Google I/O - semmi említésre méltó?

Elmaradt a nagy bejelentés, az összes...

Tegnap este megpróbáltuk élőben közvetíteni az I/O-t, ami az első órában még sikerült is, és úgy indítottak, hogy meggyőződésem volt, az Apple felkötheti a gatyáját, ha el akar érni valamit. Ám nem mondtak sok érdekeset, ezért gondoltam, majd a nap folyamán megteszik a többi bejelentést. Azért nem ültem végig, aludtam egy keveset éjszaka, majd reggel felkelve elhűlten láttam, hogy tényleg semmi érdemleges nem történt. Nincs új Nexus készülék, csak egy stock ROM-os Galaxy S4, ami nem rossz, de mindenki várt pár új készüléket. És nincs új Android!

A Google Maps API már tél óta elérhető a fejlesztők számára, sőt, áprilisban, egy Androd tanfolyam előtti napon  megdöbbenve láttam, hogy már csak az új API elérhető, és nekem azt kell tanítanom, így egy nap alatt kellett elsajátítsam. Javítani fogják a Location API-t is, de nem hiszem, hogy ez túl nagy dolog lesz. A Google Cloud Messaging szolgáltatás már érdekesebb kicsit, mert a Push Notification mellett egy állandó kapcsolatot is lehetővé tesz a Google szerverén keresztül a saját szerverünkkel. No persze ezt magunk is meg tudjuk oldani könnyedén.

A Game Services valóban hoz újdonságot, legalábbis az Android felhasználók számára, így hamarosan utolérik ezzel a szolgáltatással az Apple Game Centerét. Hmmm, innováció? Nem. De legalább újdonság. Az Alpha és Béta tesztelési lehetőség viszont nem rossz, ennek köszönhetően kellően kitesztelt appokat tudunk majd átadni. A fordító szolgáltatásról egyelőre nem tudok nyilatkozni, biztosan ki fogom próbálni egy nyelvre, akkor majd mesélek.

playmusic.png

A Google Play Music és Google Search alkalmazások frissítése reggelre meg is érkezett a telefonomra, a Music új dizájnja mellett újdonságként kínálta, hogy megjegyzi, miket szeretek hallgatni, és majd ő megmondja, mit akarok hallani a jövőben. A Now egyetlen új kártyát sem kínált fel.

És persze lesz új fejlesztőkörnyezet, új lehetőségekkel. Annyira, de annyira örülök, hogy ismét tanulhatok, ha fejleszteni akarok! Ráadásul a Google Developer oldalon egyelőre csak egy Early Access Preview tölthető le, még messze vagyunk a működőképes, végleges megoldástól.

laptop600.png

Persze javulnak olyan szolgáltatások, mint a Google+, és a Chrome is, de ennyi.

Számomra mindenképp csalódás volt az esti keynote, és azt gondolom, sokan vannak még vele így. Nektek mi erről a véleményetek?

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!