Evolveo StrongPhone D2

A kemény iparos

Az Evolveo-t már jól ismerjük, több készülékük is járt már nálunk, amiket szerettünk, ám a gyártó elsősorban strapabíró telefonokat készít azok számára akiknek igazán szükségük van rá. A mostani készülékünk a korábbi StrongPhone Accu üzemidejét és a StrongPhone Q4 sokoldalúságát. A D2 nem egy csúcshardverrel szerelt gépezet hanem egy visszafogott, ám strapabíró készülék. Ennek én kifejezetten örülök, és biztos vagyok benne, hogy másoknak is megfelelhet. A készüléket ezúton is köszönjük az Evolveo Magyarországnak.

_DSC0146.JPG

Doboz, tartozékok, külső:

A doboz a már megszokott mintákkal dolgozik, a szokásos lángnyelvek ölelik körbe a telefon képét. A doboz alatt rögtön a készüléket találjuk, alatta az elválasztott rekeszben pedig a szokásosnál hosszabbra nyúlt fejű USB kábelt, a töltőfejet és a fülhallgatót találjuk, egy kis kulcs szerű fémlapot amivel a hátlapot tudjuk leszedni és persze némi útmutatót. 

_DSC0119_1.JPG

A készülék nem az egyre vékonyabb készülékeket megálmodó dizájnerek asztalán készült, hisz a 140 x 76 x 20 milliméteres méreteivel igencsak nagy, és a 259 grammos súlya sem segít a zsebünkkel való barátságon. Persze okkal lett ilyen, hisz IP67-es védelmet kapott, így por nem juthat a készülékbe, és 1 méter mély vízben képes fél óráig is vígan kacarászni. Persze láttunk már ilyen védettségű készüléket ilyen mértékű borítás nélkül is, ám a D2 megerősített vázával és a borításával elvileg akár 2 méter magasról leejtve sem sérül meg. 

A készüléken egyből feltűnnek a híváskezelő gombok, amik kesztyűben nagyon jó szolgálatot tesznek, továbbá a hívás megszakító gombbal fel is oldhatjuk a képernyőt, vagy akár ki is kapcsolhatjuk a készüléket, ez kellemes ám néha bosszantó is tud lenni. Ezek felett vannak a szokásos érintésérzékeny kezelő gombok. Jobbra alul találjuk a mikrofont, a kijelző felett pedig a szenzorokat, és az 1,3 megapixeles előlapi kamera van. Van egy apró értesítési led is ami meglepően gyors ütemben villog ha valamiről lemaradtunk, ám más- más színnel közli mi is az. Maga a kijelző 4 hüvelykes IPS panel, így nincs gondunk a betekintési szögekkel és a színekkel, a felbontása 480 x 854 pixel, ami megfelelő egy ekkora készüléken. 

_DSC0122_1.JPG

A készüléket jó megfogni, használatát egy kicsit szokni kell, de utána kellemes. A jobb oldalon vannak a hangerő szabályozó gombok, bal oldalt is van ugyan két gomb de ebből csak az egyik csinál valamit, mégpedig a kamerát indítja el, valamint exponál is. Felül pedig egy ajtócska mögött találjuk a fülhallgató csatlakozót, és a töltő csatlakozót, ám ehhez csak a speciális kábel a megfelelő hisz mélyen ül. A hátsó része kifejezetten csinosra sikerült ismét, a csavarok kicsavarásával feltárul előttünk a hatalmas akksi, majd alatta a 2 SIM, és a microSD kártya helye.

Hardver, szoftver:

Az alacsony fogyasztás érdekében a készülékbe 28 nanométeres csíkszélességű MediaTek MT6572 SoC van. Ez tartalmas ARMv7 kétmagos 1,3 Ghz-en futó processzor dolgozik, mellette pedig Mali-400MP1 van a grafikus feladatokra. Nem a legfrissebb hardverek, ám az 512 MB RAM még meglepőbb. A 4 GB belső tárhely nem túl sok, főleg mivel a felhasználónak 1,9 GB áll rendelkezésére, ám 32 GB-s microSD kártyát is kezel, így azért nem olyan rossz a helyzet. 

Screenshot_2014-09-06-23-51-03.png Screenshot_2014-09-11-22-26-13.png

A készülék hardvere önmagában arra enged következtetni, hogy baj lehet, ám ettől nem kell tartanunk a gyári android felülettel, semmi gond nincs és minden zökkenés mentes, egyedül akkor van gond, ha túl sok minden fut a háttérben. Persze nem a legdurvább játékokhoz találták ki, inkább böngészésre, emailezésre, és egyéb alap okostelefon funkciókra.

A készüléken teljesen gyári Android 4.2.2 fut, az optimális sebesség és egyszerűség nevében, amit én személy szerint nagyon kedvelek. Az ikonok is maradtak a gyáriak, az Evolveo semmit sem szabott át. Programkínálat tekintetében sem kapunk az alapok mellé sok extrát mindössze, egy iránytűt és egy zseblámpát, vagyis pont, ami kell egy ilyen telefonba. Minden mást a Play Áruházból tölthetünk le magunknak.

Kamera, multimédia:

A készülék fő kamerája 5 megapixeles, a szoftver, mint már említettem alap Androidos, így minden állíthatunk, amit megszoktunk, vannak üzemmódok, babrálhatunk az érzékenységgel, fehéregyensúllyal.  Videózni legfeljebb 720p-ben tudunk vele. 

 

A kamera fejlődött az előd óta, ám még mindig van mit csiszolni. A színek elfogadhatóak, a dinamika azonban még nem az igazi ezen viszont javít a HDR. A zajszűrés sem a legjobb, de általában jól lehet használni. Nyilván nem egy csili-vili csúcs kamera, de akiknek szánja a gyártó nem is arra vágynak egy telefontól. 

_DSC0138.JPG

A zenelejátszó teljesen alap, így erről nem is beszélnék többet hanem inkább a készülék hangerejéről, hisz megdöbbentően hangos és ugyanakkor még jól is szól a készülék, így biztosan meghalljuk ha keresnek. Mozizáshoz nyilván nem ezt fogjuk használni de 720p videókkal simán megbirkózik és ha letöltünk egy megfelelő appot a Play áruházból a DivX sem okoz neki gondot

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés:

A készülék 21,1 Mbps letöltési és 5,76 Mbps feltöltési sebességet garantáló HSPA-t tud, viszont 2 normál méretű SIM egyidejű kezelésére is képes, igaz csak standby módban, vagyis ha az egyiken hívnak akkor a másik nyugalomba vonul. Híváskor a hangminőség mindkét oldalon nagyon jó, nem okoz semmiféle gondot a szigetelés. Adatkommunikációs szempontból van itt még 802.11b/g/n WiFi, valamint Bluetooth 4.0 is továbbá A-GPS, ami jól teljesít ha már megtalált minket. 

De a készülék nagy dobása a 4500 mAh-s akku, amivel normál használat mellett, tehát némi fotózás videózás, zenehallgatás, folyamatos szinkronizációval is akár 3 napig elvan töltő nélkül, ami igazán jó egy ilyen készüléknél, hisz egy jó túrázáshoz tökéletes társ. 

Screenshot_2014-09-11-22-25-52.png Screenshot_2014-09-11-22-25-25.png

Igazi hiánypótló készüléket alkotott az Evolveo, hisz vegyíti a régi telefonok üzemidejét az okostelefon éra jó oldalaival. Az ütésállóságának köszönhetően, nagyon sokféle munkában, vagy hobbiban megfelelő társ lehet a készülék. Jó pont a hardveres híváskezelő gombok megléte, és a dedikált kameragomb, így könnyebb használni a készüléket. A konkurensek gépeire pont ott mér csapást ahol azok sebezhetőek, hisz a hosszú üzemidőt nem mindig jó feláldozni az okosságért. Persze van házon belüli versenyző is aki ugyan kisebb üzemidővel, de erősebb hardverrel rendelkezik, mégpedig a StrongPhone Q4, bár az valamivel drágább. Mivel két SIM kártyás így nem valószínű, hogy a szolgáltatók listájáról köszönne vissza, de 2 év garanciával 68 ezer forintért lehet a miénk, ami egész csábító ár lehet egy réteg telefonért. 

Ha szeretnél több információt, vagy csak beszélgetnél, keresd Facebook oldalunkat!