Kipróbáltuk az iOS 7 béta 2-t

Végre iPad-en is elérhető...

Tegnap este az Apple elérhetővé tette az iOS 7 második bétáját, amely végre iPad-re is elérhető. Gyorsan le is töltöttem, és kipróbáltam, és ha már így tettem, megosztom veletek a tapasztalataimat. Rögtön kezdem az elsővel: nem is olyan ronda, mint azt elsőre gondoltam. Ha az ember eltekint a babakék-rózsaszín háttértől, és azt a néhány - véleményem szerint ocsmány - ikont száműzi egy mappába, és választ egy szép, nem túl mintás, viszont mély színekkel teli hátteret, egyből élvezhetővé válik az egész.

nyitolap.jpg

mappa.jpg

Sok dolog lesz, ami az első bétát már használók számára ismerős lesz, de van, aki még nem jutott hozzá, így nem tud róla. A kezdőképernyőt továbbra is swipe-olni kell, ám megszűnt a húzóka, cseppet sem egyértelmű a teendő. Én szeretem az ipad-et fektetve használni, rögzített forgatási iránnyal, ám ez itt lehetetlen. Ha lockolom a forgatást, az összes gyári program (Safari, iBooks, Beállítások, E-mail, stb) azonnal befordul állóba, ez valószínűleg még sz iPhone-os örökség, remélem, a következő bétára kijavítják már, mert nagyon idegesítő. Az első béta kapcsán emlegetett WiFi és fagyás-újraindulás problémákba még nem futottam bele, de ennek kiderítéséhez hosszabb idő kell.

zaro.jpg

iPad alatt az alkalmazás váltása konkrétan egyáltalán nem működik, csak üres háttérkép jelenik meg. A gyári alkalmazások erősen "letisztultak", magyarul dizájn nélküliek, ami cseppet sem tetszik, de talán majd megszokjuk. A letisztult is lehetne elegáns, de ez a rendszer nem az. A mindenhol fehér alapon kék szöveg véleményem szerint nem dizájn, még akkor sem, ha néha pirosra vált a szöveg. A gombok hol csak szövegként vannak reprezentálva, hol keretük van, ami hol kerek, hol téglalap, hol meg erősen kerekített téglalap.

photo.jpg

maps.jpg

A Game Centernek csak az ikonja lett bubis, a program belsejében is megjelennek a buborékok, de immár értékes tartalmakat hordoznak. A térkép app is megszokásra szorul, első észrevételem, hogy a keresőmező nagyon kis betűvel jelenik meg, ráadásul sötétszürke betűk szürke háttéren nem biztos, hogy jó választás. A megszokott felpörgethető sarok helyett immár teljesen flat, áttetsző menükkel állítgathatjuk a térképet. Az App Store ugyanaz, mint eddig, csak a fekete háttér helyett fekete lett, és az alján áttetsző, ami kissé furcsa. A Safari tab kezelésébe nem került bele a 3D lapozás, maradtak a régi, jól bevált füleknél.

gamecenter.jpg

appstore.jpg

safari.jpg

A Control Center jó gondolat, előbb kellett volna már, csak azt tudnám feledni, hogy a szivárvány minden színében játszik, ahogy a tejüvegszerű háttér mögül átsejlik minden. A gombok persze itt is legalább négyféle koncepciót foglalnak magukban. Az egész egyébként úgy jön le nekem, mint a Windows Vista Aero felülete kombinálva a Windows Phone minimál dizájnjával, valami elképesztő kotyvalékban. Még egy info: az elkészült képeket próbáltam átküldeni e-mailben az iPad-ről, a gépeléskor belassult, hibázott, szóval még az sem működik jól.

control.jpg

Azt hiszem, a jó döntés, kivárni a végleges verziót, és majd arra frissíteni. Persze akkor is majd akkor is egy fontos döntés lesz, hogy a kinézettel meg tudok-e barátkozni, cserébe a jobb szolgáltatásokért. Addig is marad a jól bevált iOS 6. És ez volt a pillanat, amikor igen pozitívan csalódtam. Az iTunes nem állítja vissza a készüléket, amíg az iPad keresése be van kapcsolva. Az pedig csak jelszóval kapcsolható ki. Így talán vége lesz az iPhone és iPad lopásoknak, hiszen nem fogják tudni újra használni.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!

Címkék: béta iPad iOS Hirek iOS 7