Ismét van hivatalos YouTube app Windows Phone-ra

Mint az emlékezetes, a Google követelésére a Microsoft május közepén visszavonta a korábbi verziót. A követelés indoka az volt, hogy az alkalmazás nem jelenítette meg a Google reklámjait. Azóta nem volt hivatalos YouTube app a platformra, csak a független fejlesztők verziói. Ez az áldatlan állapot, ha némi késlekedés után is, de megszűnt, a Microsoft kitette a Piactérre a legfrissebb verziót. Ami nem is akármilyenre sikerült.

new-youtube.pngA Microsoft fejlesztői ezúttal igen komolyan vették az alkalmazás megújítását, mind külsőre, mind szolgáltatásaiban jelentős fejlesztések kerültek bele. Ez már nem az a böngésző kiterjesztésnél nem igazán több szükségmegoldás, mint az elődje, hanem egy igazi YouTube app. Kezeli a profiljainkat, és ha van a profilunkhoz tartozó Google+ oldalunk, akkor annak a nevében is beléphetünk. Már nem csak böngészhetünk, hanem meg is oszthatunk, sőt végre fel is tölthetünk vele YouTube videókat. De maga a nézegető szolgáltatás is jelentősen kibővült. Csatornák és lejátszási listák között között válogathatunk, keresgélhetünk. A találatokat szűrhetjük és különböző szempontok szerint sorba is rendezhetjük, illetve ki is tűzhetjük a Kezdőképernyőre.

Bevallom, elég érthetetlen volt, mi tart ennyi ideig a reklámok belevarázslásában, hiszen sokáig akár azt is hihettük, csak annyi lesz módosítás, hogy megjelennek a reklámok, esetleg némi ráncfelvarrás lesz itt-ott. A végeredmény alapján azonban ez a mintegy három hónap nem malmozással telt, valójában az alapoktól újragondolták és -írták az egészet. Nagyon összekapták magukat ezek a redmondi srácok, nem hogy tisztességes, de valósággal etalonként mutogatható munkát adtak ki a kezükből. Természetesen nem volt még időm, csak szúrópróbaszerű tesztelésre, de eddig nem sikerült benne hibát találni. Az én vénséges Gen 1-es tragacsomon persze nem annyira „smooth”, bár nem is lassú. Persze beleköthetnék abba, hogy HD minőségben nem tudok vele videót nézni, csakhogy esetemben erre pont semmi szükség nincs, hiszen a felbontáshoz elvben éppen illő 480p-s „magas [minőségű]” lejátszás megy. Egyszer-kétszer egy pöppet szaggatott is, ám eddigi rövidke tapasztalataim szerint az inkább szerveroldali hiba lehetett. Szerintem sokan egyet fognak velem érteni a kipróbálása után abban, hogy igen kívánatos lenne, ha a Microsoft mostantól egyenletesen azt a színvonalat hozná, amit ezzel, illetve a szintén nemrég kiadott Bing Alkalmazásokkal bemutatott. Bónuszként következzen egy Lumia 1020-as reklámocska, amit már ezzel fedeztem fel.

Az új alkalmazás fontosabb funkciói:

  • videók, lejátszási listák és csatornák kitűzése élő lapkaként a Kezdőképernyőre;
  • a saját YouTube profil menedzselése;
  • lejátszási listáink és feltöltéseink kezelése;
  • videók megosztása közösségi oldalakon, e-mailben vagy SMS-ben;
  • Windows Phone 8-as készülékeken a Gyereksarokkal való összekötés;
  • egy csomó nyelven elérhető, természetesen magyarul is.

Az alkalmazás letölthető az alábbi QR-kód segítségével, vagy akár rákattintva is.

youtube-qr-kod.png

Forrás és illusztráció: Engadget via WMPoweruser via WinMagazin

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!