, 1,4GHz-es kétmagos processzorral, átalakított Jelly Bean rendszeren. A Pocket-lint forrása szerint a telefon konkrétan a HTC által kialakított Opera UL-t futtatja majd, és csak egy OEM verzió készül belőle, kifejezetten a szociális médiaóriás számára. A hírek valóságalapja még mindig megkérdőjelezhető, de egy ennyiszer felkapott pletyka mindig azt jelenti, hogy van igény rá. A HTC korábban is készített már dedikált FB gombbal felszerelt telefont, és egymás népszerűségét kihasználva most mindkét cégnek jót tenne a plusz bevétel.

Facebook-phone-concept-image-002-e1343262157580.jpeg(Facebook Phone by HTC koncepció - phandroid.com)

Amazon Phone

A Bloomberg értesülései szerint az Amazon idén nem csak tabletekkel, hanem saját telefonnal is készül, amelyen egy jelentősen átalakított és testreszabott android rendszer fut majd, és a Foxconn lehet a gyártó. Pletykák szerint a cég tárgyalt az amerikai mobilszolgáltatókkal is ezügyben, de valószínűbb, hogy virtuális szolgáltatóként minden vonatkozó szolgáltatást egy kézből, önmaga szeretne nyújtani a vásárlóknak. Kérdés, hogy egy átalakított, az Amazon szolgáltatásaira korlátozott teljes rendszer mennyire lesz vonzó a mostmár mindenhol elérhető olcsó androidos telefonok mellett, vagy hogy mennyire tud árban alájuk ajánlani a cég.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!