Huawei Ascend G510

Nagyképernyő a középmezőnyben

A Huawei régebben OEM gyártóként kezdte, többet között nekem is egy általuk gyártott ám a szolgáltató nevével ellátott készülék volt az első Androidos készülékem. Azóta sok minden változott és mára az elismert gyártók közt tartják számon, hiszen idén az első negyedévben már a 4. legtöbb készüléket eladott gyártó volt. Huawei Technologies magyarországi képviseletétől kaptuk meg a készüléket egy teszt erejéig. 

_DSC0002.JPG

Doboz, Külső, Tartozékok

A doboz egy egyszerű fehér hasáb, amin a készülék képe és a gyártó logója van. kinyitva először a készülékkel találjuk szemben magunkat, alatta pedig megtaláljuk a tartozékokat, amik listája nem hosszú, de minden itt van ami kell. Töltőcsatlakozó, adatkábel, és egy közepes minőségű fülhallgató.

A készülék egy egész csinos darab, mi a fehér variánst kaptuk de van belőle fekete is, és kényelmes kézbe venni. A készülék ház műanyag, és néhol van kis hiba az összeillesztésnél és recseg, de tényleg kevés, és nem is zavaró, főleg ha figyelembe vesszük, hogy ez a készülék nem 100 ezer forint hanem a fele. A 134 x 67 x 9,9 milliméteres mérete és a 150 grammos tömege nem a legkisebb telefonok közé sorolja, de nem is célja, hiszen a 4.5 hüvelykes kijelzője foglalja el a nagy helyet elöl. A kijelző IPS-LCD így a betekintési szöggel semmi gond, a felbontása 480 x 854 pixel de ez elfogadható, és igazából teljesen jól használható. 

_DSC0017.JPG front.jpg
 Balra: fehérben(nálunk készült), Jobbra: Sajtofotó

A kijelző alatt találjuk a szokásos három gombot (visszalépés, kezdőképernyőre ugrás és menü), felül pedig a Huawei felirat, és az előlapi kamera, és a szenzorok találhatók, továbbá egy jelző led, ami jelzi ha történt valami, amit nem vettünk észre, és világít ha töltőn van a készülék. 

_DSC0007.JPG

Jobb oldalon semmi sincs, bal oldal viszont tele van, hisz itt találjuk a képernyő feloldó gombot, a hangerő szabályozó gombokat, és a microUSB csatlakozót is. Felül csupán a jack csatlakozó van.  alul pedig csak a beszédmikrofon. A hátlap ami műanyagból van, nem tartozik az olcsóbbak közé, nem gyűjti az újlenyomatot és kellemes kézben tartani. A hátlap felső részén a kicsit kidudorodó kamara van, mellette a LED villanó, a másik oldalán pedig a hangszóró. Lejjebb pedig a Huawei logója, alul pedig a dts felirat, ami hangzásjavító eljárásra utal. A hátlap leszedhető, és így férünk hozzá a normál SIM foglalthoz, a microSD kártyához, és a cserélhető akksihoz.

Hardver, szoftver

A készülék hardvere nem a legerősebb, de véleményem szerint mindennapi használatban elég. A készülék Qualcomm MSM8225 Snapdragon chipsetet használ, amiben van egy kétmagos magonként maximum 1.2 GHz-es processzor, és Adreno 203 GPU. A hardver gyenge pontja az 512 MB ram, hiszen néha kevésnek bizonyul. A belső memória 4GB amiből a felhasználó 2.2 GB-ot ér el, de microSD kártyát 32 GB-is tehetünk bele. Természetesen futtattam benchmark programokat is, de valami miatt a Geekbench nem akart elindulni. Quadrant:2486, Antutu: 4319, Smartbench 2013: 2321/1522.

Screenshot_2013-06-12-09-39-09.png Screenshot_2013-06-17-15-55-21.png

A sebességgel semmi gond, de néha meg-meg akad, ha a hardver dolgozik. A készüléken Android 4.1.1 fut de a felületen ennek semmi nyoma. A készüléken a Huawei saját Emotio UI-ja van, amelyben talán a legfontosabb dolog, hogy nincs külön menübe juttató gomb, hisz minden alkalmazás a főképernyőn helyezkedik el, kicsit iOS érzés, de mivel mappákba is rendezhetjük az alkalmazásokat elkerülhetjük az összevisszaságot. Ötféle téma közül választhatunk és ez kifejezetten jó, hisz ilyenkor minden átalakul, nagyon látványos.

Screenshot_2013-06-11-18-14-47.png Screenshot_2013-06-12-10-01-55.png

Számomra kicsit meglepő volt, de a gyártó nem pakolta tele alkalmazásokkal a készüléket, persze az alap  számológép, ébresztőóra, a naptár, az FM-rádió, a fájlkezelő, a böngésző, a csevegő, a zene- és videolejátszó, valamint az email kliensek megtalálhatóak. Viszont külön alkalmazást kapott a DLNA, zseblámpa és biztonsági menüpont is.

Multimédia, kamera

A kamera 5 megapixeles, és sötétben is egész jól használható a villanó miatt. A képminőség javítására sok beállítási lehetőségünk van, ISO és expozíció értékeket állíthatunk, valamint elláthatjuk a képeket geocímkével, hogy később térképen is visszanézzük a lőtt fotók helyét. Ezeken kívül a fehéregyensúlyt (izzólámpa, fénycső stb.) is belőhetjük, effektezhetünk (negatív, szolarizált, szépia stb.), vagy csinálhatunk panorámafelvételt. Videót viszont maximum csak VGA felbontásban képes felvenni. A képek a kijelzőn jól mutatnak de nagyban sajnos csalódást keltenek, viszont a képek nem zajosak, de a részletesség nem tökéletes.

_DSC0023.JPG

A zenelejátszó nagyon jól néz ki, és nagyon sokrétű. A zenék között az albumborítók lapozásával is lehet lépkedni, lejátszási listáink is vannak, és többféle módon rendezhetjük a zenéinket. Bekapcsolhatjuk a DTS hangzást is, ami fülessel hallgatva kifejezetten kellemes minőséget teremt. Van FM-rádiónk is mely tudja az RDS-t is, és füles kell a használatához.

Filmezni lehet  a kijelzőn, hisz már élvezhető a méret, viszont a hardver miatt le kell mondanunk a HD tartalmakról, mert a 720p is akadozott néha. De ennél kisebb felbontással nem  volt gond.

Adatkommunikáció, összegzés

Nem csúcstelefon, és nem is várhatjuk el tőle azt a palettát, de azért itt is van bőven minden. Wi-Fi-ből b/g/n, tud hotspotként is üzemelni, van DLNA is,  Bluetooth chip 2.1-es verziószámú, tudja az EDR-t és az A2DP-t. GPS pedig A-GPS-es így hihetetlenül gyorsan pozicionál. Mobilinterneten maximum 7.2 Mbps feltöltéskor pedig, 5.76 Mbps, nem villámgyos de mindennapi használathoz bőven elég. Telefonálás közben kiváló a hangminőség mindkét félnél.

_DSC0010.JPGA készüléken nem csak a Chrome böngésző található meg hanem a gyártó által feltett is, ami viszont képes flasht futtatni, és gond nélkül teszi ezt. Nincs gond a nagyítással sem. Offline olvasásra is lementhetünk oldalakat, vagy megoszthatjuk őket közösségi oldalainkon.

Az 1700 mAh-s akkumulátor nem nagy, viszont a gyártó szerint 6 óra beszélgetést tesz lehetővé. Körülbelül ezt mutatja nekem is, viszont kis spórolással kibírja amíg hazaérünk. Véleményem szerint egy nagyon jó készülék a középkategóriában, csak a RAM kevéske. Az IPS kijelző öröm a középkategóriában, viszont nehéz versenyre számíthat a készülék a konkurensekkel, hisz ebben a szegmensben talál gazdára a legtöbb telefon. Így sokban függ a siker az ár alakulásától.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!