Ascension - izgalmas kártyajáték iOS-re

asc.jpgAz Ascension: Chronicle of the Godslayer egy hazánkban talán kevésbé ismert stratégia-fantasy társasjáték iOS átirata. A játékot anno teljesen véletlenül találtam, nem is vagyok a téma szerelmese, de ez a játék teljesen megfogott. A tutorial segítségével percek alatt elsajátítható a kezelése, de sok játszmát igényel, hogy a mesterévé váljunk.

A játék célja, hogy több pontot (Honor, fekete csillag jelöli) szerezzünk az ellenfelünknél/ ellenfeleinknél. Pontot az alábbi forrásokból szerezhetünk:

  • Szörnyek (piros kártyák) legyőzésével
  • Bizonyos hősök kijátszásával
  • A játszma végén a paklinkban szereplő kártyák sarkában szereplő pontszámainak összegéből

IMG_0089.PNG

IMG_0090.PNG

Játék közben 2 fontos nyersanyaggal találkozunk:

  • A rúnákat (Rune, fehér háromszög) kártyák vásárlására fordíthatjuk
  • Az erő (Power, piros kör) segítségével, pedig a szörnyeket győzhetjük le

A játék elején egy 8 inasból (Apprentice, 1 rúnát ad) és 2 milíciából (Militia, 1 erő) álló paklival kezdünk. Minden körben 5 kártyát kapunk a pakliból, ezeket kijátszva kapjuk meg a rajtuk szereplő rúnát és erőt, amiből a paklinkat erősíthetjük vagy szörnyeket győzhetünk le általuk. Az erősebb kártyák a középső sorban találhatóak, egyszerre mindig csak 6 darab, csak akkor kerül új kártya középre ha valaki legyőz/megvesz egyet. Ha ezek közül nem tudunk választani, a bal felső sarokban találunk állandó kártyákat, amik gyengébbek a középsőknél, de bármennyi a rendelkezésünkre áll.

A kártyák 3 típusba sorolhatók:

  • Szörnyek (piros színűek): erő kell a legyőzésükhöz, nem kerülnek a paklinkba, egyből Honor-t kapunk értük
  • Hősök (Hero): rúnát kell költenünk a megszerzésükért, a paklinkat alkotják, kijátszás után visszakerül a pakliba.
  • Építmények (Construct): annyi a különbség a hősökhöz képest, hogy kijátszás után minden körben megkapjuk a rajta szereplő értéket, nem kerül vissza a pakliba
IMG_0148.PNG IMG_0146.PNG
IMG_0149.PNG IMG_0150.PNG

A középső sorból megszerezhető és legyőzhető kártyák az erőn és a rúnákon kívül más egyéb eseményeket is kiválthatnak pl: kártyát húzhatunk, kidobhatunk egy gyengébb kártyát a pakliból, kicserélhetünk egy kártyát a kezünkben lévők közül vagy kidobhatunk egy kártyát a középső sorból.

A hősök és építők a színük szerint további 4 csoportot alkotnak. (lifebound, void, enlightened, mechana) Azonos csoportban lévő kártyák hasonló jellemzőkkel bírnak és egyes események csak bizonyos kártyacsoportokra hatnak.

A játék akkor ér véget, ha az előre beállított (60-tól 120) számú Honor-t szereztek a játékosok összesen (a pakli értéke ebbe nem számít bele). A játék szerintem 1 az 1 ellen a legjobb, de játszhatjuk akár 2 vagy 3 ellenféllel, ekkor a megszerezhető honor is több.

IMG_0091.PNG

IMG_0092.PNG

Ha meguntuk a gép elleni küzdelmeket, akkor összemérhetjük tudásunkat más játékosokéval online, vagy vásárolhatunk kiegészítőket, amik új kártyákat tartalmaznak így téve még izgalmasabbá a játékot.

Mint minden társasjáték átirat, ezt is érdemesebb iPad-en játszani, az iPhone változatban, csak a kártyák egy része látszik, külön kattintással láthatjuk, a tulajdonságait. Android verzió nem készült a játékból, iOS-re pedig 5$ az ára, ami nem kevés de a saját tapasztalatom és a játékhoz írt vélemények alapján is abszolút megéri. Nálam egyértelműen Top 5 játék.

appstore-icon.png

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!