Négy mobil adatforgalom figyelő app összehasonlító tesztje

Mennyi Megabájt, az annyi Megabájt?

Pár hónapja váltottam új tarifacsomagra mobilszolgáltatómnál melyben 500 MB-os adatforgalom is belefoglaltatik. Eleinte nagyon hamar elfogyott a limitem, ekkor elhatároztam feltelepítek több adatforgalom figyelőt a telefonomra és a limit figyelése mellett, össze is hasonlítom őket. A szoftvereket egy SONY U ST25i telefonra Android 4.0.4-es környezetbe telepítettem fel. A teszt végére meglepő eredmény született.

A teszt során használt adatforgalom figyelők:

Adatfigyelő 6.0, 3GWatchdog, Netcounter, MyDataManager

hosszublog.png

Szemléltető kép az adatfigyelő app-okról a fenti felsorolással megegyezően

Szoftverek rövid jellemzése:

Adatfigyelő 6.0: Egyik legegyszerűbb forgalomfigyelő szoftver, minimális beállítási lehetőségekkel: adatszámlálás kezdetének és periódusának beállítása. A szoftver mutatja az elküldött adatokat, fogadott adatokat és az összes adatforgalmat, melyet egy diagramon is megjeleníthetünk. Nem lehet figyelmeztetési lehetőséget beállítani rajta, mely jelezné, hogy limitünk végéhez közeledünk. GPRS/3G adatforgalmat figyeli. Áráról nincs teljes információ, szolgáltatótól vett telefon esetén ingyenes.

Letöltési link: (nem található) szolgáltató által feltelepített, Op. rendszer: Android 2.0-tól

3GWatchdog: A fent említett appnál fejlettebb, látványosabb figyelő szoftver. Az adatfigyelő 6.0 képességein túl az alábbi szolgáltatásokat nyújtja: felső limit beállítása figyelmeztetéssel, pl.: 80 %-os adatforgalom elérésekor jelzés (rezgés, hang), frissítés gyakoriságának beállítása, adatforgalom letiltása (APNdroid kiegészítő app is szükséges). Részletesen látványos grafikonokon, táblázatokon végignézhetjük az elmúlt időszak adatforgalmát. Rengeteg változót beadhatunk, CSV formátumban exportálhatjuk az adatokat, melyeket Excelben megjeleníthetünk, közösségi oldalakon megoszthatunk. Az alapverzió ingyenes, a pro változat jelenleg 666 Ft.

Letöltési link: Androidra (ingyenes változat), OP rendszer: Android 1.5-től, iOS-re hivatalosan nem érhető el.

dog2kicsi.jpg

Képek a 3Gwatchdogról forrás: The Mobi Mag,

Netcounter: a 3Gwatchdog-hoz közel azonos funkciókkal rendelkezik. Nagyon egyszerű kevésbé látványos szoftver. Az előző app-hoz hasonlóan, a WIFI forgalmat is figyeli, melyet külön jelez a többi változótól. Rengeteg lehetőségünk van a régebbi adatforgalom visszamenőleges lekérdezésére, intervallumok definiálására. A debug paranccsal nyomon követhetjük a háttérben futó szoftver éppen aktuális műveleti lépéseit. Hátránya érezhetően csökkenti az akku üzemidejét. Az alap és a pro verzió is ingyenes.

Letöltési link: Androidra, OP rendszer: Android 1.5-től, iOS-re hivatalosan nem elérhető el.

netcounter.png

Képek a Netcounter-ről forrás: XALAKA Android

MyDataManager: Egyik legösszetettebb leglátványosabb adatforgalom figyelő szoftver, az előbbiek minden tudását egyesíti magában. Az adatforgalom minden részletéről kimerítő grafikus képet kapunk, torta és oszlopdiagramokkal. Az előző app-ok tudásán túl egy nagyon jó pluszt is mutat; alkalmazásokra lebontva is nyomon követhetjük az adatforgalmat, így tudjuk, hol folyt el a legtöbb megabájt.

Az alapverzió (reklámokkal) ingyenes, (reklámok nélkül) jelenleg 999 Ft.

Letöltési link: iOS-reOP rendszer: Android 2.2-től, iOS-re is elérhető.

my-data-manager-apk.jpg

Képek a Mydatamanagerről forrás: gsmnation.com

Adatforgalom teszt

Mind a 4 szoftveren beállítottam, hogy 2012. január 1-től kezdje mérni az adatforgalmat, WIFI-t nem használtam a hitelesebb teszt érdekében. A tesztet január 12-én zártam. Meglepetésre az alábbi táblázatban látható eredmények születtek. A mobilszolgáltató figyelmeztetése a 80 % (400Mb) limit, nem igazán volt szinkronban az adatforgalom figyelő szoftverek által mért értékekkel.

tabla.png

A végső értékeknél a MyDataManager mutatta a legkisebb értéket 335, 5 MB a legnagyobbat a 3GWatchdog 380,2 MB ez közel 12 %-os, több mint 44Mb-os eltérés, ami nem elhanyagolható. A szolgáltató előjelzéséhez (400MB) a 3 Gwatchdog (380,2 MB) mérése volt a legközelebb.

Várom véleményeteket, tapasztalataitokat a témával kapcsolatban…

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!