Kipróbáltuk a HTC zászlóshajóját, a One-t

Az egyetlen

Mikor először kézbe vehettem a HTC idei zászlóshajóját a sajtótájékoztatón tudtam, hogy ez a készülék az, ami idén valami érdekeset tartogathat. A szembetűnő egyedi dizájn, mellyel a HTC sokat kockáztatott, hiszen nem egyszerű előállítani, de a cég mindent egy lapra tett fel. Szükségük is volt erre a lépésre, hiszen a sorozatos veszteséges negyedévek nem kecsegtettek semmi jóval a prémium gyártó számára. Jelenleg úgy tűnik, hogy jó döntés volt, mivel mostanra növekedő profitot eredményezett. Persze ehhez nagyban hozzájárult az erőteljes reklámkampány is. Sajnos a dobozról nem tudok nyilatkozni, mivel demo dobozban érkezett, és így a készülék mellett csupán a megszokott töltőcsatlakozó és adatkábel volt. De lássuk a készüléket.

_DSC0263.JPG

Külső

Mint említettem egyedi a készülék külseje, hisz az egész egyetlen alumínium darabból készült. Az elődmodellhez képes csupán 3 milliméterrel hosszabb és 0,4 milliméterrel vastagabb, viszont 1,7 milliméterrel keskenyebb. A kijelzője 4,7 hüvelykes full HD felbontású szuper LCD3 panel, amely nagyon élethű színeket ad. A kijelző 469 ppi pixel sűrűsége messze túlmutat az Apple által retinának kikiáltott 300 ppi értéknél, és tényleg csak mikroszkóppal kereshetünk rajta pixeleket. Játszani és böngészni is nagyon j élmény ezen a kijelzőn. A kijelző alatt találjuk a két kapacitív érintőgombot melyek közt ott a jól ismert HTC felirat. Mindezt alul és fölül is egy-egy hangszóró  fogja közre, A felső hangszóró lyukak mögül led jelzi az elmulasztott eseményeket, mellette balról találjuk a szenzorokat, jobbra pedig a 2,1 megapixeles előlapi kamerát találjuk. 

_DSC0292.JPG _DSC0289.JPG

A készülék tetején találjuk a bekapcsológombot, ami IR port is egyben és a jack csatlakozót. A készülék baloldalán szinte semmit sem találunk, de ha közelebbről szemügyre vesszük, itt van a micro SIM fiókja, ugyanolyan megoldással, mint az elődmodellnél. Alul csupán a microUSB csatlakozó árválkodik, amivel egy MHL kábel segítségével tévére köthetjük a készüléket. Jobboldalon a hangerő szabályozó gombokat találjuk melyek felülete igen egyedire sikeredett. A hátoldalon folytatódik ez a letisztultság, hisz a hátlapon találjuk a 4 megapixeles Ultrapixel technológiás kamerát vakuval. középen a készülékbe mart HTC feliratot találjuk csak, alul pedig a Beats Audió feliratot mely hirdeti, hogy itt bizony van hang. Az egész hátoldal domború, hogy jobban belesimuljon a kézbe, és ezzel kényelmesebbé tették a készülék használatát.

_DSC0287.JPG

Hardver

A készülék lelke Qualcomm APQ8064T Snapdragon 600 chipszett, amely négymagos magonként 1.7 GHz-en pörgő Krait 300 processzort és Adreno 320 grafikus gyorsítót rejt magában. A jelenlegi csúcsmodellek mind ezt a processzort használják, megjegyzem itt azért képes melegedni a cucc. A SoC mellett van 2 GB kétcsatornás, 32 bites LP-DDR3 RAM, ami bőven elég a mindennapi használat során. Lefuttattam a négy legfontosabb benchmark programot és a következő eredményeket kaptam: Quadrant: 8738, Antutu: 22430, Smartbench 2012: 6670/2892, Geekbench 2: 2636.

quadrant.jpg 2013-05-07 18.54.13.jpg
2013-05-09 21.41.19.jpg 2013-05-09 23.25.39.jpg

Jelenleg csupán a közvetlen konkurens az S4 ellenfél számára a teszteken. De felhasználás szempontjából semmit sem fogunk ebből észrevenni, hisz sehol sem tapasztaltam még egy pillanatnyi gondolkodást sem. A teljesítmény igényes játékokkal is könnyedén elboldogul, és igazán nagy élmény vele játszani, bár ilyenkor azért hajlamos a melegedésre, bár a közvetlen elődhöz képest ez semmiség. 32 vagy 64 GB beépített memória áll a felhasználó rendelkezésére, melyet microSD kártyával nem lehet növelni, csak úgy mint a tavalyi csúcsmodell esetében. Viszont ahogy utánanéztem a microUSB csatlakozó képes OTG funkcióra is vagyis egy megfelelő kábel segítségével pendrivet is ráköthetünk.

2013-05-12 11.54.06.jpg

Szoftver

A készülék 4.1.2 Jell Bean rendszerrel a fedélzetén érkezett, és ezzel is kerül forgalomba, ez egy kicsit üröm az örömben de elég valószínű, hogy hamarosan érkezni fog a legfrissebb 4.2, mivel egy csúcs készülékre a legfrissebb rendszer illik. _DSC0305.JPG

Mint tudjuk a HTC védjegye az egyedülálló Sense kezelőfelület, mellyel az alap Android rendszert varázsolták szebbé, és kezelhetőbbé. Az eddigi Sense verziók inkább csak finomítások voltak, de ez a mostani teljesen letisztult, és véleményem szerint jót tett neki, igazi komoly kinézete lett. Újdonság például, hogy mindenhol látszik az óra és az időjárás, viszont mindenhol pasztellszínek uralkodnak, így sehol egy színes felhő, ami már régóta a Sense rendszerek jellemvonása volt. Ha minden igaz az új Sense érkezni fog a korábbi modellekre is, pontosabban One X, One X+, One S és Butterfly készülékekre.

2013-05-08 17.23.20.jpg 2013-05-09 22.18.18.jpg

Ha feloldjuk a képernyőzárat, akkor az egyik legnagyobb újdonság a Blinkfeed fogad minket. Ez egy Metro UI-ra hasonlító hírfolyam, melybe a felhasználó becsatlakoztathatja a Facebook, Twitter, Flickr és LinkedIn fiókját, továbbá a naptárát illetve még pár dolgot. Én hiányolom a Google+ becsatlakoztathatóságát, de remélhetőleg hamarosan ezt is orvosolják.  Az adatfolyamon felvehetjük kedvenc hírcsatornáinkat, vagy hír kategóriákat és ilyen típusú híreket fogunk látni, persze konfigurálás során meg kell adni, hogy melyik országból akarunk tartalmakat, de egyenlőre magyar tartalom még nincs, de nemsokára azok is lesznek. A folyamon a képek jó minőségben jelennek meg, és élvezet használni. Őszintén megmondom, ha a kedvenc hazai híroldalaimat is megjelenítené, akkor valószínűleg nem is használnám a böngészőt, mivel ez minden információ éhségemet kielégíti. Természetesen ha megnyitunk egy cikket, azt mindenfelé megoszthatjuk. Ha pedig épp közzé akarunk tenni valamit, azt ezen keresztül is megtehetjük. Ezt a funkciót nem lehet ki kapcsolni, de ha nem szeretnénk használni, akkor elég letiltanunk róla minden adatot, és a kezdőképernyőt átrakni egy másik oldalra és már használhatjuk is a megszokott felületet, természetesen a widgetek közt megtaláljuk a megszokott Sense felhozatalt.

A képernyőzárhoz most is tudunk témákat megadni, viszont csupán háromféle lehetőségünk van. A produktivitás, amely az értesítéseket jeleníti meg, a Fotóalbum, amely a képeinket pakolja ki, valamint a Zene, ami egy lejátszót jelenít meg. Az óra és az időjárás itt is mindig látható. 

2013-05-09 22.48.43.jpg 2013-05-07 19.04.35.jpg

Az alkalmazás listázóba belépve elég fura élményem volt először, hisz négy sorban soronként három ikon jelent meg jókora hézaggal. Ezt azonnal orvosoltam, mivel könnyedén át lehet állítani 4 x 5 módba, így már kellemesebb használni. Az eddigi kategorizálás eltűnt, viszont helyette lett mappázhatóság, ami sokkal hasznosabb, és hiánypótló, hisz a gyári androidban nincs lehetőség erre. Az értesítési sáv nem sokat változott, az értesítéseket oldalirányú mozdulattal egyenként is eltüntethetjük, kétujjas vízszintes mozdulattal ki is bonthatjuk őket.

 Alkalmazások

Az eddig megszokotthoz képest, teljesen újrarajzolták a tárcsázó felületet, továbbá innen a telefon alkalmazásból érhető el a híváslista és a névjegyek is. A névjegyeket továbbra is jól köti össze a különböző közösségi oldalakkal. A naptárat is leegyszerűsítették, és itt is működik a különböző forrásokkal való szinkronizálás. Böngészésre használhatjuk a Google Chrome-ot vagy a HTC saját böngészőjét mely képes Flash tartalmak megjelenítésére is és újratördeli a sorokat is._DSC0270.JPG

Az extra szoftvereket mappákba rendezve kapjuk, a Produktivitás mappában találjuk a Dropbox-ot, és az irodai alkalmazásokat, a Polaris Office-t, a Feljegyzések és a Feladatok jegyzetelésre valók, és az utóbbival lehet a feladatokhoz riasztást is beállítani. Az Eszközök mappa különböző cél programokat tartalmaz, itt találjuk a számológépet, és a szokásos zseblámpát is. Megtaláljuk a Car alkalmazást is, ami az autós használatot teszi könnyebbé. A Részvények értelemszerűen árfolyamokat mutatnak, és van egy Kid Mode, mellyel egy beállított izolált részt hozhatunk létre, ami bizonyos feladatokra alkalmas csak.

phone.jpg remote.jpg

 

Eljutottunk a TV alkalmazáshoz. Ezzel az a helyzet, hogy minden funkciója nem működik kis hazánkban. De ha mikor beállítjuk először akkor kiválasztunk egy országot, és egy szolgáltatót és betöltődik a műsorújság és kiválaszthatjuk miket akarunk nézni. Sajnos ez a funkció így nem működik nálunk, de sima távirányítónak még használható. Ennek beállítása pofonegyszerű és máris kapcsolgathatjuk a tévénket vagy Set-top boxunkat. Ha nem találjuk a listában a készülékünk márkáját, akkor összeszinkronizáltathatjuk.

Multimédia

A multimédiás alkalmazásokat, a Média mappában találjuk. Itt szerepel a Watch alkalmazás mely a gyártó online videotékája, de nálunk ez nem használható szolgáltatás. A TuneIn Radio, a már jól ismert online rádió alkalmazás. A SoundHound zenefelismerő alkalmazás, amihez internetre van szükségünk, hogy megmondja épp mit hall. Itt van a Youtube kliens alkalmazás is. A gyári androidos Play Zene mellett, a HTC Zene alkalmazása is itt található. 

_DSC0278.JPG

A Zene alkalmazásban több szempont alapján rendezhetjük zenéinket. Kezeli a lejátszási listákat, és a podcastokat is. Van egy számomra kicsit vicces vizualizációs módja is. Ha a zenéinknek nincs albumborítója megkeresi és letölti nekünk az alkalmazás, ha szeretnénk. Viszont nincs hangszínszabályzó, de a beállításoknál lehet kapcsolgatni a Beats audio hangzást. A készülék sztereó hangszórói igen szépen szólnak, és teljes hangerőn sem hallani torzulást.

Van FM rádió is a készülékben, mely használatához be kell dugni a fülhallgatót. Ezután gyorsan megtalálja a rádióállomásokat. Ide is beintegrálták nekünk a Sound Houndot, hogy egyetlen gombbal megtudjuk épp mit is hallgatunk. 

Nem meglepő módon kezeli a full HD videókat is, a készülék, ez jól is néz ki ezen a kijelzőn azért egy hosszabb utazás közben már szívesen néz az ember sorozatepizódokat. Ha feliratot szeretnénk az épp nézett videóhoz, akkor a feliratfájl nevének meg kell egyeznie a videó nevével és betölti nekünk.

Kamera

Elérkeztünk az egyik legérdekesebb újításhoz. A HTC Ultraixel technológiája ebben a készülékben debütál. Mindenki tudja, hogy manapság legtöbb kép már telefonokkal készül, hiszen mindig nálunk vannak. Már elég régen elkezdődött a megapixelháború, amiből egy átlag ember azt vonja le, hogy egy kép akkor lesz jó ha minél nagyobb felbontásban van rögzítve. Ez a tézis így nem teljesen igaz. Ezt gondolta újra a HTC. Hisz egy kép minőségénél számít az érzékelő, a feldolgozó algoritmus, az hogy mennyi ideig jut fény az érzékelőre stb... Lényegében a HTC ötlete valami olyasmit takar, hogy azonos érzékelőméreten a kisebb felbontás jobb képet eredményez.  Ennél a készüléknél nem tudjuk, hogy pontosan mit változtattak, csak annyit hogy adott érzékelőméret mellett csökkentették a felbontást, így több fény jut egy pixelre. 

_DSC0282.JPG

A One f/2.0.s fényerejű 28 milliméteres nagylátószögű lencséje elég jól kihasználható. Van optikai képstabilizáció, ami nagyon örvendetes dolog, mégsem hangsúlyozzák ki annyira, mint az Ultrapixelt.

A kameraszoftverben vannak jelenetmódok, tudja a HDR-t is, és panorámafunkciót is. Van arc, és mosolyfelismerés is, állíthatunk expozíción (-2 és +2 FÉ között), a kontraszton, a szaturáción, az élességen, az érzékenységen és a fehéregyensúlyon. Továbbá van geotagging is, vagyis gps koordinátákat tárolhatunk a készített képeinkhez. Az elkészült képekre tehetünk filtereket, amikből 15 féle áll rendelkezésünkre. Viszont a fénymérés hiányzik a beállítások közül.

Csináltam pár tesztfotót is melyeket az alábbi galériában nézhettek meg, Véleményem szerint szépek a színek, és vállalhatóak a képek, nem kiemelkedőek, de jók. Gyenge fényviszonyok között pedig szerintem nagyon jó eredményeket produkál.

A kamerába integrálva találjuk Zoe-t. Először furcsa használni viszont a lényege, hogy mikor megnyomjuk az exponálás gombot akkor 3 másodperces videót rögzít full HD felbontásban, és közben folyamatosan fotókat is ment, így bármely pillanatot ki lehet választani. Galéria nézetben ezeket animálva jeleníti meg, ami nagyon látványos. Ezeket össze is főzhetjük, és hangulatok kiválasztásával jópofa videókat lehet készíteni, hiszen a Zoe-k mellett az állóképeinket is belefűzi. Az elkészült fél perces videókat természetesen megoszthatjuk. Mikor a megosztásra rákattintunk, akkor felkínálja nekünk a Zoe Share lehetőséget, ahol 180 napig lesznek fent a videóink, de ha a nemre megyünk akkor a megszokott csatornákon is megtudjuk osztani. Szerintem ez nagyon mókás és nyaralásnál kapóra jönne, hisz naponta ilyeneket közzétéve egyből beszámolhatunk arról, hogy mit is éltünk át. Továbbá Zoe kínál retusálási lehetőségeket is, eltüntethetünk nem kívánt személyeket, kiválaszthatjuk a legelőnyösebb arckifejezést is.

 

Videókat rendesen is képes rögzíteni a készülék, szintén full HD felbontásban, ilyenkor 30 képkockát rögzít, van lassított felvétel is, és úgynevezett Fast HD mód is, ilyenkor 720p felbontásban 60 képkockát rögzít a telefon. Persze itt is elérhető a HDR mód is.

Adatkommunikáció, üzemidő

Csúcsmodell révén minden manapság elvárható dolgot tud. Négysávos GSM- modul, négynormás UMTS-modul és LTE modem is van. Elméletben 100 Mbps letöltési és 50 Mbps feltöltési sebességet tud, de ahol nincs 4G ott marad a HSPA+ amivel azért elég gyors a készülék. Emellett van WiFi(802.11a/ac/b/g/n), DLNA, WiFi Direct- és Micarast-támogatás mellett, hotspot funkcióra is képes. Van Bluetooth 4.0 és NFC is, at infraport mellett. Pozícionáláshoz GPS- és GLONASS-műholdakat is képes használni a készülék, és pillanatok alatt pontosan megmutatja hol is vagyunk. 

Telefonálás közben hihetetlen tisztán lehet hallani egymást, ebben közrejátszik a Sense Voice technológia. Lényegében két mikrofon van a telefonon, egyik a hátoldalon a kamera mellett, és a külső zajokat próbálja kiszűrni, elég jó hatásfokkal.

_DSC0275.JPG

Mivel unibody alumínium készülékházban van, így nem cserélhető az akkumulátor, ami 2300 mAh kapacitású. Elég húzós használat mellett is simán kibírta a nap végéig a készülék, és ha kicsit visszafogjuk magunkat, vagy bekapcsoljuk az energiatakarékos módot tovább kitolhatjuk, de jobb ha estére feldugjuk tölteni, nehogy kellemetlen meglepetésben legyen részünk reggel.

Összegzés

A gyártó sokat kockázhatott idén ezzel a telefonnal, de az eddig netre kikerült eladási és előrendelési információk igazolták őket. Dizájnban idén a legjobb telefon, a sztereó hangszóró ötlete szerintem így értelmes és használható is. Nekem nagyon bejön, hogy végre van értelme a telefon hangszórójának is. Az Ultrapixel technológia csupán gyenge fényviszonyok között jobb mint a riválisoké, de szerintem a 4 megapixel azért elég közösségi oldalakra feltölteni. 

A hetekben elérhetővé válik Magyarországon is, a Telenornál kártyás csomagban 195 ezer forint. Nem kevés pénz egy telefonért, de nagyon jó minőség és azért érzi az ember, hogy ennyit fizetett érte. Az ismerőseimnek nagyon tetszett a készülék, különösen Zoe tetszett nekik. Mikor elmondtam, hogy mennyibe kerül akkor kicsit meglepődtek, de az volt a reakció, hogy túl szép és okos, hogy ne vegyék meg.

Örültem, hogy pár napig nálam lehetett ez a gyönyörű telefon, ezt a HTC Magyarországnak köszönhetjük, hisz ők adták kölcsön nekünk a teszt erejéig.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!