Ingyenes telefonálás a facebookon

fbm.pngFrissült a Facebook Messenger alkalmazás, mostantól mindenki küldhet hangos üzenetet is ismerőseinek, a kanadaiak pedig már az élő, ingyenes telefonálást tesztelik. A Viber és a Skype pozíciója is veszélybe kerülhet, ha a százmilliós, mobil platformról facebookozó felhasználótábor előtt megnyílik a VOIP telefonálás lehetősége.

A világ legnépszerűbb szociális hálójának felhasználói, szöveg és kép mellett, már hangüzeneteket is küldhetnek egymásnak a Messengerbe integrált VOIP mobilkliens segítségével. A mobilalkamazást egy külső cég fejlesztette a facebook számára, első változata Android és iOS rendszerre elérhető, ráadásul olyan készülékeken is lehetővé teszi a hangüzenetek küldését, amelyeket nem telefonálásra terveztek. Így egy tableten, iPodon, vagy akár egy Galaxy Camerán is használhatjuk majd a megújult szolgáltatást. Az új típusú üzenetküldés hangposta-szerűen működik, egy gombot lenyomva rögzíthetjük mondanivalónkat, és ha készen vagyunk, az app automtikusan elküldi a felvett szöveget beszélgetőpartnerünknek. 

facebook-messenger-app-voice-calls-1.jpg

(forrás: pocket-lint)

A kanadai facebookozók kicsit többet kaptak, ők mától tesztelhetik a hamarosan világszerte induló élő telefonálást, amely wifin és 3G mobilhálózaton is használható lesz. A program az ingyenesség és a kényelem mellett azért negatívumokat is tartogathat, jelenlegi verziójában ugyanis még nincs hívásszűrés, így ha telepítjük az alkalmazást, az összes olyan ismerősünknek is azonnal elérhetővé válunk, akik szintén használják a programot. Az app hamarosan megjelenik iPad-ekre optimalizált változatban is, így komoly konkurenciát fog jelenteni az eddig divatos VOIP telefonálást kínáló alkalmazásokak.

A mobilszolgáltatók sem biztos, hogy örömmel fogadják a facebook újítását, mert bár a jelelegi verzióban csak azokat az ismerőseinket hívhatjuk, akik szintén letöltötték a mobiljukra a klienst, de a későbbiekben hagyományos telefonszámokat is lehet majd hívni vele, és a tervek között még az SMS-küldés bevezetése is szerepel. A Skype, és a hozzá hasonló, internetes telefonálást biztosító mobilalkalmazások eddig is problémát jelentettek a hálózatüzemeltetőknek. Bár a mobilinternet-használatot jelentősen növelik, ez nem jelent arányosan nagyobb bevételt, ráadásul pont a drágább, percdíjas beszélgetések mennyisége csökken miattuk.

playstore-icon.png appstore-icon.png

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!