Sony Xperia J - elegáns mindennapokra

Múlt héten tesztelhettük a Sony idei zászlóshajóját, és még vissza sem adtuk, máris kaptuk egy lehetőséget, a Sony Mobile Magyarország jóvoltából, hogy teszteljünk a visszafogottabb Sony Xperia J készüléket. A készüléket 2012 októberében kezdték forgalmazni, és egy vérbeli középkategóriás készülék. 

_DSC0061.JPG

Doboz, külső

A telefon egy négyzet alapú hasáb dobozban érkezett, ahol csupán a készüléknek van fix helye, a tartozékokat a doboz többi részén találjuk, amik listája igen rövid, hiszen töltőfej és microUSB kábel van a készülék mellett. A készülék formaterve igen egyedi, és mégis visszafogott.

_DSC0067.JPG

A 4 inches, így egy kézzel is nagyon kényelmesen használható, TFT kijelző 480x854 pixel felbontású, ami ezen a méreten tökéletes látványt nyújt. A karcolások ellen Gorilla Glass védi, a betekintési szögekkel sincs probléma. A készülék méreteihez képest elég korrekt 124 grammos súlyú, itt érezni, hogy azért nem egy olcsó telefonnal van dolgunk, van benne anyag bőven. A kijelző fölött láthatjuk a VGA felbontású előlapi kamerát.

_DSC0073.JPG

Kézbe véve egyből feltűnik a fémes csík, ami körbefut a készülék oldalán, ez valódi fém, nem csak festés. A készülék tetején találjuk a jack csatlakozót, bal oldalon a microUSB csatlakozó, a készülék jobb oldalára kerültek a bekapcsoló, és hangerő szabályozó gombok. Melyeket kicsit szokni kell, de utána nagyon kényelmes.

_DSC0085.JPG _DSC0091.JPG

A hátlap puha borítású, és homorú elég jó kézbe venni, itt van a fő kamera, 5 megapixeles darabbal van dolgunk, led vakuval. lefelé haladva megtalálható a készülék hangszórója is, mely így sajnos asztalra letéve veszít erejéből. További érdekesség, hogy a készülék alján a fémes csíkot egy led festi meg, a kijelző feloldásakor, azzal a színnel ami a készülék témája, és az előlapi kamera mellett pedig egy másik színes led figyelmeztet minket az elmulasztott eseményekre, más-más színekkel.

_DSC0109.JPG

Hardver, szoftverek

A telefon borítása alatt, 1 GHz Qualcomm MSM7227A processzor van és 512 MB rammal, a grafikus gyorsításért pedig Adreno 200 GPU felel. Ezzel a felszereltséggel, nem egy erőművész, de hozza, a kötelezőket. Az operációs rendszer Android 4.0, de valamikor lesz 4.1 frissítés. A kezelőfelület a Sony sajátja, ami jól működik, igényesen rajzolták meg.

Screenshot_2013-03-01-08-06-41.png

Vannak témáink is, amik befolyásolják a led színét is, ha összehúzzuk két ujjunkat a kezdőképernyőn akkor, látványosan beúsznak a kint lévő widgetek, amikből van bőven választék. Megtaláljuk a TimeSpace-t, ami most már Hírcsatorna néven fut, ide a közösségi oldalaink frissítenek többnyire. Van néhány extra widget, például a kedvenc névjegyeknek, ismerősein által kiposztolt zenéknek, és van SMS számlálónk is.

Screenshot_2013-03-04-21-08-14.png Screenshot_2013-03-04-21-08-55.png

A készüléken az alap google alkalmazások természetesen megtalálhatóak. Ezek mellett van Album, ami a galériát váltja, extrái közé tartozik, hogy ha geoteginggeljük a képeinket akkor megmutatja, hogy hol is készültek ezek. Energiatakarékos program segítségével be tudjuk állítani. Előre telepítve van OfficeSuit 6 read-only verziója. Van Sony okosság LiveWare, ami felismeri, hogy milyen eszközt csatlakoztatunk a készülékhez, és bellíthatjuk, hogy esetleg elinduljon valamelyik alkalmazás.

Multimédia

A készülék fő kamerája 5 megapixeles, és tudja a touch focust, vagyis ahova bökünk oda fókuszál. Rengeteg beállítás van játszhatunk a fehéregyensúllyal, vannak motívumok, állítható a felbontás, a fókuszmód, a fénymérés módja, az önkioldó, illetve a zárhang is. Videót sajnos csak VGA felbontásban tud rögzíteni.

DSC_0018.jpg DSC_0020.jpg

A zenelejátszó jó, van benne eq, amit akár állíthatunk 5 csatornán magunk is. Az albumborítóra rábökve tudjuk likeolni a zenéket, valamint kaphatunk több információt is az előadóról. A szoftver engedi az ID3 tagjeink irkálását. Továbbá van RDS FM-Rádió is.

Kommunikáció, összegzés

A készülék hozza az elvárt szintet, 7.2 Mbps a maximálisan elérhető letöltési sebesség, böngészés közben úgysem vesszük észre, hiszen elég gyors. Továbbá van persze WiFi, DLNA, GPS, Bluetooth, a számítógéphez microUSB csatlakozón keresztül csatlakozik, és felkínálja a saját szinkronizációs programjának telepítését, amin keresztül pakolhatunk média tartalmat a készülékre.A készülék akkumulátora 1750 mAh kapacitású, ami nálam átlagos használat mellett bőven két napig bírta, ami kifejezetten jó. 

_DSC0087.JPG

A készülék maga kifejezetten szép, és a mindennapokra teljesen megfelelő. Az össze szerelési minőség és az anyaghasználat igazán kellemes, és a várható 4.1 Jelly Bean frissítés miatt vállalható készülék. Bár a hardver lehetne erősebb, de talán ezt elnézzük neki.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!