Ubuntu új vizeken?!

Új infók az Ubuntu háza tájáról

A napokban a CNN munkatársa interjút készített a Canonical Ltd. ügyvezető igazgatójával Jane Silberrel. A Canonical mérnöki fejlesztéseket és professzionális online szolgáltatást nyújt az Ubuntunak. A blogon már több cikkben is volt szó az Ubuntu mobilpiaci terveiről, oprendszeréről, új kütyüjéről, az interjúból néhány frissebb dolgot megtudhatunk az Ubuntu grandiózus terveiből. Vajon mennyi esélye lehet a Firefoxnak és az Ubuntunak az Apple iOS-e és a Google Androidja és kütyüi ellen?

A Firefox mellett az Ubuntu is a mobilpiacra lépett. Az új mobil oprendszer új megoldásokat kínál, amelyhez új kütyü is dukál. Az Ubuntu-s telefonon egyáltalán nincsenek gombok, az alkalmazásokat és az opciókat úgy tudjuk megnyitni, váltogatni és elérni, hogy az ujjunkat a képernyő különböző oldalaira helyezzük. Részletes Ubuntu mobil oprendszer bemutató itt.

5.23-tól bepillantást nyerhetünk az Ubuntu mobil oprendszerére

Az Ubuntu és a Firefox is nyílt forrású ingyenes, a fejlődő országokban már most is népszerű rendszerek. A Firefox azoknak szánja készülékeit, akik olcsó kisfogyasztású telefont akarnak. A Firefox kifejezetten a fejlődő országokra koncentrál. Az Ubuntu a belépő szintű telefonok mellett, felső kategóriás készülékeket is piacra dob majd, a Canonical Ltd. ügyvezetője szerint elképzelhető, hogy a jövőben csak ezekre a számítástechnikai eszközökre lesz szükség.

Mini interjú Jane Silberrel

„Van egy víziónk a jövőben a számítástechnikának milyennek kellene lennie, az élmény középpontjában az okostelefon áll majd, megelőzve számos egyéb formát. Az okostelefonok elég erősek már ahhoz, hogy egy monitorra és egy klaviatúrára kötjük őket akkor egy komplett számítógépes élményben részesülhetünk.
A csúcstelefonok mellett az alsóbb piaci szegmensre is fókuszálunk. Első kiszállított termékeknek vékony okostelefonokat szánunk, melyek olyan alaptelefonok lesznek, amik azokat célozzák meg, akik hagyományos telefonokkal rendelkeznek és váltani szeretnének okostelefonra. Ezek a telefonok kiváló első okostelefonként vagy gyengébb számítógépként szolgálnának."

A riporter kíváncsi volt miért lesz jobb egy Ubuntu telefon vetélytársainál, mivel tud jobbat: "Azoknak a felhasználóknak, akik belépő szintű áramvonalas telefont szeretnének ezek csúcsminőségű, gyönyörű, döbbenetes felhasználói élményt nyújtó készülékek lesznek, méghozzá olyan áron, hogy ez megfelelő lesz a vékonyabb pénztárcájú, fejlődő országok vásárlóinak."

Ubuntu-Phone.png

Vajon mikor lehet kézben tartani a teljesen gombok nélküli Ubuntu telefont (a kép csak illusztráció)

Miben lesz különb az Ubuntu okostelefon oprendszere a meglévőknél? "Az Ubuntu azt a dizájn alapelvet követi, ha látunk egy információt a képernyőn, akkor azt egyből használni is tudjuk, pl.: ott a WIFI ikonja, amit a képernyő tetejéről tudunk kinyitni, ennek a ki- és bekapcsolása egy elég korlátolt opció, amikor a WIFI beállításait nézzük, akkor általában egy másik hozzáférési pontot keresünk vagy hálózatot akarunk váltani - itt ez közvetlenül az ikonnál lehet megtenni. Ugyanez a helyzet az üzenet menüvel is, ha a felső sávból az üzenet ikont lehúzzuk, akkor közvetlenül onnan válaszolhatunk az üzenetekre, illetve hívhatunk másokat, nem kell emiatt egy másik alkalmazásba belépnünk az üzenetküldéshez."


A riporter szerint nagy előny a későbbi piacra lépésnél, hogy látják az Ubuntunál a nagyok mit rontottak el és ugyanabba a hibába még egyszer nem szaladnak bele. Így felülről kezdhetnek neki az építkezésnek. Az ügyvezető végszava "Részben erről van szó, részben a saját dizájn és fejlesztő csapat innovációja segít majd a jövőben."

Figyelemre méltó fejtegetések...

Vajon új csillagok virradnak a mobilpiac egén, vagy csak hullócsillagok suhannak át?

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!

Címkék: Ubuntu Hirek