Blackberry Messenger (BBM) béta

Talán utoljára az Instagram Windows Phone-os verzióját előzte meg akkora várakozás, mint a platformon most debütáló Blackberry Messenger (BBM) bétáját. Elöljáróban megjegyezném, hogy van egyajta bizarr vonzalmam a kanadai gyártó termékeihez, főleg az eltévelyedést jelentő BB 10 előtti korszak készülékeire. Ezek mellett, mint gyakorlott BES üzemeltető volt szerencsém huzamosabb ideig napi szinten látni, hogy hogyan teljesít a megoldás nagyvállalati környezetben.

Kis hazánk soha nem volt kimondottan Blackberry-country. Összevetve mondjuk Angliával, Indiával vagy az Usával. Igazán a szolgáltatók se jeleskedtek abban, hogy elterjesszék az egyébként egykoron zseniális eszközt és a mögöttes megoldást. Céges világban már erősebb volt, de messze nem az elvárt szinten. Így itthon a Blackberry Messenger penetrációja is lényegesen alacsonyabb, mint lehetne. Pedig ez legalább olyan ügyes megoldás, mint az azóta is utolérhetetlen push-mail (nem, egyetlen gyártónak se sikerült ennyire jól integrálni a levélkezelesét). Miről is van szó? A BBM egy végtelenségig leegyszerűsített instant messaging program volt, ami persze az évek folyamán egyre több és több extrával lett felspécizve, de a lelke nem sokban változott. Egyszerűen tudunk üzenetet küldeni más BBM felhasználóknak. Eleinte ez csak a Blackberry eszközöket használók kiváltásga volt, majd egyre szélesebb körben nőtt a támogatott platformok listája. Most már BB mellett elérhető iOSen, Androidon és természetesen Windows Phone 8-on is. Azt, hogy mennyire elterjedt megoldásról van szó, jól szemleti, hogy 2013 több mint 85 millió felhasználója volt és havi szinten 30 petabytenyi adatot (1024 TB = 1 PB) forgalmazott.

startup.jpg

A program nem csak 1-1 kommunikációt biztosít, hanem csoport üzenetek is küldhetőek.Sőt, a BBM 10-es verziótól kezdve már a videótelefonálást is támogatja. Ezek mellett természetesen nem csak szöveget küldhetünk, de képet, hangjegyzetet, térkép lokációt vagy fileokat is. Ráadásul a platform, az eredeti platform, sajátosságaiból adódóan a kommunikáció titkosítva zajlik. A másik fontos jellemzője a megoldásnak, hogy extrémen magas rendelkezésre állása. Egészen a hirhed, 2011 októberi két napos leállásig magasan a legmegbízhatóbb szolgáltatások között szerepelt. Nézzük, mik azok a szolgáltatások, amik nem csak a BB felhasználók számára elérhetőek, mint például a képernyő megosztás vagy a BBM videóhívás, hanem minden OS alatt megtalálhatóak. Ilyenek a kvázi végtelen hosszúságú üzenetek, hisz nincs karakterlimitáció. A személyre szabható profil vagy az, hogy valós időben láthatjuk, hogy mikor lett elküldve, illetve elolvasva az üzenetünk. A kép vagy egyéb file küldése csoportok tagjainak csakúgy, mint önálló entitásoknak, maximum 16 MB méretben. A PIN-en (ez a BB azonosító), QR kódon vagy NFC-n keresztüli kontaktfelvétel. Illetve a csoportok illetve BBM csatornák kezelése.

2.jpgMint említettem multiplatform megoldásról van szó, de én most a frissen megjelent WP 8-as verzióra fókuszálnék.

Rögtön az első indítás könnyen elvehetné a kedvünket a BBM használatához, hisz valószínűleg a világ leglassabban induló alkalmazással állunk szemben. Szerencsére ez a tragikus élmény a következő indításoknál már nem ennyire sokkoló, és kifejezetten élvezhető a program indulási sebessége. De legalább van időnk tüzetesen szemügyre venni a szépen megrajzolt Blackberry logót.

Elindultunk. Most szükségünk lesz egy Blackberry fiók regisztrációra, illetve a ha már van ilyenünk, akkor beléphetünk vele és elkezdhetjük a program használatát. A program először megnézi, hogy az ismerőseink listáján talál-e BBM felhasználót és ha igen, akkor rögtön fel is ajánlja, hogy felvehessük a kapcsolataink közé. Persze mi magunk is hozzáadhatunk, méghozzá többféle módon is. Van egyrészt a szokásos, e-mailben vagy SMS-ben történő invitálás, illetve lehetőségünk van PIN-t vagy QR kódot használni.

3.jpg

Innetől kezdve már nincs más, mint használni. A szimpla üzenetküldés semmiben nem különbözik bármilyen más, hasonló programtól. Begépeljük a mondandónkat és küldjük. Extraként igény szerint mindenféle emotikonokat csatolhatnuk hozzá. A beszélgetés menthető és akár e-mailben is elküldhető. A szöveget kiegészíthetjük kéepkkel, hangüzenetekkel és társaival. Kényelmesen és gyorsan használható.

Mint említettem, hogy nem csak két személy, de csoport szintű üzenetküldésre is van lehetőség. Létrehozhatunk illetve módosíthatunk csoportokat, amibe belepakoljuk a szükséges résztvevőket és innentől kezdve tudunk mindenkinek, egyszerre üzenetet, képet, akármit küldeni.

1.jpg

Ezek mellett vannak az úgynevezett Feedek, avagy mondjuk hírfolyamok, amin látjuk, hogy éppen mi minden történt. Profilváltoztatás, kapcsolatok hozzáadása, eltávolítása és társai. Minden egy helyen.

Azonnali értesítéseket kaphatunk a kitűzött csempéinkre vagy akár a Windows Phone 8.1-ben bemutatkozó értesítése területen, az Action centerben is. Lényegesen gyorsabban érkeznek az üzenetek, mint a Viber/WhatApp párosnál és nem találkoztam olyannal, hogy késve vagy egyáltalán nem érkezett meg amit a másik fél irt.

pin.jpg

A program az alábbi linkeken, illetve az alábbi QR kódokkal tölthető le.

ituneslogo.jpg playstorelogo.jpg wpstorelogo_1.jpg
itunesqr.png playstoreqr.png wpqr.png

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!