Tizen telefonok a Samsungtól

A Nokia az Intellel közösen fejlesztett, Linux alapú, nyílt forráskódú MeeGoo rendszere remekül debütált két éve, az N9 szoftverét elismeréssel fogadta a szakma, de a Microsofttal kötött megállapodás után a finnek magára hagyták a projektet. Azóta többen is lecsaptak az elárvult rendszerre, a Jolla az eredeti, volt Nokiás fejlesztők projektje, amely ígéretes, de egyenlőre még befektetőkre vár, az Intel viszont gyorsan partnerre talált a badával zsákutcába jutott Samsung személyében.

A dél-koreai vállalat 2009-ben kezdte meg a saját Linux alapú platformja, a bada fejlesztését, amely azóta igen kevés figyelmet kap, pedig részesedése a piacon 2% körül alakul. Egyes országokban, például Franciaországban, még mindig jelentős mennyiségű badás telefont adnak el, 2012 elején még minden negyedik eladott okostelefon ilyen rendszert futtatott. A Samsung pedig biztonsági játékos, és az általa fejlesztett szoftver lehetőséget ad arra, hogy elszakadjon a jogilag gyenge lábakon álló, szabadalmi perekkel súlytott androidtól, közben mégis egy nyílt forrású rendszert használjon okostelefonjain. A Tizen házasításával a vállalat pedig változatos hardverplatformokra tudja elvinni a badát, amely így több más gyártó figyelmét is felkeltheti, így nagyobb részesedést szerezhet a piacon, és az alkalmazásfejlesztést is megkönnyíti. 

img_news_tizen.png

Persze az Intelnek is kapóra jött az összeolvadás, mert úgy tűnik, külső segítség nélkül nem tudja megvetni a lábát az oly áhított mobiltelefonos piacon. A gyártó sokáig nem tudott elég egyszerű és keveset fogyasztó chipet fejleszteni, de a tavaly bemutatott, új generációs Atom processzorok már minden feltételnek megfelelnek, és sikerrel vizsgáztak több mobilban is. Már csak a szoftverproblémát kell kiküszöbölni, mert a gyártó lapkáin csak átalakított android verziók futnak, amelyek frissítésésvel a későbbiekben még lehetnek gondok. Az Intel eddig a Limo rendszerben látta a jövőt, kihasználva a Linux platformfüggetlenségét, a megszerzett tapasztalatait most a Tizenben kamatoztathatja tovább. A Samsung sikerére támaszkodva pedig végre komoly esélye van kivenni a részét a jelenleg ARM processzorok által uralt mobilpiacból.

A Samsung 2012 májusában mutatta be az első, Tizen-t futtató tesztkészülékét, pár napja pedig hivatalosan is bejelentették, hogy idén több mobil is készül majd az új operációs rendszerrel. Azt egyelőre nem tudni, hogy az első telefonok mikor és milyen formában bukkannak majd fel a piacon, de a Tizen platform támogatói között olyan nagy és neves vállalatokat találhatunk, mint például az NTT DoCoMo, illetve a Vodafone, így valószínű, hogy szolgáltatói kínálatban lesznek elérhetőek először.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!

Címkék: Hirek