Helyes?!

Igen, próbálkozik.

mzl.vdmcclkj.175x175-75.jpgA világhálón bóklászva, fórumokat bújva lassan azt vesszük észre, hogy senki sem beszéli ugyanazt a magyar nyelvet, és ez általában vissza is köszön ránk bármilyen szöveges üzenet, akár SMS olvasása kapcsán is. Az egységes nyelvtani szabályokra fittyet hányva kialakult egy helytelen, homogénnek egyáltalán nem nevezhető íráskészség. Amiről beszélek, az nem csak szleng, hanem helyesírási deformáció, a magyar nyelv megerőszakolása, ami sajnos annyira káros hatással lehet a fiatalokra, hogy lassan egy hivatalos levelet, vagy egy önéletrajzot is képtelenek lesznek megírni. Kijelenthetjük tehát, hogy az internet popularitásával egyre inkább romlik a nyelv, hiszen berögzülnek az aprónak hitt hanyagságok, az igénytelen rövidítések, az indokolatlan anglicizmus, stb. Ez a métely az okostelefonok megjelenésével még rohamosabban terjed, ezért is keltett reményt bennem a hazai AppStore-ban ingyenes kategóriát uraló Helyes?! alkalmazás.

photo 1.PNG photo 3.PNG

Végre egy jó kis applikáció, gondoltam, ami kellemes időtöltés formájában téríthet vissza a helyesírás ösvényére. Leginkább az egyszerűség jellemző a programra, használat és megjelenés szempontjából is. Az igen szép, minimalista felületen nincs más dolgunk, mint az éppen felbukkanó szavakból hiányzó betűket helyesen kiegészíteni. Az irányítás roppant kényelmes és az első használattól magától értetődő. Tudásunkat több kategóriában, különböző nehézségi szinteken tehetjük próbára, és egy egy sikeres menet végén, az eredménynek megfelelően, kapunk csillagokat, és híres magyar személyekről rövidke ismertetőt.

photo 4.PNG photo 5.PNG

Az ötlet tehát nagyon jó, de csúszott egy-két hiba a kivitelezésbe. Számomra furcsa, hogy helytelen válasz esetén a program nem írja ki a helyes megoldást, és az sem megnyerő, hogy újrakezdés esetén ugyanazokat a szavakat kapjuk. A játék emellett nagyon egyszerűen és rendkívül rövid idő alatt teljesíthető, így az élvezeti értéke igen csekély. A fejlesztők remélhetőleg folyamatosan szolgáltatni fogják az új szinteket frissítések formájában. Bízzunk benne, hogy ezekben már olyan szavakkal találkozhatunk, melyekkel kapcsolatban gyakori a helyesírási hiba, ugyanis ebből eddig nagyon kevés volt. Azt hiszem ez a legnagyobb hibája az applikációnak, mivel így nehéz elérni a kitűzött, nemes célt.

Összességében tehát a Helyes?! egy jó ötlet egyszerű, mégis szép megvalósítással, amely jelenleg sajnos még nélkülözi az addiktivitást.

Letöltés:

appstore-icon.png

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!