eCoupled: egymást töltő mobil ezközök

Az indukciós töltést legtöbben az elektromos fogkefékből ismerhetik, és bár a kétezres évek eleje óta próbálják használni telefonok töltésére is, csak a tavalyi évben kezdett igazán elterjedni, amikor a Nokia és a Google is beépítette a technológiát új telefonjába. A vezeték nélküli töltés nagyon menő dolog, csak leteszi az ember a telefont egy kijelölt helyre, és az akksi töltődik. A gyakorlati haszna viszont ennyiben ki is merül a dolognak, mert a töltőállomást ugyanúgy a konnektorba kell dugni, ráadásul a telefont végig mozdulatlanul kell hagyni töltés közben. 

A vezeték nélküli töltés 2007-ben lett szabványosítva, azóta a QI logóval ellátott készülékek és töltők tökéletesen kompatibilisak egymással, de mostanáig a töltők csak tölteni, az akkumulátorok pedig csak áramot felvenni voltak képesek. Ezen változtat a Fulton Innovation fejlesztőcsapata, akik abból indultak ki, hogy az embert általában jó pár elektromos kütyü veszi körül, még akkor is, ha nincs konnektor közelében. Ha ezek az eszközök QI kompatibilisek, akkor akár oda-vissza is tölthetnék egymás akkumulátorát. Jelenleg a CES-en demózzák az eCoupled névre keresztelt megoldást, amit a háztartási gépekbe is beköltöztetne a cég. Így például a kávéfőző tetejére feltett telefon akksija töltődhetne pár százalékot, amíg lecsöpög a kért eszpresszó, de a mikró tetején a receptet mutató tablet sem merülne, amíg főz belőle a felhasználó.

nexusae0_Two-way_Wireless_Charging_-_Back-to-back_verge_super_wide_thumb.jpg
A legnagyobb gyakorlati haszna azonban a kiállításon bemutatott megoldásnak van, ahol a mobilt egy táblagép hátuljára téve, tölteni kezdi azt a saját akkumulátorának kapacitása erejéig. Amennyiben mindkét készülék rendelkezik az eCoupled modullal, úgy két irányban is mehet a töltés, és az az eszköz tölti majd a másikat, amelyik kevésbé van lemerülve. A Fulton Innovation, a megoldás népszerűsítésén kívül, azon dolgozik, hogy az eCoupled része legyen a Qi szabványnak, és a jövőben bármilyen mobil ezközzel megvalósítható legyen a vezeték nélküli töltés igazi lényege: konnektorkeresgélés nélkül, az egyik eszközzel energiát adni egy másiknak.

(forrás: androidpolice)

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!

Címkék: Készülékek