Okostelefon akadémián jártunk

Tegnap délután a Telenor által megrendezésre került az Okostelefon akadémia. A helyszínen több gyártó megjelent a standdal, ahol a legújabb készülékeiket lehetett kipróbálni. A szervezők biztosítottak különböző süteményeket, és szendvicseket, továbbá egy citromos üdítőt, ami hihetetlenül cukros, ez volt a Kas, amiből később aki regisztrált a nyereményjátékra, nyerhetett is egy fóliányit belőle, a fő nyeremény pedig egy Firefox rendszerű okostelefon volt.

600009_10151530936966125_822752913_n.jpg

A gyártók közt ott volt, a Blackberry az új készülékeivel, melyen elmondásuk szerint még béta szoftver volt, ezért nem nagyon lehetett fotózni őket. de pár perces nyomkodás alatt elég meggyőző volt a készülék, mind sebességben, és a multitasking képességei is rendben vannak. A régi Blackberry rendszert ismerve, elég nagy fejlődésen ment át a rendszer, és most már felveheti a versenyt a konkurenciával. Elmondásul szerint hamarosan kapható lesz, viszont nem lesz olcsó.

_DSC0006.JPG _DSC0007.JPG

Nagy érdeklődés vette körül az LG standját is, ahol lehetett nyerni, egy LG Optimus L9 készüléket. Ezért csupán ki kellett tölteni egy rövid kérdéssort, amin kiderül, ki mennyit tud a gyártó készülékeiről. A standon ki lehetett próbálni a régi és az új L szériás készülékeket is, de a legnagyobb kíváncsiság mégis inkább a Nexus 4 készüléket övezte, ami nem volt kiállított darab de az egyik hölgy szívesen odaadta az érdeklődőknek a saját készülékét.

A Huawei is megjelent, ki lehetett próbálni az új készülékeiket, többek közt az Ascend Mate phabletet is. Idén szeretnék építeni a Huawei brandet Magyarországon, hogy elismert gyártók közt legyenek. Hiszen a készülék palettájuk, mind hardverben, és szoftverben is képes versenyezni a nagyokkal. Elég sokan voltak kíváncsiak az új készülékeikre, és véleményem szerint jó úton haladnak afelé, hogy beépüljenek a köztudatba.

_DSC0004.JPG _DSC0003.JPG

A gyártók közt még megjelent a HTC, ők a One készüléket népszerűsítették. A Nokia standjánál a Lumia készülékekkel lehetett közelebbről megismerkedni, például a Lumia 620 Windows Phone 8 rendszert futtató készülékkel. Volt egy standja az új Windows készülékeknek is, ahol az új rendszerrel lehetett ismerkedni, telefonokon, ás tableteken.

A Mozilla is megjelent, hogy bemutassa a közönségnek a Firefox OS-t és a készülékeket, melyeket ki lehetett próbálni. Elmondták, hogy a készülékek hamarosan kaphatóak lesznek, mérsékeltebb áron. Ők tartottak is egy előadást a színpadon, ahol elmondták, hogy miben más mint az eddig meglévő operációs rendszerek. Kihangsúlyozták a rendszer testre szabhatóságát, hiszen úgy variálható a készülék felülete, ahogy tetszik. Ugyanolyan nyílt mint a böngészőjük. Ennek valószínűleg a szolgáltatók fognak örülni, hiszen a saját kinézetükre változtathatják a készüléket.

_DSC0009.JPG

Ezután következett egy kerekasztal beszélgetés, ahol szakemberek, Antal Lajos, a Deloitte Zrt. Informatikai biztonság és adatvédelem üzletágának vezetője, Papp Péter, a kancellar.hu vezérigazgatója, Gombás László, a Symantec vezető rendszermérnöke, Takács Zoltán, a Telenor, digitális szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese, a Mobiltárca elnökségi tagja, beszéltek a biztonságról, és arról, hogy a felhasználók a mobiljaikat mennyire nem védik a vírusokkal szemben, pedig ez egy létező probléma. Hiszen az okostelefonokon az emberek olyan információkat tárolnak, amikkel nagyon könnyen vissza lehet élni. Beszéltek a Facebook veszélyeiről is, hogy mennyire nem biztonságos, adatbiztonság szempontjából, és hogy érdemes odafigyelni, hogy miket is teszünk közzé.

Mikor ennek vége lett, több standon voltak programok, így a tömeg többfelé oszlott. Az este végén sorsolták ki a nyereményeket. A Firefox OS-t futtató okostelefonnál volt egy kisebb probléma, hiszen két nyertes volt, mert csupán név volt a nyertes cetlin, és pont két személy volt jelen ugyanazzal a névvel, de a Mozilla emberei megoldották, hogy mindketten kapjanak egy készüléket. 

Összegezve, egy nagyon kellemes rendezvény volt, ami felhívta a figyelmet a biztonságra, hogy használjunk vírusirtót okostelefonon is, és figyeljünk oda mit is használunk, mit osztunk meg Facebookon.

Az első képet az esemény Facebook oldaláról vettem át.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!