iOS 7

Első benyomások

ios7icon.jpgAz Apple-el kapcsolatban mostanában az a szomorú tény körvonalazódik, hogy semmit nem tudnak, és nem is nagyon akarnak, titokban tartani, ami nagyon fájó a legtöbb felhasználóknak, mert megfosztják őket az újdonság, a meglepetés erejétől. Így volt ez az új telefonokkal és a legújabb operációs rendszerükkel is. Utóbbi tegnap érkezett, és azt kell mondjam szinte mindent tudtunk róla. Viszont, ha már a kezünkkel tapasztalhatjuk az újdonságokat, akkor már más a menyasszony fekvése, nem? Hát bizony.

Azonnal fel is telepítettem az iOS 7-et a kis 4s-emre, a rendszer leterheltsége ellenére egész gyorsan. Az install után a felhasználó első benyomása a rendszerről az, hogy gyönyörű. Minden egyes funkció tökéletesen működik, csillog-villog a felület, ami néha megütközik a még frissítést nélkülöző appokkal. Ugyanis ha megnyitunk egy régi alkalmazást, akkor még az előző látványvilág köszönt vissza ránk, de nem kell aggódni, biztosan naprakészek lesznek 1 héten belül. A rendszer gyorsasága sem változott. Az Apple felhasználók mindig is hozzá voltak szokva a gördülékeny, problémamentes működéshez, ez természetesen továbbra is így lesz.

IMG_2531.PNG IMG_2530.PNG

Pár gondolatot azonban érdemes megemlíteni az animációkról. Másabb lett a multitask. Ugyanúgy a home gomb dupla lenyomásával hozhatjuk elő az éppen futó programokat, de sokkal szebb és használhatóbb lett az azok közötti váltás és a bezárásuk is, hiszen nem kell hosszan rányomni az ikonokra és kis x-eket nyomkodni, elég csak feldobni az alkalmazásablakot és már kész is. Apróságnak tűnhet, de végre nem kell kilépni egy programból, ha be akarjuk azt zárni.
Frissült a notification center. Szebb lett, sokak örömére lényegesen könnyebb kinyomni a tudomásul vett értesítéseket, mint korábban, de ami a legfontosabb, elérhető végre a lock screen-ről is.

A legnagyobb újítás talán az alulról felhúzható menü, a Control Center, ahol gyakran használt dolgokat érhetünk el pillanatok alatt. Mint például a számológép és zseblámpa funkció, továbbá az Airplane mód, a wi-fi, a Bluetooth, és a Do not disturb ki-be kapcsolása, valamint hang- és fényerő csúszka állítgatása. Ez elég alapvető, nagy szükség volt rá.
Változott az AppStore is, ami lényegében annyit jelent, hogy visszakapjuk a régi koncepciót, csak új, rendszerhez megfelelő kinézettel, emellett megjelent a Twitter és a Facebook után a Flickr és a Vimeo integrációja is.
Kellemes meglepetés volt az újragondolt keresés, ami régen a home sreen (mondhatni) minusz egyedik lapján volt elhelyezve. Most bármikor elérhető egy laza lefelé irányuló mozdulattal akármelyik oldalról. Ez újabb piros pontot ér, akárcsak a lapozható mappák megjelenése.

IMG_2532.PNG IMG_2529.PNG

Végül elérkeztünk a leginkább parasztvakító funkcióhoz, ami nem más mint a home screen 3D illúziója. Ahogy ide-oda döntjük a telefont a háttér vele együtt dől és ezzel azt a hatást keltve, mintha az ikonok egy külön, felső rétegen helyezkednének el. Ez mondhatom teljesen felesleges. Persze elszórakozik vele az ember az elején 2-3 percig és csodálkozik, hogy mennyire jól néz ki, mert ugye nagyon is jól néz ki, de utána nyilván kikapcsolja mindenki az akkumulátortakarékosság érdekében. Na de hol? Ugyanis én nem találtam meg a beállításokban semmilyen kézenfekvő helyen és ez elég meglepő, de valószínű, hogy javítva lesz a következő frissítésekben. Ennél a funkciónál még talán az animált Clock ikon is hasznosabb.

Az első nap után úgy tűnik az üzemidőt nem érte annyira drasztikus változás az igencsak aktív design ellenére, ami eléggé meglepett. Az AirDrop-ról nem beszéltem mivel azt csak az 5-ös készülék támogatja, és van még persze pár funkció, mint a külön ikont kapott FaceTime, a Camera és a Photos app változásai, valamint az iTunes Radio, de minden meglepetést nem akarok lelőni, legyen mire rácsodálkoznotok. Erre sok lehetőségetek úgy sem nagyon maradt.

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!