Microsoft Office iPad-re

Új seprű jól seper - mondja a közmondás, és lehetséges, hogy ez ezúttal is igaz lesz. A Microsoft új CEO-ja, Satya Nadella új intézkedései - úgy tűnik - visszafordítják a Microsoftot a szoftveróriás cég irányába. Ennek első jele rögtön az volt, hogy az új Office appok (Word, Excel, power Point és OneNote) előbb jelentek meg iPad-re, mint Windows tabletre. Ezzel nagyjából egy időben ingyenessé tette az Office app használatát iPhone-ra és Android telefonokra, de mivel szinte semmire sem jók, inkább nem írnék róluk. Annál inkább az új iPad appokról, melyek valódi irodává varázsolják a tabletet. 

Meglévő dokumentumaink közt ingyen tudunk böngészni, ám ha ténylegesen szeretnénk munkára fogni az alkalmazásokat, rendelkeznünk kell Office 365 előfizetéssel, amit In-App Purchase (alkalmazáson belüli vásárlás) segítségével az alkalmazáson belül meg is vehetünk egy évre, ennek ára 99.99 Euró (79.99 GBP).

IMG_0115.jpg

Az appokat megnyitva először be kell jelentkezni a OneDrive-ba (születési nevén SkyDrive), vagy létre kell hozni egy hozzáférést. Innentől kezdve minden dokumentumunk itt fog tárolódni, és bármikor el fogjuk tudni őket érni bármelyik eszközünkről, ha van internet. Belépés után elkezdhetünk egy új dokumentumot, böngészhetünk az utoljára megnyitott dokumentumok közt, vagy egyszerűen kereshetünk az összes között.

IMG_0081.jpg

IMG_0082.jpg

IMG_0083.jpg

Én most választottam egyet a sablonok közül, és mit ne mondjak, elég sok használható sablont találtam. A képen egyébként jól látszik, hogy a felső csík jól használható, fülekkel lehet lapozni, és nem foglal el túl sok helyet, ami egy ilyen tabletnél fontos tényező. A Home fülön megtalálhatjuk az összes, igazán jelentős formázó gombot, így a szövegünket szabadon tudjuk testre szabni. Az Insert fülön be tudunk szúrni bármit, ami egy asztali Office-ban előfordul, lapot, oldal- és sortörést, táblázatot, képet, alakzatot, szövegdobozt, linket és lábjegyzetet is. Ami a képeken nem látszik, minden beszúrt objektummal, ha rajta állunk megjelenik még egy fül, ahol tudjuk állítani.

IMG_0084.jpg

Tabs.png

IMG_0110.jpg

IMG_0112.jpg

IMG_0112.jpg

A dokumentumunkat, ha elkészült, meg is tudjuk osztani, akár egy link formájában, akár a teljes dokumentumot egy levélbe elküldve, de a linket vágólapra is tudjuk másolni, ha más alkalmazással szeretnénk felhasználni.

IMG_0089.jpg

A File menüben pedig be tudjuk állítani az automatikus mentés engedélyezését, a dokumentum nevét, duplikálhatjuk, visszaállíthatjuk egy korábbi mentett állapotát, és megtekinthetjük az egyéb jellemzőket is. Nem látszik, de innen tudjuk meghívni a helpet is, ami egyébként nem vezet sehová, "Sorry, that link's broken" felirat fogad. Ezen még van mit javítani. A dokumentumból kilépve egyébként azonnal felkínálja a mentés lehetőségét, itt el tudjuk dönteni, érdemes-e menteni, amit eddig változtattunk.

IMG_0090.jpg

Azt gondolom, egy Word felhasználónak ennél többet nem tudok mondani, térjünk át az Excel táblázatkezelőre. Ott a kezdés ugyanúgy működik, mint a Word esetében, kedvünkre választhatunk a sablonok közül, létrehozhatunk üres táblázatot, vagy megnyithatunk egy meglévőt.

IMG_0091.jpg

A menüsorokat sem szeretném részletesen ismertetni, a lényeg, közel mindazt tudja, amit az asztali Excel, így ebben sem csalódhatunk, ha elkezdjük használni. Szinte hihetetlen, hogy egy tableten meg tudták oldani a teljes értékű irodai számolótáblát, de igaz.

IMG_0092.jpg

Tabs2.png

IMG_0104.jpg

IMG_0105.jpg

IMG_0106.jpg

IMG_0108.jpg

Végül lássuk a PowerPoint alkalmazást, amin úton a munkahelyünk felé elkészíthetjük a meeting prezentációját, és már csak ki kell vetíteni majd az eredményt. Egy iPad-en ez sem probléma, hiszen lehet hozzá venni VGA csatlakozót, de ha az asztali gépünkön van Office, onnan is el fogjuk tudni érni könnyedén, amit készítettünk. Természetesen a PowerPoint is sok jól használható sablont kínál nekünk.

IMG_0097.jpg

A menüsorok, csakúgy, mint az előző appok esetében, mindent megengednek számunkra, hogy tetszőleges prezentációt tudjunk alkotni. A menüpontokból még lenyílnak ablakok, így tényleg rengeteg lehetőséget tudunk elérni.

IMG_0098.jpg

Tabs3.png

 IMG_0101.jpg

A végére még marad egy összegzés, ez a három alkalmazás bizony igen jó. És mint az első képen láthatjátok, a Microsoft alkalmazások egyre nagyobb számmal szerepelnek az iOS App Store-ban, ami segíti a különböző platformok közötti együttműködést. Az Apple-nek ugyan van saját irodai szoftvercsomagja, az iWork, mely mindhárom alkalmazás megfelelőit tartalmazza, és nagyon egyszerű kezelni, sajnos bizonyos feladatokhoz egyszerűen nem felel meg. Így ha az ember rendelkezik egy Office 365 előfizetéssel, ami mostanra megfizethetővé vált, bármely platformon tudja használni a Microsoft szoftverét. És ez bizony sokszor hasznos lehet.

Forrás: WinMagazin

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!