Asha mindenhol - avagy állatkertben jártunk

Örökbe fogadta a Nokia Ashát, az elefántbébit

Mint azt ma délelőtt jeleztük Facebook oldalunkon, állatkertben jártunk, ahol a Nokia különleges sajtótájékoztatót tartott. Az eseményt - mily meglepő - az elefántház mellett celebrálták, ahol megtudtunk sok újdonságot mindenféle Asháról. Elsőként azt a szinte magától értetődő tényt, hogy a Nokia egsy évre örökbe fogadta Ashát, a nemrég született kiselefántot, ezzel a legnagyobb adományozójává vált a Fővárosi Állatkertnek. Másrészt megtudhattuk, hogy új Ashák is születtek, egy telefon, és egy szoftver egyaránt.

DSCF4638.jpgAsha, a 100 kg-os elefántbébi

DSCF4645.jpgAz oklevelet Putz Csaba adta át Simai Annának

DSCF4653.jpgAz oklevél közelről

Az örökbefogadás bejelentése után következett az újabb Asha bejelntése, bemutatták az Asha 501 telefont, mely az S40 telefonok utóda, ám mégis más. Ugyanis teljesen érintőképernyős (bár volt ilyen S40-es is), operációs rendszere megújult, az új rendszer Asha operációs rendszer néven kerül bele a jövőben kibocsátandó Asha készülékekbe (huhh, mennyi Asha egy mondatban).

DSCF4648.jpgA szokásos ikonok

Az új operációs rendszer elsődlegesen a Swype mozdulatra épít, mind vízszintesen, mint függőlegesen behúzhatók újabb felületek a képernyő széléről. Az indító képernyő kódneve Fastlane, lényege, hogy egyfajta idővonalként jeleníti meg az elmúlt, az épp aktuális, és a leendő tevékenységeket. A rendszer kinézete követi a megszokott Nokia vonalat, az Asha telefonoknál megszokott ikonográfiát, és a MeeGoo egyes funkcióit, legalábbis így első ránézésre.

DSCF4649.jpgA cserélhető hátlap

A telefon egy abszolút alsó kategóriás készülék, mégis használható sebességet produkál, nyilván az OS optimalizálva van rá. Kinézetében beleillik a Nokia olcsóbb készülékeinek sorába, látszik rajta, hogy az anyaghasználat nem drágította az árát, ami egyébként 99 USD lesz, tehát nálunk az adókkal együtt kb. 30.000,- Ft-ra várható függetlenül. Hat féle színű hátlap van hozzá, bármelyikkel megvásárolható lesz, illetve vehetők majd hozzá más színű hátlapok- A cserével egyébként a hátán lévő kis ellipszis nem cserélődik, az ugyanolyan színű marad.

DSCF4651.jpgTöltő aljzat, mini USB, és headset

Még egy érdekesség, hogy egy felmérés alapján a Nokia úgy döntött, hogy mindegyik alapszínhez piros fülhallgatót mellékel, mert ez tűnik a legnépszerűbbnek. Természetesen kapható lesz az összes színben, de csak plusz pénzért. Mondjuk ezt nem tartom jó ötletnek, de ők tudják. A készülékek június körül fognak megjelenni Indiában és angol nyelvterületen, nálunk valószínűleg nyár végére, szeptemberben lesznek majd kaphatók.

DSCF4650.jpgHangerőszabályozó és bekapcsoló

Technkai tulajdonságok:

Méretek: 99,1 x 58 x 21,1 12,1 mm
Súly: 98 g (Akkumulátorral)
Akkumulátor: Li-Ion 1200 mAh
Kijelző: QVGA 320 x 240 pixel
Memória: 128 MB
Tároló: 4 GB
SD kártya: MicroSD 32 GB-ig bővíthető
Kamera: 3,2 MP, 2048 x 1536 pixel
Portok: USB 2.0
Bluetooth: Bluetooth v3.0 (OPP, HFP, HSP, PBAP)
WiFi: WLAN IEEE 802.1 b/g
FM Rádió: van
3G: nincs
OS: Nokia Asha Series 1.0

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!